Guvernantii par sa nu mai stie altceva decat sa se imprumute, spun oamenii de afaceri.
De la inceputul anului, Finantele au luat credite de 11 miliarde de euro si se pregatesc sa imprumute alte 5-7 miliarde euro de pe pietele externe printr-un imprumut de tip EMTN (euro medium term note).
Oamenii de afaceri avertizeaza ca, daca aceste noi imprumuturi vor deveni realitate, nivelul datoriei publice, de 176,9 miliarde de lei, va creste spectaculos si in loc sa se salveze, statul se va afunda in criza.
Iata 10 dintre ele cele mai importante solutii prezentate de mediul de afaceri in ultima perioada. Acestea vin din partea unor organizatii ca Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
1.Vanzarea actiunilor statului
Statul trebuie sa vanda de urgenta pachetele minoritare la companiile precum Petrom si Romtelecom, catre actionarii majoritari. Guvernul trebuie sa caute, tot in regim de urgenta, investitori dispusi sa preia companiile nerentabile, precum Posta Romana, CFR sau Tarom. Restul pachetelor detinute de stat la companii sa fie scoase la vanzare pe Bursa de Valori Bucuresti. Se estimeaza ca aceste decizii ar putea aduce statului intre 5 si 10 miliarde de euro pana la finele acestui an.
2.Plata datoriilor catre firme
Oamenii de afaceri solicita plata de urgenta a datoriilor catre firme, evaluate in prezent la 2 miliarde de lei. Daca statul nu are bani sa le achite, poate oferi, in schimb, compensatii la plata taxelor si impozitelor datorate de firme la bugetul general sau posibilitatea de a achizitiona, in contul datoriei, imobile sau actiuni detinute de stat.
3.Introducerea unui sistem centralizat de achizitii publice
Oamenii de afaceri propun instituirea unui sistem centralizat de achizitii publice. Statul sa organizeze, la nivel central, licitatii pentru achizitia de bunuri in toate institutiile coordonate. In prezent, fiecare institutie in parte efectueaza achizitii dupa propriile criterii, astfel ca preturile platite difera de la o institutie la alta.
Organizarea unor licitatii la nivel national ar putea determina obtinerea unor discounturi si ar permite un control mai bun al cheltuirii banului public. Oamenii de afaceri mai propun un moratoriu (amanare a platii) de 12 luni asupra achizitiilor publice, cu exceptia catorva esentiale, achizitionate centralizat la nivelul Ministerului Finantelor.
4.Reducerea aparatului guvernamental cu 50%
Dincolo de reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, statul mimeaza, practic, reforma in sectorul de stat. Autoritatile centrale si locale au redus posturile neocupate, iar numarul salariatilor a scazut prea putin fata de dimensiunile aparatului birocratic. Statul ar trebui sa taie in carne vie, sa reduca personalul central si local cu 50%. Masura ar trebui sa vizeze inclusiv ambasadele si misiunilor diplomatice.
5.Scaderea cheltuielilor militare si cu serviciile secrete
Potrivit oamenilor de afaceri, statul ar trebui sa isi diminueze cheltuielile cu armata, care reprezinta, in prezent, circa 2% din produsul intern brut (PIB). In plus, trebuie reorganizate serviciile secrete si reduse bugetele alocate acestor institutii. Romania are, in prezent, cei mai multi angajati in acest sector din Uniunea Europeana.
6.Statul trebuie sa renunte la imobile de lux
Oamenii de afaceri spun ca statul trebuie sa renunte la sediile uriase, la hotelurile de lux, casele de oaspeti si celelalte imobile gestionate de RAPPS.
In opinia lor, autoritatile trebuie sa renegocieze de urgenta toate contractele de inchiriere si sa scoata la vanzare terenurile si spatiile detinute.
Odata cu reducerea schemelor de personal, statul ar trebui sa renunte la vechile sedii, multe dintre ele amenajate in vile si foste palate, ce pot fi vandute pe piata imobiliara. Administratia publica trebuie sa functioneze in imobile de birouri modulare cu o functionalitate adaptabila lucrului cu publicul.
7.Externalizarea serviciilor de control
Potrivit oamenilor de afaceri, una dintre solutiile pentru cresterea veniturilor bugetare o reprezinta externalizarea serviciilor de control, de la cel fiscal, la vamal, sanitar etc. Statul ar trebui sa organizeze licitatii in baza carora sa angajeze firme specializate in domeniile respective, care sa fie platite cu procent din incasarile realizate. Un dublu control ar putea fi acoperit prin intermediului unui corp de inspectori ai Fiscului, care sa actioneze prin sondaj sau la sesizarile primite.
8.Extinderea Programului Prima Casa la 50 ani
Oamenii de afaceri considera ca unul dintre domeniile care pot readuce rapid Romania pe linia de plutire il constituie sectorul constructiilor. Ei propun, astfel, extinderea Programului Prima Casa la 50 ani. In opinia lor, imprumuturile pe o perioada mai lunga de timp ar creste gradul de eligibilitate. In plus, Programul Prima Casa ar trebui sa fie destinat exclusiv constructiei de noi locuinte. Firmele implicate in acest demers ar trebui sa beneficieze de credite garantate de stat.
9.Introducerea impozitului pe poluare
Statul ar trebui sa instituie un impozit auto platit in functie de gradul de poluare a masinii. Cu cat masina este mai poluanta, proprietarii sa plateasca mai mult. In acest fel, Romania ar scapa de o parte din rablele second-hand importate din strainatate, in special prin Bulgaria.
In plus, ar ajuta industria auto pentru ca cei care detin masini vechi ori vor renunta la ele, din cauza impozitelor usturatoare, ori le vor schimba cu masini noi, mai putin poluante.
10.Impozitarea cultelor
Potrivit oamenilor de afaceri, o alta sursa din care statul ar putea scoate bani buni ar fi impozitarea bisericii. Unitatile de cult realizeaza venituri importante din activitatile prestate care vizeaza inclusiv activitati lucrative, de la exploatarea padurilor la comert si servicii. Statul trebuie sa impoziteze macar imobilele si terenurile afalte in posesia unitatilor de cult, spun oamenii de afaceri.