- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pe frontul de retail: De ce pierd investitorii romani batalia cu strainii

03 Feb, 00:07 • traian.badulescu
Piata de retail din Romania s-a dovedit un teren propice pentru companii internationale ca Billa, Carrefour, Lidl, Mega Image, in timp ce investitorii autohtoni care si-au incercat puterile in acest domeniu fie au fost "inghititi" de numele mari, fie au capotat, dintr-un motiv sau altul.
Pe frontul de retail: De ce pierd investitorii romani batalia cu strainii

Expertul in retail Ciprian Moga a aratat ca exista mai multe exemple de afaceri romanesti de retail care au esuat sau au rezultate precare. „Majoritatea acestor afaceri s-au dezvoltat in perioada de crestere economica si intreprinzatorii din spatele lor au fost foarte buni la cucerirea de piete si la dezvoltare. Au ocupat rapid locatii si au luat ‘crema’ pietelor aflate pe varf de val”, a mentionat Moga.

Dar in momentul in care piata de retail s-a comprimat, toate magazinele din tara au avut nevoie de avantaje concurentiale, de diferentiere, serviciu client de calitate, promotii si preturi competitive. „Competentele necesare pentru aceste afaceri au fost altele: vanzare si achizitii. Aici comerciantii romani sunt inca precari, iar cei care inca mai rezista incearca sa si le dezvolte rapid”, a explicat expertul in retail.

Pe de alt parte, marile grupuri de retail reusesc sa concentreze resurse financiare pentru extindere, care este ieftina in aceste zile, a mentionat acesta.

„Daca ar fi sa rezumam diferentele dintre retailerii straini si cei autohtoni, as mentiona puterea financiara si competenta in afaceri mari in retail”, a spus Moga.

„Pentru primul aspect lucrurile sunt clare, vorbim de grupuri internationale. Referitor la competentele de retail : grupurile internationale vin cu un bagaj de know-how, experienta, sisteme interne (logistica, IT) care si-au aratat competitivitatea in mai multe tari si in mai multe valuri de criza. Sistemul afacerilor de retail din strainatate sunt mai flexibile si mai adaptabile”, a adaugat expertul.

Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) a explicat ca retailerii internationali se extind in ciuda scaderii consumului, datorita oportunitatilor imobiliare.

„Intr-o situatie de criza, cumperi ieftin, oportunitatile pe piata terenurilor sunt multe. Mizezi pe cresterea retelei si te pregatesti pentru momentul cand aceasta criza se va incheia”, a declarat Delia Nica.

Ea a mentionat ca atunci cand strategia grupului este sa te extinzi si ai si finantare, pot exista oportunitati. „Nu toata lumea a luat decizia sa se extinda. Poti sa faci expansiune pe orizontala, prin extindere, sau pe verticala, prin fidelizarea clientilor, oferte de finantare in parteneriat cu bancile”.

Si Sorin Minea, presedintele retailerului Angst, apreciaza ca extinderea nu echivaleaza cu succesul.

„Daca se extind nu inseamna ca au succes. Este o strategie de piata, incerci sa ocupi fiecare pozitie pe piata, nu vrei  sa lasi loc pentru altii, blochezi toate zonele bune”, a spus Minea.

In opinia acestuia, daca pe termen mediu se pierd niste bani, pe termen lung s-ar putea castiga.

Reteaua Mic.ro, un esec?

Omul de afaceri Dinu Patriciu inregistreaza probleme din ce in ce mai mari in business-urile din retail, in contrast cu firmele internationale care continua extinderile agresive.

Referitor la acest caz, Sorin Minea, presedintele Angst, spune ca Mic.ro este o idee buna, dar implementata defectuos. „Nu poti sa faci 500 de magazine la plesneala peste noapte, mai ales daca nu ai experienta, nu ai logistica necesara si managementul adecvat. Cel mult ridici pretul de inchiriere al pietei”, a completat Minea.

El a adaugat ca in ciuda experientei pe care o are in domeniul retailului, nu ar avea curaj sa deschida 20 de magazine de-odata.

„Intai trebuia sa se uite clar pe locatii. Macar primele 50 de locatii, daca erau foarte profitabile”, a spus Minea.

El considera ca afacerea Mic.ro ar putea fi atractiva pentru investitori, care sa o cumpere nu pentru cifra de afaceri si locatii, ci pentru brand si idee.

La randul sau, expertul in retail Ciprian Moga crede ca situatia Mic.ro este dificila si necesita eforturi mari de redresare.

„Probabil ca problema poate fi rezolvata prin vanzarea catre un grup de retail, care sa vina cu un management performant si cu infuzia de capital necesara. Vor fi importante rezultatele obtinute de Mic.ro in ultimul an. Insa este dificil de estimat la ce valoare se va putea vinde – cu datorii si active relativ putine, dat fiind ca majoritatea spatiilor sunt inchiriate”, a spus Moga.

El a atras atentia ca daca refinantarea va fi asigurata de Dinu Patriciu, conform declaratiilor sale din ianuarie, atunci Mic.ro va avea nevoie de oameni cu experienta de retail in echipa de management.

O prima cauza a problemelor retelei Mic.ro, identificata de expertul in retail, este dezvoltarea pe banii furnizorilor. „Daca datele Coface sunt corecte, inseamna ca extinderea companiei s-a facut prea repede, probabil din dorinta de a ocupa o nisa de piata”, a spus Moga.

El a adaugat si conditiile stricte pentru francizori, cum ar fi obligativitatea de a respecta gama de produse oferita de grup, care a taiat orice creativitate din partea partenerilor de franciza.

Ciprian Moga a mentionat si absenta produselor generatoare de trafic din gama de produse. „De exemplu, un intreprinzator care a dezvoltat un magazin de cartier in Bucuresti. Omul a vandut timp de cateva luni aproape numai paine proaspata, adusa de la o fabrica de paine din doua in doua ore si a reusit prin acest demers sa isi creeze o clientela fidela in magazin, care ulterior a cumparat si alte produse”, a exemplificat Moga.

Potrivit lui, conceptul Mic.ro este adaptat la piata doar partial. „Conceptul generos oferit de lanturi similare gen 7-eleven din strainatate, si care a inspirat Mic.ro, este un concept adaptat unei clientele cu venituri medii. Magazinele Mic.ro se gasesc de foarte multe ori in locatii unde majoritatea cumparatorilor au venituri mici”, a mai spus Moga.

Acesta a amintit si sistemul logistic putin flexibil, pentru un business care necesita flexibilitate pe volume.

Business-urile din retail ale omului de afaceri Dinu Patriciu precum Mic.ro si Minimax apar din ce in ce mai des in dosare de insolventa. Mai mult, compania Minimax si-a cerut singura insolventa, dupa ce o serie de furnizori solicitasera instantei acelasi lucru.

Alte exemple de retaileri romani care nu au reusit sa se impuna pe piata locala de retail sau au fost inghititi sunt Artima, Primavara, PIC si Trident. Astfel, Artima a fost preluata de francezii de la Carrefour, iar o parte din magazinele Primavara de catre Mega Image, parte a grupului belgian Delhaize.

PIC a intrat in insolventa, dupa ce proprietarul retelei, Cornel Penescu, a avut probleme cu legea. Si retailerul autohton Trident a demarat procedura de insolventa pe fondul unor incapacitati de plata.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa „plata cu palma”
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa ...
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri de preț
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri ...
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de joi
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de ...
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele mai bune credite rapide disponibile pe piaţă
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele ...
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. Datele unui nou studiu
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. ...
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau HP. Bitcoin depășește pragul de 90.000 de dolari
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau ...
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet medical privat
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet ...
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita amenzile uriașe
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita ...
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească piețele internaționale!
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească ...
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de mii de contribuabili
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de ...
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, ...
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! Dezvăluiri în procesul din SUA
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! ...
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut ...
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă această schimbare
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă ...