- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Reabilitarea termica a blocurilor – primele probleme: Preturi prea mici, oferite de \”firme fantoma\”

11 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Reabilitarea termica a cladirilor s-a transformat intr-o cursa in care criteriul pretului risca sa ingroape business-ul, credibilitatea proiectului urmand sa aiba de suferit de pe urma lucrarilor prost executate, avertizeaza specialistii.
Reabilitarea termica a blocurilor - primele probleme: Preturi prea mici, oferite de \firme fantoma\

Companiile din constructii trag un semnal de alarma privind modul in care a inceput programul de reabilitare termica a blocurilor. Potrivit directorului general a Patronatului societatilor in constructii, Adriana Iftime, multe dintre licitatiile care au inceput in toata tara au fost castigate de firme „fantoma”, iar riscurile sunt foarte mari.

„Fata de pretul standard, stabilit de primarie, sunt firme care au venit cu oferte cu 20% pana la 50% mai scazute decat valoarea expertizei facute pe blocurile respective”, spune Iftime, pentru DailyBusiness.ro

[quote=Adriana Iftime, presedintele Patronatului Societatilor in Constructii]Sunt firme care au licitat fara niciun fundament economic, doar pentru a prinde contracte. Pericolul e ca starea blocurilor reabilitate de acestea sa se deterioreze si mai mult[/quote]
Iftime a explicat ca primeste, la patronat, tot mai multe semnale de afaceri de acest gen in care asociatiile de locatari cad victime unor contracte cel putin dubioase din punct de vedere al pretului si conditiilor de realizare.

„Avem multe exemple de licitatii, de exemplu in Sectorul 1 din capitala. Am cerut guvernului sa demareze o ancheta si sa opreasca aceste licitatii. Luand in calcul doar criteriul pretului, firmele serioase, ce pot efectua lucrari de calitate, practic sunt descalificate din start, iar beneficiarii risca sa se trezeasca cu blocuri pline de igrasie, cu probleme de structura etc. Singurii care vor castiga vor fi firmele fantoma si cei care se afla in spatele lor”, a mai spus Iftime.

Dan Donciu, unul dintre specialistii romani care au lucrat la realizarea Planului pentru promovarea eficientei energetice, confirma semnalul de alarma, declarand ca cea mai buna solutie pentru ca reabilitarea termica a cladirilor sa fie realizata profesionist este ca firmele de constructii sa fie selectate pe baza unor criterii ce sa includa capacitatea organizatorica, cifra de afaceri si portofoliul de lucrari anterioare.

[quote=Dan Donciu, expert in lucrari de eficienta energetica]Nu poti da oricui aceste contracte, pe banii statului si ai populatiei, fara sa verifici daca intr-adevar sunt capabile de lucrari profesioniste. Izolarea termica nu este deloc o operatiune de tip cancioc si mistrie[/quote]

Pretul corect, o problema controversata

Cat costa de fapt sa reabilitezi un bloc de locuinte ?

Estimarile specialistilor difera pe o scara de cateva mii de euro. In timp ce Adriana Iftime, presedintele Patronatului Societatilor in Constructii spune ca lucrarile de sub 6.000 de euro pe apartament ridica semne de intrebare, expertul Dan Donciu vede un cost mediu intre 2-3.000 de euro de apartament (60 mp). O estimare mai aproape de cea facuta de ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga.

„Reabilitarea termica costa, in medie, 3.500 euro/apartament, costuri suportate astfel: 1.750 euro de la buget, 1.050 administratia locala si 700 euro proprietarii”, explica, recent, ministrul Blaga.

„Am facut si noi analizele noastre si am ajuns la concluzia ca, folosind materiale competitive, de calitate, nu poti sa cobori sub 100-120 de euro pe metru patrat”, spune presedintele Patronatului Societatilor in Constructii. „Costurile ar putea sa scada sub acest nivel daca apartamentele din blocurile respective au deja tamplarie izolanta, de tip termopan, dar nu cu foarte mult”, a mai spus Iftime.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei prezinta, insa, pe site-ul propriu, cateva exemple de lucrari. Le puteti vedea aici
Pe acelasi site sunt prezentate si detalii despre modul in care asociatiile de proprietari pot sa beneficieze de programul de reabilitare termica.

O afacere ingropata de criza

Dincolo de controversele legate de calitatea lucrarilor, termenele de executie si mai ales pretul contractelor, cert este ca, in acest an, nu s-a cheltuit niciun leu din cele 360 de milioane de lei alocate de guvern, spune fostul ministru al Dezvoltarii, Lazlo Borbely.

El crede ca, in acest an, chiar si in conditiile in care vor fi finalizate unele licitatii, nu vor putea fi reablitate decat maxim 15.000 din cele 50.000 de locuinte pe care guvernul si le planificase.

„S-ar putea face, daca s-ar lucra cu heirupisme, insa calitatea lucrarilor va avea de suferit. Noi credem ca, dincolo de aspectele electorale ale programului, autoritatile trebuie sa inteleaga ca reabilitarea nu inseamna doar sa pui niste panouri izolante pe cladiri si sa schimbi geamurile de la blocuri”, a declarat Adriana Iftime.

„Un rol decisiv in acest program il vor avea primariile. Ele vor trebui sa judece ce e mai bine, cui dau lucrarea, cine monitorizeaza calitatea etc.”, a precizat Lazlo Borbely.

Expertul Dan Donciu crede ca, dincolo de efectele pozitive ale programului – salvarea de la faliment a multor firme de constructii si industrii corelate, si rezolvarea problemei termice pentru locuintele romanilor, acest program comporta si alte probleme, una dintre cele mai importante fiind absenta personalului calificat.

„Romania este una dintre tarile europene cu cele mai multe blocuri de locuinte cu grad de izolare termica redus: 83.800 de blocuri cu aproximativ 3 milioane apartamente in care traiesc peste sapte milioane de oameni. Este nevoie, de exemplu, de cel putin 100.000 de muncitori pentru a acoperi necesarul de forta de munca care sa realizeze reabilitarea termica pentru un milion de apartamente situate in blocuri”, a explicat Donciu.

Reabilitarea termica, o problema cu valente istorice

Reabilitarea termica a cladirilor reprezinta o problema de zeci de ani in Romania. Potrivit expertilor, multe dintre blocurile construite in Romania ar fi trebuit reabilitate inca din momentul darii in folosinta.

„Spre deosebire de celelalte tari europene, inclusiv cele din jurul nostru, la noi nu s-a facut aproape nimic pentru confortul termic al acestor blocuri. Pe ansamblul cladirilor de locuit din Romania, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda si prepararea hranei este de numai 43% din cantitatea de caldura cosumata”, a declarat expertul Dan Donciu. In Franta, procentul este de 65%, iar in Germania si Suedia de 60%.

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale, Razvan Murgeanu, a declarat, recent, ca reabilitarea termica a locuintelor va dura in jur de 20 de ani si va costa 10 miliarde de euro, ministerul dispunand, in acest an, de 100 milioane de euro, dar mizand si pe fondurile europene.

„Dupa parerea mea, in momentul de fata nu cred ca mai devreme de 20 de ani se poate termina. Nu cred ca se poate mai devreme pentru ca este vorba despre o suma mare de bani, pe tara, la 96.000 de blocuri, cam atatea sunt in situatia de a fi reabilitate termic, cred ca trebuie in jur de 10 miliarde de euro. Anul acesta avem in jur de 100 de milioane de euro, dar sunt convins ca vom putea accesa si fonduri externe”, a declarat Razvan Murgeanu.

Programul de reabilitare vizeaza in principal cladirile realizate din prefabricate de beton armat intre anii 1960 si 1980, cand nu existau reglementari tehnice privind protectia termica a cladirilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!