Romanian
 - 
ro

Reabilitarea termica, un business de 11 mld. euro

05 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Firmele care se vor inscrie in programul national de reabilitare termica a cladirilor, ce include 3 milioane de apartamente, ar putea avea acces la o afacere de 11 mld. euro, cat estimeaza autoritatile ca este necesar.
Reabilitarea termica, un business de 11 mld. euro

Guvernul Boc da unda verde uneia dintre cele mai rentabile afaceri post-revolutionare.

Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a declarat ca va pune in dezbatere publica, incepand din aceasta saptamana, proiectul de lege privind reabilitarea termica.

Business-ul, dincolo de caracterul sau social, ar putea genera o afacere uriasa pentru firmele de constructii, multe dintre ele aflate aproape de faliment in prezent, spun specialistii.

Guvernul estimeaza ca pentru a termoizola cele 3 milioane de apartamente incluse in program, ar fi nevoie de 11 miliarde de euro. Din acesti bani, jumatate vor fi alocati de la buget.

„Vom aduce modificari legislatiei: vom ridica la 50% contributia din partea guvernului, 20% va proveni din partea asociatiilor de proprietari si 30% de la administratiile locale. Le dam totodata posibilitatea administratiilor locale ca din fondurile lor sa plateasca si cota de 20% a populatiei, dar nu ii putem obliga”, a declarat ministrul.

[quote=Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei]Reabilitarea termica va costa 3.500 euro/apartament, costuri suportate astfel: 1.750 euro de la buget, 1.050 administratia locala si 700 euro proprietarii[/quote]
In acest an, conform estimarilor lui Blaga, din bugetul de stat vor fi alocati peste 160 milioane de lei (37,8 mil.euro), bani care vor fi folositi pentru reabilitarea a 22.000 de apartamente. Blaga spune ca daca vor fi realizate demersurile necesare, statul va mai accesa credite de 300 milioane de lei (70,9 mil.euro), pentru a reabilita in total 60.000 de apartamente.

Proiectul a starnit interesul oamenilor de afaceri din domeniul constructiilor. Avand in vedere faptul ca piata imobiliara este „in corzi”, iar sansele unei redresari par a fi tot mai incerte, constructorii spun ca acest program vine ca o manusa in aceasta perioada de criza.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) a declarat ca, daca va fi asigurata finantarea necesara, proiectul ar putea fi demarat in cel mai scurt termen.

[quote=Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii]Reabilitarea termica a cladirilor este una din afacerile ce ar putea relansa sectorul constructiilor, grav afectat de criza[/quote]
„Din pacate, experienta anilor trecuti ne-a demonstrat ca de la planuri pana la punerea in practica e un drum destul de lung. Chiar daca guvernul va aloca banii, trebuie ca si administratia locala si proprietarii sa fie dispusi sa finanteze acest proiect. Iar aici intervin destul de multe probleme, avand in vedere situatia bugetara la nivel local si veniturile populatiei”, a declarat Plosceanu.

Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, a declarat ca, la prima vedere, datele anuntate de guvern suna promitator.

„Suma propusa de minister pentru bugetul acestui an este mult mai mare decat cea din 2008 si speram ca modificarile prefigurate in legea reabilitarii sa rezolve unele impedimente aparute de la declansarea acestui program in tara noastra. Am cazut de acord cu dl. secretar de stat Razvan Murgeanu ca declansarea rapida a acestui proces de reabilitare in 2009 nu este numai o masura punctuala anticriza, ci o realitate care poate deveni efectiva mult mai repede decat constructia de autostrazi„, a declarat Georgescu.

Constructorii vor ca impreuna cu autoritatile sa realizeze un program pe 10 ani de reabilitare si eficientizare a cladirilor.

89 de blocuri reabilitate in 6 ani

Programul de reabilitare termica a cladirilor a fost lansat acum 6 ani, de guvernul Nastase. Acesta prevedea izolarea a 25.000 de cladiri de locuit multietajate (800.000 apartamente) pana in 2015. De atunci si pana in prezent, potrivit unei statistici a Ministerului Dezvoltarii si Locuintei, au fost finalizate insa numai 89 de blocuri, dintr-un total de 700 pentru care au existat solicitari. Anul trecut au fost reabilitate 1.887 apartamente. In prezent se afla in diverse stadii de executie 1.627 de apartamente.

Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDL si fost viceprimar al Capitalei, spune ca in Bucuresti au fost reabilitate pana in prezent doar 7 blocuri, din care 4 in sectorul 3, doua in sectorul 6 si unul in sectorul 2.

„S-a inaintat foarte greu din cauza lipsei fondurilor, dar si a birocratiei. Vom simplifica toate procedurile. Planurile blocurilor vor fi furnizate de Institutul Proiect Bucuresti. In plus, se va renunta la schimbarea instalatiilor de interior, urmand sa ne concentram doar pe imbracarea blocului intr-un material termoizolant, montarea de ferestre termopan si izolarea terasei. Locatarii, daca vor dori, vor putea sa isi schimbe si instalatiile, dar pe banii lor”, a declarat Murgeanu.

Premierul Emil Boc crede ca populatia va cheltui mai putin cu termoficarea in urma aplicarii programului.

„Dupa reabilitare, locatarii imobilelor vor plati facturi cu pana la 33-35% mai mici, iar din acel moment guvernul va putea sa elimine subventia pentru combustibil pe care le-o acorda acum producatorilor de energie termica”, a declarat recent Boc.

In prezent, in Romania exista peste 89.000 de blocuri ce necesita reabilitare termica. Specialistii spun ca fara acest proces, cladirile vor continua sa piarda caldura din ce in ce mai mult, iar facturile la intretinere vor creste substantial.

„Aceste blocuri pierd pana la 40%, chiar 50% din energie, pentru ca au fost construite prost, sau au imbatranit deja si necesita renovari serioase”, a declarat expertul Aurel Leca, fostul director al RENEL.

[quote=Aurel Leca, fost director RENEL]Programul avantajeaza atat guvernul, care introduce o masura anti-criza eficienta, constructorii, pentru ca primesc de lucru pe o perioada lunga de timp, cat si locatarii, care cu o investitie minima, vor plati mai putin la intretinere[/quote]
Programul de reabilitare vizeaza in principal cladirile realizate din prefabricate de beton armat intre anii 1960 si 1980, cand nu existau reglementari tehnice privind protectia termica a cladirilor.

Studiile de specialitate au aratat ca in bilantul energetic anual al unui apartament mediu construit in perioada 1970-1985, energia termica pentru incalzire reprezinta 55,5% iar energia termica pentru apa calda de consum 19,5%. Pe ansamblu, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda si prepararea hranei este de 43% din cantitatea de caldura furnizata de surse; pentru municipiul Bucuresti, aceasta se cifreaza la 63%.

Mai multe amanunte legate de reabilitarea termica a cladirilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andreea Bostănică și-a recuperat brățara pe care a pierdut-o de Crăciun. Influencerița și-a cumpărat una la fel pentru 20.000 de euro
Andreea Bostănică și-a recuperat brățara pe care a pierdut-o de Crăciun. Influencerița și-a cumpărat ...
Statul italian, fraudat cu 665 de milioane euro de către cei care au încasat ilegal venitul de cetățenie. Printre aceștia se află și români care nu au fost niciodată în Italia
Statul italian, fraudat cu 665 de milioane euro de către cei care au încasat ilegal venitul de cetățenie. ...
Meseria de veterinar este profesia cea mai căutată în 2025. Ce o face atât de atractivă
Meseria de veterinar este profesia cea mai căutată în 2025. Ce o face atât de atractivă
Cum te poți pensiona anticipat în 2025. Care perioade sunt luate în calcul la stagiul de cotizare
Cum te poți pensiona anticipat în 2025. Care perioade sunt luate în calcul la stagiul de cotizare
Top 10 previziuni Colliers pentru piaţa imobiliară din România în 2025
Top 10 previziuni Colliers pentru piaţa imobiliară din România în 2025
Ce salarii au șoferii Senatului, aflați printre cei care l-au huiduit pe Ilie Bolojan
Ce salarii au șoferii Senatului, aflați printre cei care l-au huiduit pe Ilie Bolojan
Alocații 2025. În ce situații se suspendă alocația copiilor. Ce demersuri trebuie făcute pentru reluarea plății acestui drept bănesc
Alocații 2025. În ce situații se suspendă alocația copiilor. Ce demersuri trebuie făcute pentru ...
Horoscop carieră 2025: Zodiile avansate la locul de muncă până la 1 martie. Vin şi bani mai mulţi la salariu!
Horoscop carieră 2025: Zodiile avansate la locul de muncă până la 1 martie. Vin şi bani mai mulţi ...
Alegerile din mai vor afecta puternic cursul valutar. La ce trebuie să se aștepte românii cu credite și economii în euro
Alegerile din mai vor afecta puternic cursul valutar. La ce trebuie să se aștepte românii cu credite ...
Divorțul lui Piedone de PSD. Fostul primar al Sectorului 5 părăsește partidul care l-a lansat
Divorțul lui Piedone de PSD. Fostul primar al Sectorului 5 părăsește partidul care l-a lansat
Ce destinații au ales românii pentru minivacanța de Ziua Unirii Principatelor. Cazarea pentru două persoane/două nopţi costă, în medie, 850 lei
Ce destinații au ales românii pentru minivacanța de Ziua Unirii Principatelor. Cazarea pentru două ...
4 secrete pentru un somn odihnitor. Cum să dormi profund și să te trezești plin de energie
4 secrete pentru un somn odihnitor. Cum să dormi profund și să te trezești plin de energie
Lacrimi de fericire și câștiguri colosale pentru 3 zodii. Au parte de surprize mari tot anul 2025
Lacrimi de fericire și câștiguri colosale pentru 3 zodii. Au parte de surprize mari tot anul 2025
Cine este românul care face afaceri imobiliare cu familia Trump. A fost implicat într-un mare proiect alături de Elena Udrea
Cine este românul care face afaceri imobiliare cu familia Trump. A fost implicat într-un mare proiect ...
Avertisment pentru clienții Hidroelectrica. Are legătură și cu plățile restante
Avertisment pentru clienții Hidroelectrica. Are legătură și cu plățile restante
Raiffeisen Bank dispare din România. Clienții vor trebui să își mute conturile!
Raiffeisen Bank dispare din România. Clienții vor trebui să își mute conturile!
Netflix scumpește, din nou, abonamentele. Cât va trebui să plătească în plus abonații
Netflix scumpește, din nou, abonamentele. Cât va trebui să plătească în plus abonații
Schimbări importante anunţate de ANAF pentru 2025. Ce se întâmplă cu Declaraţia Unică (Formularul 212)
Schimbări importante anunţate de ANAF pentru 2025. Ce se întâmplă cu Declaraţia Unică (Formularul ...