- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, dupa motiune: Urmeaza reforme reale, sau Boc se pregateste de majorarea taxelor?

16 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Respingerea motiunii de cenzura la adresa Guvernului Boc lasa loc pentru doua variante pentru Romania, spun oamenii de afaceri si analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Ori ne adancim in criza, odata cu posibila majorare a taxelor, ori revenim pe linia de plutire, prin reforme dure, dar necesare.
Romania, dupa motiune: Urmeaza reforme reale, sau Boc se pregateste de majorarea taxelor?

Premierul Boc poate rasufla usurat. A scapat de o noua motiune de cenzura. Isi va pune in practica deciziile pe care le vede ca fiind singurele posibile in aceasta perioada – taierea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. O masura temporara, a spus primul ministru. Pana cand ? Ramane de vazut.

Specialistii in economie spun ca, indiferend pana cand vor fi aplicate, nu va fi de ajuns pentru a salva bugetul de stat. Va fi nevoie ori de o crestere a taxelor in toamna, ori de taieri suplimentare de la investitii, de la cheltuieli in general. Despre pericolul majorarii taxelor am relatat pe larg. Inclusiv guvernantii par sa fi inteles ca majorarea TVA-ului sau cotei unice ar insemna o adancire a recesiunii. Tot mai multe firme ar da faliment, iar tot mai multe afaceri ar migra spre economia subterana. Cu toate acestea, pericolul majorarii taxelor este vazut ca fiind unul real, daca nu vor fi luate masuri suplimentare, a avertizat Asociatia Oamenilor de Afaceri.

”Daca se opresc la aceasta masura, reducerea salariilor si pensiilor, ne asteapta falimentul”, spune consultantul economic Bogdan Baltazar. El vede ca o prima masura, luata in regim de urgenta, disponibilizarea a cateva zeci de mii de bugetari. ”Avem peste 400.000 de bugetari in plus fata de cat avem nevoie. Nu zic sa ii dam afara pe toti odata, insa trebuie sa reducem cheltuielile. Altfel, o sa ajungem sa nu mai avem cu ce sa ii platim in toamna”, spune Baltazar, pentru DailyBusiness.ro.

Disponibilizarile de personal trebuie sa plece de la cel mai inalt nivel, considera Mircea Ursache, presedintele asociatiei de afaceri World Trade Center Romania. ”Un cabinet redus, de maxim 10 ministere, cu putini secretari de stat, cu mai multi specialisti si mai putina clientela. Apoi, desfiintarea sutelor de agentii care nu isi justifica existenta”, spune Ursache.
[quote=Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania]Intarzierea reformei sectorului public, care deja a fost indelung amanata, ar conduce la inrautatirea situatiei bugetare[/quote]
Ar fi de ajuns disponibilizarile ? Nici pe departe, spune analistul Cristian Dinulescu. Ca sa putem tine bugetul in limita celor 6,8% din PIB din acordul cu FMI, va trebui taiat masiv de la cheltuieli. ”Aici va fi o adevarata rascruce. Daca Boc, aflat cu spatele la zid, va taia afacerile controversate, business-urile clientilor politici, ar fi un prima masura anti-criza cu adevarat eficienta din ultimii 2 ani”, spune analistul, pentru DailyBusiness.ro.

Omul de afaceri Mircea Ursache spune ca o asemenea decizie ar insemna ca Guvernul si-ar lua adio de la clientela. Este capabil sa faca asta ? ”Isi joaca destinul politic. Nu mai e loc de pierdut timpul”, spune presedintele WTC.

Cat s-ar putea strange din astfel de decizii? Expertii spun ca in jur de 4-5 miliarde de euro. 1 miliard de la salariile celor disponibilizati si restul din afacerile umflate cu statul. Ar fi insa de ajuns? Din pacate, nu! Exista insa si alte solutii.

De ce nu vindem Posta sau CEC-ul?

In vremuri de criza, cand n-ai bani in buzunar, te uiti in primul rand daca esti capabil sa te imprumuti. Daca nu ai de unde, vinzi ceva din casa. La fel este si cu statul. Expertii se intreaba de ce Guvernul tine cu dintii de participatiile pe care le are la multe companii, in conditiile in care ar putea face 3-4 miliarde de euro din vanzarea acestora.

CEC-ul si Posta sunt in prim-plan. Mai sunt insa si participatiile la Fondul Proprietatea, la SIF-uri, pachetele de actiuni minoritare la alte societati. De ce statul nu le scapa de ele ? Mircea Ursache are un raspuns. ”Sunt peste 500 de locuri in consiliile de administratie, foarte bine platite, locuri cu dedicatie pentru clientela. Mai sunt contractele de consultanta etc.”, spune omul de afaceri. ”Nu zice nimeni sa renuntam la CEC sau la Posta, insa putem scoate la vanzare pachete de actiuni”, afirma Ursache care crede ca statul ar face rost astfel de aproape 2,6 miliarde de euro. Unii analisti cred ca suma ar fi mult mai mare, daca in afacere s-ar include si participatiile la Nuclearelectrica sau Fondul Proprietatea.
[quote=Mircea Ursache, presedinte WTC]Daca nu luam masuri de reforma, in toamna ne asteapta o majorare de taxe[/quote]
Cine ar fi interesat sa cumpere actiunile detinute de stat ? In principal fondurile de investitii, spune analistul Cristian Dinulescu. ”Exista un interes major pentru sectorul energetic, pentru Posta, chiar si pentru CEC. Autoritatile au mai explorat aceste intentii insa totul a ramas la nivel de discutii cu posibilii investitori strategici, insa demersurile nu s-au concretizat”, spune analistul.

De ce? Expertii cred ca a fost vorba doar de interese. Politicienii aflati la guvernare au tot sperat ca vor incasa mai mult, insa socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. ”O mare prostie sa stam cu fundul pe o avere pe care nu o folosim”, declara, recent, omul de afaceri Dinu Patriciu. In replica, presedintele Basescu vorbea de interesul mogulilor pentru Posta, pentru producatorul de sare. ”O aberatie”, spune Mircea Ursache, presedintele WTC. ”Sub acest nou slogan de tipul – NU ne vindem tara, mentinem inchistate o serie de active care pot produce bani, care pot atrage investitii”, spune omul de afaceri.

Solutia Guvernului Boc: un posibil nou imprumut

Pe langa disponibilizari, privatizari si, bineinteles, mult discutata reducere a evaziunii fiscale, oamenii de afaceri mai propun infiintarea unui fond national de investitii, care sa relanseze investii majore precum constructia de case, de drumuri etc.

De unde bani? De la bancile locale care se plang de faptul ca nu au in ce sa investeasca. Au atins pragul maxim de expunere fata de stat si acum, pentru a supravietui, au nevoie de investitii concrete, nu de afaceri speculative cu statul. ”Bancile au bani, insa vor proiecte concrete. Construim 500 de blocuri, investim in 20 de drumuri. Acestia sunt constructorii, acesta este termenul, statul garanteaza”, explica consultantul Bogdan Baltazar.

El spune ca fara acest program de investitii, nu este exclus sa vedem cum strainii vor uita de acordul de la Viena (prin care s-au angajat sa mentina expunerea pe tara noastra – n.r.) si vor incepe sa scoata banii din tara, catre alte destinatii, mult mai profitabile. Bancile grecesti, confruntate deja cu probleme in tara mama, s-ar afla printre primele.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Guvernul e cu spatele la zid. Sper sa realizeze asta. Reducerile de salarii si pensii nu sunt de ajuns[/quote]
Cu ce solutii vine Guvernul Boc? Programele Rabla si Prima Casa, investitiile ANL si un pachet de masuri de reducere a evaziunii fiscale, extrem de controversate, nepus inca in practica. Vladescu are o explicatie. ”Suntem intr-o situatie bugetara grava. Noi nu ne permitem sa reducem taxele sau sa luam masuri de stimulare a consumului, cum au luat alte tari. Nu avem cu ce”, a declarat, ieri, ministrul Finantelor. In aceste conditii, imprumutul public se dovedeste a fi, din nou, una dintre putinele masuri anti-criza promovate de Guvernul Boc.

Din piata locala, de la banci, de pe pietele externe, prin emisiuni de euro-obligatiuni sau prin intermediul unui posibil nou acord cu FMI, statul va cauta prin orice mijloace sa faca rost de bani.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a spus-o foarte clar. Avem o datorie mare pe termen scurt pe care trebuie sa o refinantam, asta pe langa necesara finantare a deficitului bugetar. Intrebarea este daca vor mai reusi guvernantii sa faca rost de bani. Consultantul economic Bogdan Baltazar este destul de sceptic.

”Pe piata locala, s-a ajuns aproape de limita de expunere, pe pietele externe randamentele sunt din ce in ce mai mari. Totul depinde de perceptia investitorilor fata de Romania. Inca avem o prima de risc in limite normale. Daca nu se iau reforme, putem ajunge sa ne imprumutam foarte scump. Si ne vom adanci, astfel, tot mai mult in datorii, in criza”, a afirmat consultantul.

Daca din piata locala se face tot mai greu rost de bani, bancile atingand limita superioara a expunerii, iar de pe pietele externe nici macar Spania nu mai reuseste sa obtina lichiditate, varianta optima pare a fi, cel putin din punctul de vedere al autoritatilor, un nou acord cu FMI.

O teza lansata acum cateva luni de presedintele Traian Basescu si reincalzita in aceste zile de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. De cati bani este nevoie, e greu de spus, afirma expertii. Perspectiva este si asa alarmanta. ”Am ajuns sa nu mai putem trai fara FMI. Mi se pare un act de inconstienta sa anunti un nou imprumut fara sa cauti sa vezi daca ai si alte variante. Este o dovada a incompetentei guvernamentale”, crede Mircea Ursache, presedintele World Trade Center Romania.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...