„Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie (dupa doua trimestre consecutive de crestere economica – n.r.), iar cresterea economica va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul”, a declarat, vineri, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, cel mai mare creditor al Romaniei.
Astfel, Romania urmeaza sa iasa din recesiune chiar de 1 Aprilie, Ziua Pacalelilor.
FMI si Guvernul vad un avans economic de 1,5% in 2011.
„Economia s-a stabilizat si cresterea reincepe. Noul program se concentreaza pe construirea pe baza realizarilor de pana acum, cu consolidare fiscala suplimentara si reforme structurale care sa impulsioneze cresterea si sa imbunatateasca participarea sectorului privat in economie”, se arata intr-un comunicat al Fondului.
Optimisti sunt si analistii consultati de institutul german ZEW, precum si cei de la Fitch, dar si expertii Bank of America.
Acestia din urma au trimis o echipa de experti la Bucuresti care au constatat, printre altele, ca „gratie unor masuri curajoase precum majorarea TVA cu 5%, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si reducerea numarului angajatilor din mediul public cu 10%, Guvernul si-a indeplinit tinta de deficit pe 2010, de 7,3% din produsul intern brut (PIB) si se indreapta spre un deficit de 5% in acest an”.
Mai mult, oficialii Bancii Nationale si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, au spus foarte clar ca aprecierea leului din ultima perioada reflecta „fundamentele economice„, adica nu reprezinta o crestere speculativa.
[quote=Douglas Renwick, director la Fitch]Situatia se imbunatateste, dar exista inca riscuri semnificative[/quote]
Suna incurajator, nu? Mai cu seama ca toate aceste declaratii vin dupa o serie intreaga de date pozitive, comunicate de INS si Ministerul Finantelor, ce au reflectat scaderea deficitului bugetar si avansul economiei reale, de la cresterea productiei industriale, la afacerile din comert/servicii si scaderea insolventelor.
Toate acestea arata ca economia a inceput sa recupereze din caderea abrupta din ultimii 2 ani, lucru remarcat de investitorii straini.
Dovada ca prima de risc a Romaniei a scazut, luni, potrivit Reuters, cu 2,92% la minimul ultimelor 10 luni, de 240 de puncte.
Anul trecut eram, in iunie, pe locul 8 in topul celor mai riscante tari din lume, cu o prima de 409 de puncte.
De la datele fundamentale la speculatii
Nu toata lumea vede cu optimism situatia economica a Romania. Unii experti cred ca datele statistice vin, de fapt, sa confirme ca situatia economica nu s-a imbunatatit si ca iesirea din recesiune, proclamata de autoritati, reprezinta doar o gluma de 1 aprilie.
Analistul economic Bogdan Glavan se uita, in primul rand, la executia bugetara. In opinia lui, chiar daca datele prezentate de Ministerul Finantelor arata o imbunatatire semnificativa fata de perioada similara a anului trecut, ele inseamna, in fapt, o comparatie intre mere si pere.
„In perioada similara a anului trecut nu crescuse TVA si nu se redusesera salariile bugetarilor cu 25%. Cifrele arata intr-adevar rezultatul masurilor de asuteritate: incasarile din TVA au crescut cu 33,5%, iar cheltuielile de personal au scazut cu 22,5%”, a declarat Glavan.
„Dar mai departe? Mai departe, cifrele zugravesc o realitate in contrast cu optimismul afisat de unii in legatura cu iesirea din criza: venitul din impozit pe profit a scazut cu 16,7%, iar cele din impozitul pe venit cu 6%. Asadar, o contractie serioasa. Ceea ce inseamna fie ca economia nu iese din criza, fie ca iese, dar nu-i spune nimic Guvernului”, a mai spus analistul.
La randul sau, analistul economic Cristian Socol crede ca datele bugetare remarca efectele taierilor bugetare din 2010 si nimic altceva. „Simpla taiere a veniturilor, prestatiilor sociale etc nu are cum sa duca la modificarea motoarelor de crestere „, afirma acesta.
Nici analistul Cristian Dinulescu nu este convins de valoarea datelor Institutului National de Statistica (INS).
„Raportarile acestea, an la an, nu au nicio valoare, pentru ca, sa nu uitam, fac referire la primul trimestru din 2010, cand nu aveam impactul TVA. In plus, am dubii serioase legate de acel 0,1% crestere economica din T4 2010, care, coroborat cu avansul din T1 2011, ne vor scoate, teoretic, din recesiune „, a declarat analistul.
„E o crestere in marja de eroare, nici n-ar trebui sa o luam in seama. Va ajuta, cel mult, la cresterea increderii in economie, nimic altceva”, a mai spus Dinulescu.
Expertii ridica semne de intrebare si in privinta cursului leului, care in opinia lor, numai „fundamentele economice ” nu reprezinta.
„Sa spui despre actualul curs ca e unul real este o gluma„, spune analistul Ilie Serbanescu. „Cotatia leului arata faptul, ingrijorator, ca am devenit din nou piata preferata a speculantilor care vin si isi tin banii la noi, unde au cele mai bune dobanzi din UE „, a declarat Serbanescu.
In opinia analistilor, aprecierea leului ne va aduce mari probleme. „Cand tu afirmi public ca leul reflecta evolutia economiei, practic te angajezi sa mentii acest curs, sa mentii dobanzile. E un pasaport in alb pentru speculanti. In plus, mai faci un lucru grav: iti lovesti puternic exporturile „, afirma, recent, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Acesta calcula pagubele provocate de aprecierea leului celor 20.000 de firme care fac export la 150 milioane de euro.
[quote=Mihai Ionescu, presedinte ANEIR]Cu aprecierea leului, ne punem singuri piedica[/quote]
Ionescu spune ca, dincolo de exporturi, prin aprecierea leului ne indepartam si posibilii investitori straini.
„Cu un leu mai puternic, strainii vor cumpara mai putine bunuri la noi fata de alte tari. Efectul? Vor merge sa isi schimbe euro in alte tari vecine, unde pot face investitii mai ieftine „, a declarat omul de afaceri.
Cum va incerca atunci Romania sa depaseasca recesiunea, daca nu din productie si consum? Cu bani de imprumut, afirma Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Calculele hartiei arata ca in urmatoarele noua luni, statul va trebui sa imprumute zilnic 35,7 milioane de euro, in conditiile in care numai pentru refinantarea titlurilor de stat, statul are nevoie de 8,41 miliarde de euro. La acestea se adauga si facturile la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
De unde va face rost de bani statul roman? In primul rand, de la bancile locale – creditorii preferati ai Cabinetului Boc, apoi prin programul EMTN, ce ar urma sa fie lansat in primavara. In al treilea rand, din noul acord cu FMI si Comisia Europeana, despre care in prezent se spune ca este unul de tip preventiv, adica vom imprumuta bani numai la nevoie.
„Sa nu ne facem iluzii. Banii din acordul cu FMI si CE (aproximativ 5 miliarde de euro) vor fi accesati, pentru ca alta solutie de finantare nu au (guvernantii – n.r.), afirma analistul Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie.
Potrivit analistilor, apasand la maxim pedala imprumuturilor, este putin probabil ca Guvernul sa isi respecte, astfel, tinta de deficit bugetar din acest an, de 4,6% din PIB.
„Nici nu cred ca se mai gandeste cineva la aceasta tinta. Nici daca maresc taxele si renunta total la investitii. In orice varianta, deciziile Guvernului vor afecta negativ economia„, a mai spus analistul.
Anul trecut, Romania a incheiat exercitiul bugetar cu un deficit de 6,5% in conditiile in care s-a spus ca Guvernul a ascuns arierate de circa 3% din PIB.
FMI a cerut Guvernului, prin noul acord, dincolo de „reactivarea programelor de privatizare”, adica vanzarea a tot ce mai poate pentru a salva bugetul, „imbunatirea guvernantei, reglementarii si stabilirii preturilor in intreprinderile de stat, in special in energie si transport”. Adica liberalizarea preturilor, ceea ce se va traduce prin inflatie. Iar inflatia va taia si mai mult „mugurii” relansarii economice.
[quote=Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR]Dumnezeu stie cat va dura criza[/quote]
Presedintele Traian Basescu afirma, recent, intr-un interviu acordat Realitatea TV, ca il ingrozeste perspectiva intoarcerii crizei.
Iar Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, punea luni punctul pe „i”.
„Nu avem sanse sa iesim din criza anul acesta, poate nu vom avea sanse sa iesim nici la anul, cand va fi an electoral. Poate sa mai dureze inca un an”, a spus Vasilescu.
„Dumnezeu stie cat va dura criza, pentru ca aici nu se incumeta nimeni sa faca prognoze. Toata lumea se incumeta sa faca prognoze privind iesirea din recesiune”, a adaugat consilierul sefului BNR.