- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, strivita in lupta dintre tehnologia Vestului si munca ieftina a Chinei?

19 May, 00:01 • traian.badulescu
Uniunea Europeana pare sa nu mai faca fata "asaltului" produselor din China si impune tot felul de restrictii la importurile din aceasta tara. Cum se va descurca in "vartejul" starnit de cele doua forte Romania, care nu are nici tehnologia statelor occidentale, nici forta de munca ieftina a Chinei?
Romania, strivita in lupta dintre tehnologia Vestului si munca ieftina a Chinei?

Uniunea Europeana a impus, sambata, taxe compensatorii

variind intre 4% si 12% la importurile de hartie de tipar de inalta calitate din China. Aceasta dupa ce a constatat ca guvernul chinez a subventionat semnificativ industria hartiei, acordand credite ieftine, facilitati fiscale si terenuri sub pretul pietei, practici ilegale dupa standardele Organizatiei Mondiale a Comertului, informeaza Comisia Europeana.

De asemenea, Uniunea Europeana a decis aplicarea unor taxe anti-dumping provizorii la placile ceramice originare din China, incepand cu 17 martie anul curent, dupa ce in urma cu cativa ani a impus masuri similare pentru textile.

Maria Grapini, presedintele patronatului din industria usoara, Fepaius, apreciaza ca UE a avut argumente solide la Organizatina Mondiala a Comertului (OMC) daca a aplicat aceste masuri.

„In industria textila nu este neaparat nevoie de masuri de suprataxare, intrucat acestea ar putea duce la cresterea livarilor ilegale de marfa din China. Dar daca autoritatile si-ar face treaba si ar controla cum trebuie marfa venita din China la vama, atunci nu vor mai fi discrepante mari intre pretul hainelor romanesti si cele chinezesti, a spus Maria Grapini.

Daca se vor plati corect toate taxele, 20% taxe vamale, 24% TVA, plus cheltuieli de transport, atunci produsele chinezesti vor fi de doua ori mai ieftine, si nu de 10 ori ca in prezent”, a explicat presedintele Fepaius, care considera ca la o astfel de diferenta de pret, europenii ar prefera sa cumpere marfa europeana.

La randul sau, Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China, considera ca preturile produselor romanesti nu vor fi niciodata comparabile cu cele din China.

„In acea tara sunt doua lucruri care la noi nu exista. Pe langa mana de lucru ieftina, care la noi a inceput sa dispara, in China pretul la materii prime si energie este controlat de stat. Acolo nu va creste niciodata pretul lemnului cu 70% pe an, ca in Europa”, a explicat Ghelmegeanu.

In plus, oamenii sunt modesti si isi vad de treaba, nu ca in Romania, unde s-a ajuns la disproportii exagerate intre numarul celor care muncesc si al celor care beneficiaza de ajutoare sociale, a adaugat acesta.

In ceea ce priveste masurile de temperare a importurilor din China, Ghelmegeanu considera ca sunt corecte atat timp cat nu reprezinta doar o metoda de a compensa „lipsa de productivitate si scumpetea din Europa”.

„E foarte greu sa analizezi daca o tara procedeaza corect sau nu prin subventionarea unor industrii. Daca incepi sa pui bariere, nu va mai fi o concurenta corecta. Nu se poate ca toata omenirea sa fie pe un singur calapod. Se va intampla ceea ce s-a intamplat acum cativa ani, cand s-au pus contingente pe textile”, a mai spus Ghelmegeanu.

Acesta a adaugat ca dupa doi ani, in care comerciantii au vazut ca au o „gaura prea mare”, Comisia Europeana a dat din nou drumul la textilele din China. „Cand vor vedea ca au gauri, comerciantii vor face lobby, astfel ca aceste hotarari vor fi abrogate”, preconizeaza Ghelmegeanu.

El considera ca in locul acestor masuri radicale de temperare a importurilor din China, ar trebui sa se faca analize clare si atente asupra modului cum chinezii reusesc sa produca la un pret mult mai mic decat europenii.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania – China apreciaza ca din aceasta lupta, cel mai mult vor avea de pierdut consumatorii, care vor gasi produse din ce in ce mai scumpe. Mai mult, China nu va avea de pierdut, intrucat mai are o alternativa imensa, consumul intern.

Piata imensa din China ar trebui sa fie un punct de atractie si pentru firmele romanesti, care nu stiu insa cum sa se promoveze acolo. Spre exemplu, nu au stiut sa profite de oportunitatea oferita de expozitia mondiala de la Shanghai.

„Un etaj din pavilion a stat aproape gol. Cine sa profite cand ministerele nu se coordoneaza intre ele? Firmele sunt la fel. Una vrea sa se promoveze doar ea, restul sa dispara. La noi, face fiecare ce vrea, acolo toti actioneaza unitar.

Gabriel Ghelmegeanu estimeaza ca Romania nu se va putea compara cu China la nivelul preturilor produselor nici atunci cand salariile vor creste in statul asiatic. Mai mult, in ciuda majorarii salariilor din China, companiile straine vor ramane acolo, intrucat nu vor avea unde sa se relocheze. „In Africa, randamentul muncii este foarte scazut din cauza soarelui puternic”.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), considera ca firmele locale au pierdut definitiv sansa de a patrunde pe piata chineza. Aceasta ar putea fi recastigata foarte greu si numai prin investitii. De asemenea, firmele romanesti ar putea fi competitive cu cele din China numai daca isi relocheaza activitatea acolo, considera Ionescu.

Schimburile comerciale dintre Romania si China s-au intensificat in ultimii ani. In 2010, valoarea importurilor a crescut cu 28%, pana la 2,54 miliarde euro, in timp ce exporturile s-au majorat cu 45% pana la 320 milioane euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...