Animalele, la mare cinste
Destul de multe firme din Romania poarta numele unui animal. Dar pentru ca limba romana a pierdut demult batalia cu engleza in ceea ce priveste expresivitatea si sonoritatea, cele mai multe dintre micile afaceri din Romania sunt botezate cu echivalentele din „limba internationala”. Nu se stie niciodata cand afacerea se poate extinde peste granite si de ce sa-ti mai bati capul cu o rebotezare?
Astfel, pe langa neaosul Melcu Com, un exemplar rar de limba romana, intalnim Hungry Bunny, Big Pig, Bad Dog, Pro Capra, Mobil Foca sau Fat Cat Entertainment.
Broasca, iubita sau nu ca animal, se intampla sa apara si ca nume de familie. Iar daca acela care il poarta isi mai deschide si o firma, se naste Miss Frog, cu obiect de activitate comertul cu amanuntul, detinuta de Valeria Broasca. „Domnisoara broasca” nu ar fi sunat la fel de bine. Aceeasi situatie si in cazul „Lucky Frog”, firma a domnului Brotac Adrian Petrisor.
Nu lipsesc nici pasarile. Cucu Web Services este unul dintre exemplarele „cu pene”.
Mesaje cu bataie lunga
Unii mici antreprenori aleg ca numele firmei lor sa se constituie si intr-un mesaj pentru clienti sau sa arate, poate, o „filozofie de viata ori de business”. Sa fie romanul mai mult decat poet?
Din prima categorie am regasit Idei Reale, Totdeauna Impecabil, Da-mi sa-ti Dau Agrement, Fapte nu Vorbe sau Preturi pentru Tine.
Cat despre „filozofie”, numele de firme care atrag atentia sunt Empiric start, Chef de viata, Curat ca lacrima sau Pas cu pas.
Influente culte si cinematografice
Toporul cu coada lunga facut celebru de Sadoveanu, Baltagul, este si numele unei firme din Romania. Iar aminntirile „literare” ale micilor antreprenori nu se opresc aici, fie ca este vorba de titluri sau de personaje. Astfel, intalnim Mai-trei, desi scris gresit, Mefisto Com si Faust sau Ahile ori Herakles. Nici Sfarma Piatra nu a fost uitat.
Filozoful Diogene si Pitagora, pe care il stim mai mult datorita celebrei sale teoreme aplicabila in triunghiul dreptunghic, au devenit si ei nume de firme. Influenta latina inca mai dainuie sau, cel putin, asta pare sa spuna numele firmelor Constantin Imperium si Aurelius Imparatul Romanilor.
Influente din pictura? Desigur. Benedic Picasso
Dinastia, Dallas, Om bogat om sarac sau Colivia de aur. Nu, nu este topul celor mai urmarite filme din Romania, dar faptul ca au ajuns si nume de firme spune ceva despre preferintele cinematografice ale unora dintre antreprenori. Nu am identificat deocamdata firme cu numele Tanar si nelinistit sau Inima de tigan.
Stari de fapt sau asipratii
Numele de familie, poreclele sau un statut la care antreprenorul aspira sunt folosite si pentru a denumi o firma. Chiar daca nu am putut stabili cu exactitate in ce categorie se incadreaza, le-am selectat pe cele mai deosebite: Schiopu 30 AFV, La Bogatu, Senator, Gurmandul, Bebe Gogosarul, Decoratoru, Vargatul sau Invingatorul.
Firma fara nume
Alegerea unui nume pentru o firma poate fi insa o adevarata provocare. Lipsa de imaginatie sau comoditatea i-a determinat pe unii antreprenori sa-si denumeasca firma Oricare, X Y Z sau, pur si simplu, Fara nume.
La fel de lipsiti de inspiratie trebuie sa fi fost si cei care si-au botezat firma Suta la sutasau Pic Poc CCC.
Adibas made in Romania
Branduri celebre ale caror nume sunt scrise gresit, intentionat sau din ignoranta – Deutsche Telecom, El Gi, Jepp– sau strutocamile de genul Negot car sau Perla Noire ori mai „autenticul” A tu lado sunt nume de firme din Romania. La aceeasi categorie am incadrat, din motive obiective, si Alemania 99, 10 Hope sau Asassin Best.
Afaceri de familie
Cu toate ca se spune ca nu este bine sa faci afaceri in familie, sunt antreprenori care nu tin cont de aceasta invatatura, derivata cel mai probabil din experienta, si, mai mult decat atat, isi numesc firmele in consecinta: Three sisters sau Vointa familiei. Mai greu de explicat sunt nume precum Un frate – celalalt probabil nu a vrut sa intre in business -, sau Bunica din Vaslui, al carei obiect de activitate este comercializarea de peste.
Categoria fara nume
Nu s-au incadrat in niciuna dintre categoriile de mai sus, dar nu le-am putut ignora numai din acest motiv.
Exista o firma in Romania care se numeste Ecuatia sanatatii si vinde, pe langa produse alimentare, bauturi si tutun. Sa fie oare o ironie?
Hilara este si combinatia Rent a hand pentru un nume de firma. Cuvantul „mana” este insa unul destul de des intalnit in numele de firme, fie care este scris in engleza – Helping hand sau in romana – Mana de aur.
Nord Nordic nu este un pleonasm, ci numele unei firme autohtone, la fel ca si Stop cadrul, La fata locului sau Spatiu deschis ori Hai la Gheorghe.
Sincer, Veridic, TVA (abreviere de la numele proprietarilor firmei: Tanasescu Viorel si Tanasescu Ana), Usturoi cu mamaliga Production, Berarie cu multa bere, Devil Services, La vuvuzele sunt ultimele exemple din aceasta lista, care ramane insa deschisa.