- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Tepele financiare nu ne sperie! Majoritatea firmelor nu si-a evaluat riscul de frauda in 2010

10 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Managerii din Romania, spre deosebire de cei din Occident, nu se tem atat de mult de frauda, mita si coruptie. Potrivit unui studiu Ernst&Young, numai 29% dintre manageri au realizat o evaluare a riscului de frauda in ultimele 6 luni. Si asta in timp ce infractionalitatea economico-financiara a explodat pe fondul crizei.
Tepele financiare nu ne sperie! Majoritatea firmelor nu si-a evaluat riscul de frauda in 2010

Potrivit sondajului realizat de Ernst&Young in randul a 1.409 manageri din cadrul unor companii mari din 36 de tari, 72% dintre companii si-au evaluat riscurile privind fraudele in ultimii 2 ani. In Romania insa, numai 62% dintre firme si-au calculat riscurile in acest interval si doar 29% au facut-o in ultimele 6 luni.

Specialistii pun aceasta situatie pe seama faptului ca doar 4% din companiile romanesti au inregistrat o frauda semnificativa in ultimii doi ani, fata de 14% in cazul Europei Centrale si de Est si 16% la nivel global.

Expertii E&Y cred ca acest rezultat nu corespunde celorlalte sondaje si celorlalti indicatori privind existenta fraudelor in Romania, iar explicatiile ar putea tine de faptul ca sondajul vizeaza mai ales organizatii mari sau ca termenul de frauda nu este corect inteles.

„Acest rezultat nu corespunde celorlalte sondaje si celorlalti indicatori privind existenta fraudelor in Romania si nici experientei noastre in urma furnizarii de asistenta organizatiilor romanesti”, afirma David Stulb, coordonator la nivel global al Departamentului pentru Investigarea Fraudelor si Litigiilor (FIDS) din cadrul Ernst & Young.

„Trebuie sa luam in considerare doua posibile explicatii pentru aceste rezultate: sondajul vizeaza organizatiile mari si prin urmare, o probabila preponderenta a societatilor multinationale care dispun de controale si politici anti-frauda mai stricte, iar in al doilea rand, principiul de clasificare a fraudei ca fiind semnificativa”, mai spune acesta.
[quote=Cristian Ionescu, manager Coface]Banii au devenit tot mai putini, iar firmele incearca din rasputeri sa traga cat mai mult de termenele de plata[/quote]
Rezultatele studiului sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, potrivit datelor Inspectoratului General de Politie (IGPR), cazurile de frauda instrumentate in aceasta perioada de politisti s-au inmultit foarte mult, se arata in studiul E&Y.

Astfel, in primele trei luni din 2010, de exemplu, fraudele generate prin instrumente de plata, adica prin ordine de plata sau bilete la ordin, au cumulat 35,83 milioane de lei. Fraudele bancare, realizate prin intermediul creditelor, de catre clienti in colaborare cu ofiterii de credit, dar si delapidarile angajatilor bancari, au cumulat 142,42 milioane de lei.

Cel mai mare caz de frauda financiara investigat de Politie in acest an se apropie de 4 milioane de euro. Detalii puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro.

Managerii romani isi pun toate sperantele in audit

Studiul arata ca, atunci cand vine vorba de depistarea fraudelor, managerii romani isi pun speranta in auditul intern. 43% din respondentii romani au indicat un nivel sporit de incredere in aceasta privinta, fata doar 20% dintre respondentii din Europa Centrala si de Est si de numai 25% dintre cei de la nivel global.

„Este esentiala prioritizarea eforturilor de lupta anti-frauda si anti coruptie”, a declarat, in acest context, David Stulb, expert E&Y.

Studiul mai arata ca raspunderea personala in caz de frauda, mita sau coruptie ii preocupa mai putin pe romani decat pe angajatii companiilor din alte tari. Procentul romanilor ingrijorati de aceasta chestiune este de 61%, fata de 76% la nivel mondial.

Mai mult, 11% dintre romani spun ca sefii lor nu sunt deloc preocupati de raspunderea personala pentru actiunile societatii, in timp ce la nivel global procentul este de 4%.

Romanii cred ca pentru a reduce riscurile de aparitie a fraudelor e nevoie mai ales de instruire in domeniul luptei anti-frauda si de comunicare a politicilor anti-frauda. Procentul romanilor care indica aceasta cale ca principal mijloc de combatere a fraudei este dublu fata de cel inregistrat in Europa Centrala si de Est.

Afacerile cu referinte, la ordinea zilei

Rezultatele oarecum surprinzatoare ale studiului realizat de Ernst&Young vin sa confirme faptul ca oamenii de afaceri romani au gasit propria solutie pentru a manageria riscul.

Potrivit oamenilor de afaceri citati de DailyBusiness.ro, de teama blocajului financiar, multe dintre firme au ajuns sa faca afaceri in „familie”, in cadrul unor aliante comerciale in care business-urile se incheie in cercuri inchise.

”Daca vrei sa derulezi un business in ziua de azi, mai bine te uiti de doua ori cu cine ai de-a face, inainte de a semna un contract”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

”Te interesezi cum ii merge business-ul, daca isi plateste facturile. E bine sa faci afaceri cu parteneri pe care ii cunosti, care au un istoric bun. Nu de alta, dar e posibil sa ajungi sa nu iti mai recuperezi banii niciodata”, afirma Parvan, pentru DailyBusiness.ro.

Asta in conditiile in care, pe fondul blocajului financiar, facturile au ajuns sa se plateasca, in medie, dupa 180 de zile de la emitere. Detalii puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro.

Potrivit specialistilor, dincolo de aceasta solutie de management al riscului, exista si alte masuri ce trebuie luate. „Regularitatea evaluarilor de risc pentru anumite afaceri si piete este o chestiune de prudenta si astfel ii sprijina pe cei cu atributii de management al riscurilor in selectarea situatiilor celor mai urgente”, spune David Stulb de la Ernst&Young.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...