- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Titlurile FP la mare cautare: In asteptarea dividendelor, pretul actiunilor s-a triplat in cateva luni

07 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Pretul titlurilor Fondul Proprietatea, tranzactionate in prezent pe piata libera, a crescut de la 0,2-0,3 lei/actiune in primavara spre 0,7-0,75 lei/actiune, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat ordonanta care va permite actionarilor sa preia controlul institutiei si sa acorde dividendele pentru anii 2008 si 2009.
Titlurile FP la mare cautare: In asteptarea dividendelor, pretul actiunilor s-a triplat in cateva luni

Tranzactiile cu titlurile FP reprezinta una dintre afacerile financiare de succes pentru ”cunoscatori”. In afacerea FP, specula este la ordinea zilei, la fel ca si in cazul speculatiilor pe cursul valutar, unde multi ”baieti destepti” au facut milioane de lei in aceste zile speculand teama romanilor ca leul se va prabusi in fata euro.

”Cine a stiut cum vor evolua lucrurile si a cumparat in primavara actiuni FP cu 0,2 lei, le vinde acum cu 0,7 lei, pentru ca sunt multi investitori lichizi in piata”, a declarat dealerul Sandu Paraschivescu, pentru DailyBusiness.ro.

”Sunt multi investitori mari care cumpara, de exemplu firmele care investeau in trecut in imobiliare. Acum, cu cash-ul disponibil, cumpara titluri din piata, iar cei care au stiut cum merge treaba cu decizia politica, profita din plin”, spune dealerul.
[img=756]Pe forumul FP sunt postate anunturi de tip mica publicitate[/img]

Cresterea interesului pentru titlurile FP este determinata de aprobarea de catre Camera Deputatilor a Ordonantei 81/2007, care modifica statutul Fondului Proprietatea si permite actionarilor sa decida distribuirea dividendelor pe anii 2008 si 2009, dand practic unda verde listarii fondului la Bursa de Valori Bucuresti. Un moment cheie, asteptat cu mare interes de investitori.

Pentru ca legea sa intre in vigoare, trebuie sa fie promulgata de presedintele Basescu. ”Estimam ca publicarea se va petrece in a doua jumatate a lunii iulie”, afirma Ionut Popescu, directorul Fondului Proprietatea, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

”Imediat dupa intrarea in vigoare a legii, va fi convocata adunarea generala a actionarilor (la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, stabilirea marimii dividendelor aferente anilor 2008 si 2009 , precum si listarea Fondului in acest an la Bursa de Valori Bucuresti”, afirma Popescu.

Franklin Templeton este compania care va administra Fondul.

Daca AGA va decide distribuirea intregului profit din ultimii 2 ani, de 284 milioane de euro, fiecare actionar persoana fizica ar urma sa incaseze in jur de 0,08 lei pe actiune, luand in calcul ca dincolo de participatia statului de 56,08% (la nivelul lunii mai), cei 3.600 de actionari detin 31,4% din actiuni.

”Toata lumea va avea de castigat. Si Ministerul Finantelor, ca e foame de bani, si actionarii persoane fizice, care dupa ce au cumparat la 0,2-0,3 lei, acum isi vad si actiunile crescand si incaseaza si dividende. In plus, mai e un pas pana la listarea la BVB, iar acolo se anunta afaceri spectaculoase”, spune un alt dealer, Marius Davidoiu.

Basescu, ultimul hop pentru legea care va acorda dividende

Decizia se afla acum in maiinile lui Traian Basescu. Va promulga sau nu legea?

Adrian Iurascu, presedintele organizatiei Forumul Civic Romanesc, un ONG care isi propune sa lupte impotriva abuzurilor de orice fel, ii cere lui Basescu sa nu o promulge.

El afirma ca daca legea va fi aplicata, ”baietii destepti” care au speculat cu titlurile FP vor obtine dividende de zeci de milioane de euro.

Intr-o scrisoare deschisa, ONG-ul cere presedintelui Basescu sa amane aplicarea legii pana ce Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va rezolva problemele cu toti fostii proprietari care nu au primit inca despagubirile.

Depozitarul Central creste comisioanele de tranzactionare

Dincolo de vestile privind dividendele si listarea la bursa, cresterea pretului titlurilor FP a fost influentata si de modificarea comisioanelor cerute de Depozitarul Central pentru inregistrarea tranzactiilor.

Acestea practic s-au dublat prin aplicarea lor la valoarea nominala a actiunii, de 1 leu, si nu la valoarea cu care s-a tranzactionat actiunea. Conducerea FP a amenintat Depozitarul Central cu judecata.

”E ca si cand o facturista ar fi platita in functie de valoarea facturilor pe care le intocmeste, nu de cele 8 ore pe care le lucreaza ca operator pe calculator. Poate unii vor vinde daca actiunile cresc spre 1 leu (cat ar fi minim normal in functie de valoarea dividendelor), fara sa mai astepte 4-5 luni pana la listare”, afirma un investitor, pe forumul Fondului Poprietatea.

Potrivit datelor Depozitarului Central, in luna mai, ultima pentru care au fost furnizate date, s-au tranzactionat aproape 420 milioane de actiuni Fondul Proprietatea (2,95% din capitalul FP), in cadrul a peste 200 de tranzactii.

De la inceputul anului si pana in prezent, au fost tranzactionate peste 1 miliard de actiuni. La o medie de 0,4 lei/actiune, este lesne de calculat cat de mare a ajuns aceasta afacere speculativa.

Actionari cu forta: Proprietarii nu vor mai primi bani

Dincolo de potentialul de investitie al titlurilor FP, sunt inca multi fosti proprietari care nici nu vor sa auda de actiuni si continua sa ceara sa primeasca despagubiri sub forma de bani.

Potrivit legii aprobata de Parlament si trimisa la Presedintie, ei pot solicita despagubiri in limita a 500.000 de lei, platibile in doua transe. Cum statul insa n-are bani nici sa plateasca facturile curente, Guvernul a decis sa suspende orice plata catre fostii proprietari in urmatorii 2 ani. Astfel, cei care nu au reusit pana la 1 iulie sa obtina titluri de plata, vor fi nevoiti sa accepte titluri Fondul Proprietatea.

O chestiune complet ilegala, afirma Asociatia pentru Proprietate Privata, un ONG care a anuntat ca va sesiza Comisia Europeana si va merge pana la Tribunalul International al Drepturilor Omului, considerand ca acest act normativ vine in contradictie cu normele europene care protejeaza dreptul de proprietate.

Problema este dezbatuta si pe forumul Fondului Proprietatea. ”Ma gandeam de ce acest Guvern a dat la vreo 250 de persoane banii repede in ultimele 2 luni. Chiar ziceam ca a inceput sa mearga treaba la ANRP. Dar eram doar prea naiv, erau de fapt clientii portocalii care trebuia despagubiti pe asa-zisele cazuri medicale, sociale, inainte de a se sista pentru restul oamenilor care asteapta cuminti randul cu cererea de optiune in fata”, spune un investitor.

Singura solutie este sa-i dam in judecata. Suntem 18.000 care am optat pentru despagubiri in bani, plus ceilalti zeci de mii carora inca nu le-au fost solutionate dosarele si asteptau si ei banii”, afirma un alt investitor.

Cei care asteapta sa primeasca bani de la stat in contul averilor confiscate au primit insa si o veste buna. Curtea de Apel Bucuresti a obligat recent Primaria Municipiului Bucuresti sa plateasca aproximativ 1 milion de euro mostenitorilor proprietarului unui imobil.

”Proprietarii care au fost despagubiti cu actiuni la acest organism de plasament colectiv nu pot intra in posesia banilor decat prin vanzarea actiunilor pe piata neagra, primind un pret mult sub valoarea reala”, se arata in motivarea sentintei judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

Gheorghe Piperea, avocatul care a castigat acest proces, a declarat pentru Q-magazine, preluat de restitutio.ro, ca ”in loc sa fi ales calea emiterii de obligatiuni pentru despagubirea proprietarilor, guvernantii nostri au ales organizarea acestei loterii care este Fondul Proprietatea, dar aceasta nu poate fi considerata o forma echitabila de despagubire. Statul roman trebuie sa gaseasca alta solutie”.

Piperea a explicat ca sentinta Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si creeaza un precedent juridic favorabil pentru zecile de mii de fosti proprietari care asteapta sa fie despagubiti.

Fondul Proprietatea a fost infiintat in anul 2005, ca solutie de despagubire pentru proprietarii deposedati abuziv in perioada 1945-1949 de fostul regim comunist. Capitalul social al Fondului se cifreaza la 14,24 miliarde de lei. Valoarea nominala a actiunii FP este de 1 leu.

La finele lunii aprilie, Ministerul Finantelor avea 56,98% din actiunile FP, iar cei trei mari mostenitori, respectiv familiile Malaxa, Auschnit si Mociornita, detineau 8,01% din capitalul social.

Actiunile nedetinute de stat au potentialul de a fi tranzactionate pe piata.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...