Luni, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/premierul-emil-boc-a-demisionat-cine-ii-va-lua-locul-video-73546/ ]premierul Emil Boc a demisionat[/url]. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/predoiu-numit-premier-interimar-73555/ ]numit premier interimar [/url]pana cand presedintele Traian Basescu va numi un nou prim-ministru.
„Inca din decembrie am avut consultari cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amanata din motive de interes national”, a spus presedintele
„In primul rand, in decembrie s-a constatat ca ar fi fost foarte greu in a doua parte sa avem o majoritate parlamentara sigura. Apoi, in ianuarie a fost vacanta parlamentara si obiectivul a fost mai apoi trecerea evaluarii FMI legata de finalizarea anului 2011. Era extrem de important pentru Romania sa se faca aceasta evaluare”, a adaugat presedintele.
El a mai spus ca la un moment dat a facut si o declaratie publica in care vorbea despre faptul ca a cerut FMI sa nu isi amane misiunea de evaluare.
„Odata finalizata emisiunea de bonduri pe piata americana, puteam trece si la aceasta operatiune (demisia lui Boc, n.r.), fireasca pentru un guvern in timp de criza. [b]Nu e vorba de nici o manevra[/b], decat nevoia de a incerca revitalizarea credibilitatii guvernului”, a precizat Basescu.
Presedintele a mentionat ca formatiunile din actuala
coalitie au optat pentru mentinerea coalitiei si desemnarea unui premier, dorind
sa continue guvernarea. Iar abordarea PSD-PNL-PC, prin cei trei lideri, a solicitat
demisia guvernului, a presedintelui si alegeri anticipate.
“Optiunea mea se indreapta catre instalarea
imediata a unui nou Guvern,insa Parlamentul va decide. In principiu, [b]a fost
agreata numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru desemnat[/b]”,
a informat Traian Basescu.
[b]Cine este Mihai Razvan Ungureanu[/b]
Ungureanu, nascut in 22 septembrie 1968, la Iasi,fost
ministru de Externe, este directorul Serviciului de Informatii Externe al Romaniei
din decembrie 2007.
Activitatea diplomatica:
-Coordonator adjunct, Initiativa de cooperare pentru
Europa de Sud-Est, Viena, martie 2007 – decembrie 2007;
-Ministrul Afacerilor Externe, Romania, decembrie 2004 – martie 2007;
-Coordonator adjunct, Initiativa de Cooperare pentru Europa de Sud-Est, Viena,
2003-2004;
-Director general – Emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de
Sud-Est, 2001-2003;
-Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, Romania, 1998-2001.
Este casatorit si are un copil.
“E o responsabilitate mare (functia de premier, n.r.), pe
care mi-o asum constient de dificultatea acestei posturi. Mi-o asum si va
asigur ca se va indeplini cu seriozitate si onestitate”, a declarat luni seara
Ungureanu.
“Am experienta unor institutii care sub mandatele mele s-au
modernizat si au devenit perfromante – Ministerul de Externe si SIE”, a mai spus
el.
Razvan Mihai Ungureanu a specificat ca [b]independenta sa
politica[/b] ii garanteaza spatiul necesar pentru a-si indeplini acest mandat.
“Prioritatea mea esentiala este stabilitatea economica si
politica a Romaniei”, a subliniat el.
Guvernul s-a reunit in sedinta la ora 17.00, sub conducerea premierului interimar Catalin Predoiu. A fost o sedinta informala, in care nu vor fi adoptate acte normative.
Presedintele Traian Basescu a invitat partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlamentul Romaniei la consultari in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.
Potrivit Constitutiei, „presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”.
[b]Consultarile pentru desemnarea noului premier s-au incheiat in apropiere de ora 19[/b], urmand ca presedintele Traian Basescu sa anunte numele noului premier.
Teodor Baconschi, prim-vicepresedintele PDL, a afirmat finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, ca va exista un guvern politic bazat pe actuala coalitie.
Este extrem de important ca nou guvern sa fie instalat cat mai rapid, pentru a pastra credibilitatea externa a tarii”, a spus Baconschi.
Cristian Diaconescu, presedintele UNPR, a mentionat ca Uniunea sustine in continuare actuala coalitie guvernamentala si prin dialog va fi gata sa participe la constituirea unui nou Guvern.
In acelasi timp, opozitia vrea anticipate.
Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat ca opozitia se pronunta ferm pentru solutia alegerilor anticipate.
De asemenea, Victor Ponta, liderul PSD, a spus ca daca s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, in luna iunie Romania ar putea avea si o noua administratie locala, dar si un nou Parlament legitim ales, precum si un nou Guvern care sa ia masurile economice pentru a evita ca Romania sa esueze.
Printre numele vehiculate in privinta numirii urmatorului premier se numara Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), fostul premier desemnat Lucian Croitoru si Calin Georgescu, director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila, Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE, dar si Daniel Daianu, fost ministru de Finante.
[i]Citeste si:[/i]
[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/predoiu-am-acceptat-acest-mandat-cu-speranta-ca-voi-contribui-la-stabilitate-73580/]Predoiu:
Am acceptat acest mandat cu speranta ca voi contribui la stabilitate[/url]
[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vasilescu-bnr-mugur-isarescu-nu-este-pe-lista-posibililor-premieri-73576/]Vasilescu,
BNR: Mugur Isarescu nu este pe lista posibililor premieri[/url]