Victor Sraer, managing partner in cadrul Otto Broker, estimeaza ca preturile politelor RCA vor continua sa creasca in medie cu cateva procente pe luna pe tot parcursul acestui an. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt majorarea valorii daunelor materiale si morale, combinate cu un trend ascendent al cursului euro.
„Acum au ajuns la scadenta si multe procese incepute in perioada 2008-2009, procese in care asiguratii au avut castig de cauza iar acum companiile de asigurari trebuie sa plateasca in cash daune destul de importante”, a mai spus Staer.
La ranul lor, oficialii Pintilie Broker de Asigurare au mentionat ca „sunt
sanse ca preturile sa continue acest trend crescator, insa nu la valori foarte
mari, pentru ca si tarifele RCA trebuie sa fie in stransa legatura cu puterea
de cumparare a soferilor romani”.
In acelasi timp, Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, se asteapta ca pana la sfarsitul anului preturile sa se [b]majoreze cu minimum 25%[/b], tinand cont de faptul ca si [b]limitele de raspundere aferente acestui an sunt majorate semnificativ[/b].
Incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european. Astfel, pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1 milion de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
De asemenea, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5 milioane de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
[b]Trendul crescator, evidentiat din noiembrie[/b]
„Din noiembrie 2011, aceste preturi au crescut cu aproximativ 2-3 procente in medie de la o luna la alta. Acest lucru se explica prin faptul ca scaderile de anul trecut nu s-au dovedit sustenabile”, a subliniat Victor Straer, care a adaugat ca tarifele s-au majorat usor, dar constant.
In primele doua luni din acest an, preturile RCA au crescut usor, in special la persoanele juridice. Majorarile sunt unde intre 5-10%, in functie de asigurator, potrivit lui Viorel Vasile.
In acelasi timp, Razvan Pavel, directorul general al Netrisk Romania, compania care administreaza portalul Asigura.ro, a mentionat ca pretul asigurarilor de raspundere civila auto a inregistrat in ultimele 3 luni cresteri moderate, dar constante, mai ales pentru soferii ceva mai tineri si neexperimentati, cum sunt cei cu varsta sub 30 de ani.
Razvan Pavel estimeaza ca prima medie aferenta unei asigurari RCA se va situa in jurul valorii de [b]500 -550 lei[/b] acest an, fata de aproximativ 472 lei in 2011.
Totodata, reprezentantii Pintilie Broker de Asigurare, au spus ca in ianuarie si februarie
pretul mediu al politei RCA a crescut usor fata de finalul anului 2011,
politele fiind mai scumpe cu aproximativ 7%.
[b]Cu cat s-au majorat primele[/b]
[img=2659][/img]
Reprezentantii Asigura.ro au realizat o comparatie intre preturile la RCA valabile pentru luna decembrie 2011 (Tabel 2) si cele din februarie 2012 (Tabel 1). In ambele simulari, primele de pe coloana A sunt calculate pentru un barbat in varsta de 29 ani, casatorit, fara copii, din Bucuresti, in timp ce pe coloana B sunt calculate pentru un barbat de 49 ani din Suceava, tata al unui copil.
Se observa astfel ca prima medie RCA pentru soferul de 29 ani din Bucuresti a crescut in ultimele 3 luni cu 16,8%, de la 681 lei la 795,8 lei. In acelasi timp, un sofer cu aceeasi masina, dar in varsta de 49 de ani, din Suceava, ar putea plati pentru asigurarea autovehiculului sau cu doar 5,8% mai mult, in functie de asiguratorul ales, respectiv 458,8 lei fata de 433,3 in decembrie anul trecut.
Razvan Pavel a explicat ca pentru un autoturism Dacia Logan 1.6 MPI, fabricat in 2010 si condus in interes personal, pretul mediu al unei polite RCA valabile 1 an a crescut in ultimele 3 luni cu un interval cuprins intre 6 si 17%, in functie de profilul clientului luat in calcul.
[img=2660][/img]
In acelasi timp, la Otto Broker, valoarea medie a politei RCA (total incasari/numar polite, n.r.) a crescut de la 232 lei in luna noiembrie 2011, pana la 250 de lei in luna februarie a acestui an, conform oficialilor companiei. ([i]Vezi tabelul[/i].
Spre exemplu, daca polita RCA a unei Dacii Logan 1.4, incheiata pe o perioada de 6 luni de un bucurestean in varsta de 35 ani, costa 124,7 lei in noiembrie, in februarie a crescut la 132,6 lei. De asemenea, pentru o Skoda Octavia 1.9, un bucurestean in varsta de 40 de ani, a platit pentru o polita RCA pe 6 luni 192 de lei in noiembrie si 223,16 lei in februarie.
Oficialii Pintilie Broker au dat ca exemplu o polita medie pentru un asigurat de 28 de ani din Bucuresti ce
are un autoturism Dacia cu motor de 1500 cmc, care costa in decembrie
298,89 lei, iar in martie era de 347,7 lei.
[b]Criterii in alegerea politelor RCA[/b]
Cele mai importante criterii sunt: pretul (40%), notorietatea asiguratorului (18%) experienta personala (9%) si pretul in raport cu beneficiile suplimentar oferite (31%), potrivit unui studiu realizat de Auto.ro si compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown.
[img=2661][/img]
In cazul masinilor second hand, pretul este un criteriu mult mai important decat in cazul masinilor noi (43% fata de 31%). Totodata, tinerii dau o mai mare importanta pretului (46%), pe cand persoanele mai in varsta pun accent pe notorietatea asiguratorului (28%).
Acelasi studiu se arata ca romanii prefera sa cumpere polite de raspundere civila obligatorie preponderent de la punctul de lucru al asiguratorului preferat sau de la o agentie de brokeraj specializata.
In functie de varsta, o pondere de 48% dintre respondentii sondajului prefera punctul de lucru al asiguratorului, 40% agentia de brokeraj, 10% site-urile specializate de asigurari, in timp ce restul pana la 100% nu detin o astfel de polita.
In 2011, piata totala a asigurarilor din Romania a scazut cu 4,3% fata de anul anterior, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarile-de-viata-si-cele-pentru-locuinte-motoarele-de-sustinere-ale-pietei-in-2011-74254/]pana la 7,9 miliarde de lei[/url], fiind trasa in jos de scaderile de pe segmentul auto, potrivit cifrelor preliminare, centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).