In general, dobanzile sunt stabilite in functie de durata pe care iti deschizi depozitul si de sumele depuse.
Cel mai recent caz este cel al Volksbank Romania, care a majorat rata de dobanda la Planul de Economii in euro cu 0,5 puncte procentuale, oferind in prezent o dobanda de 4% pe an. De asemenea, si pentru depozitele „Platinum Extra” in euro cu scadenta la 12 luni, dobanda este tot de 4% pe an.
Printre bancile care au crescut dobanzile la euro se numara si Raiffeisen Bank, in cazul careia depozitele la termen in euro au dobanzi intre 2,30% si 3,50%, in functie de perioada de maturitate si de suma depusa.
Alpha Bank a majorat cu 0,25 puncte procentuale dobanzile bonificate pentru depozitele clasice la termen in euro pana la valori maxime de 3% (produse standard) si 3,25% (produse dedicate pensionarilor). In acelasi timp, banca a crescut si dobanzile oferite pentru depozitul progresiv in euro pe termen de 12 luni, produs pentru care media dobanzilor a crescut de la 3,70% la 4,20%.
De asemenea, Emporiki a majorat cu pana la 0,75 puncte procentuale ratele de dobanda la depozitele standard in euro, pana la un nivel maxim de 3,40%, in cazul celor cu scadenta la 6 luni.
Si ING Bank ofera dobanzi mai mari pentru depozitele in euro. Astfel, la economiile populatiei dobanzile ajung pana la 3,25%, iar in cazul companiilor, rata dobanzii a urcat cu 0,25 puncte procentuale, pana la un maxim de 3% la depozitele constituie pe 12 luni.
Totodata, pana la finalul anului, Intesa Sanpaolo Bank are o oferta speciala la depozitul pe 7 luni, dobanda fiind de 4,2% pe an la economiile in euro.
Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat miercuri ca ofera clientilor persoane fizice un depozit in euro (MaxiPlus) pe 2 ani cu dobanda fixa de 8%. Daca depozitul este constutuit prin intermediul serviciului de canale alternative, banca ofera o bonificatie de 8,5%.
In cazul in care clientii lichideaza depozitul inainte de data scadentei, banca bonifica urmatoarele dobanzi pentru perioada de detinere a depozitului in euro: pana la 6 luni – 1%, intre 6 si 12 luni – 1,75%, intre 12 si 18 luni – 2,5%, 18 – 24 luni, exclusiv data scadentei – 3%.
In acelasi timp sunt [b]banci
care au redus dobanzile la depozitele in
lei[/b], anunturile fiind publicate dupa ce banca centrala a [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-a-redus-dobanda-cheie-cu-0-25-p-p-la-6-70237/]scazut
dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%[/url].
Una dintre aceste banci este
CEC Bank, care a redus dobanda la economiile in lei cu pana la 0,45 p.p., cel
mai mare nivel fiind de 6,25%, in cazul economiilor standard pe 9 luni sau 1
an. De asemenea, Raiffeisen Bank a
coborat in noiembrie dobanzile la depozitele in lei cu pana la 0,5 p.p pentru o
parte dintre depozitele standard in lei constituite de populatie. Astfel, clientii
pot incasa astfel o rata de dobanda cuprinsa intre 4,5% si 6,35%, pe perioade
intre 1 si 12 luni.
[b]Topul dobanzilor la depozitele in euro[/b]
[img=2324]Tabel – scadenta la 12 luni[/img]
Castigul urca cel mai aproape de 5% in cazul depozitelor in euro [b]cu scadenta la 12 luni[/b], conform calculelor realizate pe portalul [url= http://www.conso.ro/compara/depozite/da ]conso.ro[/url].
La aceste simulari s-a luat in calcul o [b]suma depusa in valoare de 3.000 de euro[/b] ([i]Vezi tabelul alaturat[/i]).
Astfel, cea mai mare dobanda, de 4,88% pe an, este oferita de ATE Bank, urmata de Bancpost, cu o dobanda de 4,35%, Banca Romaneasca – 4,10%, Banca Comerciala Carpatica, Volksbank si Intesa Sanpaolo Bank – 4,00%.
In acelasi caz, ProCredit Bank are o dobanda de 3,80%, iar ATE Bank, cu produsele “Sparta” si “Depozit la termen”, dar si BRD au bonificatii de 3,75%.
[img=2323]Tabel – scadenta la 6 luni[/img]
Totodata, la depozitele in euro cu [b]scadenta la 6 luni[/b] dobanzile pot ajunge la 4,45% pe an, in cazul “Depozitului Aniversar” de la Bancpost.
Pe urmatoarele locuri se claseaza Marfin Bank – 4,25%, Banca Comerciala Carpatica si Banca Romaneasca – 4,00%, ProCredit Bank – 3,80%, Volksbank, Millennium Bank, Bank of Cyprus si ATE Bank – 3,75%, ProCredit Bank, cu “Depozitul mobil” – 3,70%.
[img=2322]Tabel – scadenta la 3 luni[/img]
In ceea ce priveste economiile in euro cu [b]scadenta la 3 luni[/b], in fruntea topului se afla Piraeus Bank, cu o dobanda de 4,5% la “Depozitul Olimpic”.
Topul este completat de Banca Comerciala Carpatica si Bank of Cyprus – dobanda de 4% pe an, Banca Feroviara, ProCredit Bank si ATE Bank – 3,75%. De asemenea, ProCredit Bank are o bonificatie de 3,65% la “Depozitul mobil”, iar Millennium Bank si Volksbank – 3,5%.
Per total piata, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-au-economisit-mai-mult-in-septembrie-depozitele-au-crescut-cu-1-7-69884/]depozitele companiilor si populatiei s-au majorat[/url] in luna septembrie 2011 cu 1,7% fata de luna august, pana la nivelul de 181 miliarde de lei, conform datelor provizorii anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Depozitele in valuta, exprimate in lei, s-au majorat cu 1,4% fata de luna august, pana la nivelul de 61,489 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au redus cu 1,7%, pana la 14,124 miliarde de euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta exprimate in lei au scazut cu 3,2% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au redus cu 5,1%).