- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce asteapta bancherii de la 2012: Va fi un an mai bun sau mai rau?

02 Jan, 00:07 • adrian.mihaltianu
Anul viitor va fi unul de consolidare pentru sistemul bancar romanesc si va depinde foarte mult de evenimentele care au loc in restul Europei. DailyBusiness.ro a chestionat mai mult reprezentanti din domeniu pentru a vedea care sunt asteptarile acestora.
Ce asteapta bancherii de la 2012: Va fi un an mai bun sau mai rau?

Activitatea bancara din Romania are o legatura foarte stransa de cea internationala, ceea ce face ca previziunile pentru 2012 sa fie destul de greu de facut, in conditiile in care exista pareri diferite si in ceea ce priveste Europa.

Daca ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble si-a exprimat increderea ca politicienii Europei vor reusi sa [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/wolfgang-schaeuble-zona-euro-va-fi-stabilizata-in-2012-72268/ ]stabilizeze zona euro in 2012[/url], economistii chestionati de CNN se asteapta ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/recesiunea-revine-in-europa-in-2012-72267/ ]recesiunea sa se intoarca in Europa[/url] anul viitor.

[i]Vedeti mai jos asteptarile bancherilor romani:[/i]

[b]Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank[/b]
[img=2396]Radu Gratian Ghetea[/img]

„Provocarea anului 2012 pentru toti actorii economici este reducerea vulnerabilitatilor crizei internationale, adica identificarea de solutii eficiente. Criza internationala a determinat ca banii sa fie mai putini si mai scumpi, uneori si mai greu de obtinut, ceea ce a pus deja amprenta asupra sistemelor bancare”, a declarat Ghetea.

Acesta considera ca, in functie de impactul viitor si durata crizei internationale, bancile isi vor adapta strategia de dezvoltare pe piata locala.

„In scenariul persistentei efectelor crizei, este posibil sa asistam in continuare la [i]cresterea creditelor neperformante[/i], iar bancile vor fi obligate sa constituie noi provizioane, ceea ce va eroda profiturile institutiilor de credit si implicit aportul din impozitul pe venit la bugetul de stat. Probabil ca in anumite situatii se va pune problema intaririi bazei de capital”, a adaugat seful CEC Bank.

In ceea ce priveste cresterea economica, Radu Gratian Ghetea spune ca depinde si de evolutiile economiilor europene.

„In contextul existentei unor semnale contradictorii privind redresarea economica la nivel mondial, orice procent de crestere economica a Romaniei pentru 2012 este stimulativ pentru incredere. Depindem insa de evolutia economiilor europene, in conditiile in care 70% din schimburile comerciale ale Romaniei se realizeaza cu tarile din Uniunea Europeana. Activitatea sectoriala este strict dependenta de evolutiile internationale, mai exact de criza. In conditiile in care consumul intern nu se revigoreaza, baza raman exporturile. Dar ramane intrebarea: va fi cerere?”, a spus Ghetea.

[b]Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale[/b]
[img=2398]Petre Bunescu[/img]

Conform acestuia, evolutia sistemului bancar este determinata in mare masura de situatia cadrului macroeconomic general. Imbunatatirea acestuia din urma va duce in mod natural la cresterea activitatii si in sectorul bancar.

Petre Bunescu a subliniat ca este greu sa faca previziune pe anul 2012, mai ales ca evenimentele si deciziile politice cu impact la nivel economic si financiar se succed cu repeziciune.

„Este insa probabil ca, in contextul in care eforturile de reglementare si coordonare a politicilor economice si monetare devin tot mai intense, situatia sa se stabilizeze. Pe masura ce criza datoriilor suverane se va calma, in contextul recentelor decizii pe plan european, pot fi [i]intrezarite perspective mai credidibile de evitare a recesiunii[/i] si inregistrarea unei cresteri economice incurajatoare”, a spus Petre Bunescu.

„Coordonarea la nivel UE in privinta fixarii unor niveluri reglementate prin lege ale deficitelor face ca, pe termen lung, sa se intrevada o ameliorare a starii finantelor publice, adica a cauzei dificultatilor actuale. Pe termen scurt insa nu sunt previzibile relaxari ale reglementarilor, ceea ce inseamna ca agentii economici isi vor desfasura activitatea intr-un cadru in linii mari asemanator cu cel din acest an. [i]Vestile mai bune ce vin din sectorul absorbtiei fondurilor europene[/i] si progresele facute pe aceasta linie ne conduc la aprecierea ca economia romaneasca poate continua trendul de [i]crestere economica[/i], chiar  daca ea ramane undeva [i]la circa 1,5%[/i]”, a mai spus oficialul BRD.

[b]Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania[/b]
[img=2395]Melania Hancila[/img]

Ea se asteapta in 2012 la o crestere a creditului cu o singura cifra si putin peste rata de crestere a economisirii din cauza penuriei de surse de finantare. Avansul creditarii se va face in principal pe seama segmentului companiilor si va depinde in principal de evolutia situatiei din zona euro.

„De asemenea, dobanzile la creditele in euro vor depinde in principal de evolutia primei de risc suveran (CDS-urilor), a caror cotatii vor fi influentate de doi factori: cresterea economica si deficitul bugetar, precum si de evolutia lichiditatii in zona euro”, a declarat Melania Hancila.

In ceea ce priveste economia romaneasca, oficialul Volksbank spune ca vor fi mai putine resorturi de crestere in 2012 comparativ cu anul acesta, datorita deteriorarii cererii externe precum si probabilitatii scazute de a avea o productie agricola chiar mai buna decat anul acesta.

„Astfel, diminuarea ritmului de crestere al exporturilor ar trebui compensat prin cresterea investitiilor statului in economie prin proiecte care creeaza valoare adaugata, si in aceste conditii putem prognoza o [i]crestere economica reala de aproximativ 1% pe an[/i]. Obtinerea unei cresteri economice chiar si modeste anul viitor, in conditiile deteriorarii mediului extern si restrictivitatii bugetare in UE, depinde si de masurile intreprinse de autoritati pentru stimularea creditarii sectorului privat la dobanzi convenabile si nu trebuie neglijata nici o masura care ar putea relaxa conditiile de creditare si ar pune presiune descendenta pe dobanzile la credite”, a adaugat ea.

[b]Murat Atay, CEO-ul Garanti Bank Romania[/b]
[img=2393]Murat Atay[/img]

„Din punctul nostru de vedere, anul [i]2012 va fi unul de consolidare a sistemului bancar romanesc[/i] atat in ceea ce priveste numarul de banci, cat si a numarului de sucursale teritoriale ale acestora. Totodata, avand in vedere presiunile de recapitalizare a multora dintre bancile europene prezente si pe piata romaneasca, va exista o presiune crescuta pe atragerea de resurse de pe piata interna atat in lei, cat si in valuta”, a declarat Murat Atay.

El a precizat ca modul in care se va solutiona criza datoriilor suverane din Europa va avea un impact major asupra evolutiei economiei romanesti in anul 2012.

„Ca factori interni, credem ca un impact semnificativ asupra economiei in 2012 ar putea avea gradul de absorbtie a fondurilor europene, conduita politicii fiscale/salariale in contextul anului electoral, recolta agricola”, a adaugat oficialul Garanti Bank.

[b]Dan Bucsa, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank[/b]
[img=2397]Dan Bucsa[/img]

„Din pacate, anul [i]2012 va debuta in nota in care se incheie 2011[/i]: scumpirea si imputinarea resurselor de finantare ale bancilor, reducerea calitatii portofoliului de credite din cauza cresterii pesimismului consumatorilor si a incetinirii activitatii in industrie”, a spus acesta.

Bucsa a precizat ca UniCredit anticipeaza pentru 2012 o [i]crestere a PIB de 1,4%[/i], bazata pe cerere interna in prima jumatate a anului viitor (datorita efectului de baza pozitiv si efectului intarziat al cresterii creditarii in al doilea semestru din 2011) si pe industrie in cel de-a  doua jumatate a anului, in conditiile in care grupul UniCredit nu anticipeaza recesiune in Europa in 2012.

Citeste si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-a-insemnat-2011-pentru-piata-bancara-cele-mai-importante-evenimente-72104/
]”Ce a insemnat 2011 pentru piata bancara: Cele mai importante evenimente”[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...