Ce spune bugetarul
„Este o solutie prin care se loveste in cei multi si nu in cei care cu salarii privilegiate de 2.000-3.000 de euro si care oricum nu simt scaderea”, spune Cristian, bugetar care a absolvit Dreptul si are un salariu de circa 2.500 de lei.
„A fost Prima Casa, i-a prins pe oameni cu credite, multi dintre clientii bancilor fiind bugetari, iar acum ii lasa de izbeliste”, a completat el.
„Suntem la fel ca grecii”, spune Cristian, referindu-se in special la masurile dure luate de guvernantii eleni care au scos populatia in strada. „Numai ca grecii au luat masura fortati de imprejurari si chiar nu aveau alte solutii, in timp ce la noi existau alternative. La noi luasera decizia mai demult, dar au tinut-o ascunsa pentru a se potrivi cu vizita celor de la FMI”, a mai comentat el.
Ce spune somerul
Ghergina G., somera: „Am muncit 21 de ani la CFR, am fost disponibilizata si acum primesc 1.170 lei pe luna ca ajutor de somaj si compensatii. Nu ma sperie faptul ca ajutorul este mic, ci ca nu gasesc loc de munca la terminarea perioadei. Daca banii astia care sunt economisiti ar fi folositi in relansarea economiei, poate nu mi-ar parea rau ca mi-a taiat 15%. E grav ca nu mai avem agricultura si industrie si importam de toate. Nu mi se pare normal sa distrugem transportul feroviar, asa cum vedem ca se intampla. Am absolvit liceul de profil. Am invatat de la un profesor ca intr-o economie, calea ferata este sangele industriei”.
Ce spune pensionarul
Aurelia T., pensionara: „Am o pensie de 900 de lei dupa 38 de ani de munca la uzina de utilaj petrolier din Targoviste si din aceasta suma urmeaza sa mi se scada 15%. Am lucrat in conditii grele, multe din utilajele produse mergeau la export. Practic, am lasat o parte din sanatatea mea in economia Romaniei si acum, la 62 de ani, sunt bolnava de inima si banii nu imi ajung sa ma ingrijesc. 15% din pensie dau pe medicamente. Majoritatea pensionarilor au bani putini si 15%, desi pe ei ii afecteaza, nu cred ca vor ajuta prea mult statul”.
Luminita S., pensionara, fost inginer de instalatii : „Un prieten pensionar imi spunea ca nu trebuia sa ne scada pensiile, ca trebuia sa ne imprumutam in continuare. Dar banii nu trebuie dati inapoi? E bine ca au scazut si daca tine mai mult, incercam sa facem fata. Este mai bine, oricum, sa fie o scadere de 15% decat majorarea TVA si a cotei unice. Daca ar fi crescut TVA cu 5%, atunci preturile puteau ajunge si cu 20% mai mari, pentru ca produsele s-ar fi scumpit in lant”.
Va face statul ce trebuie cu banii? „Nu stiu inca ce se va intampla, dar acum era nevoie de ceva urgent si este bine ca s-a facut”, a completat ea.