- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cel mai bun moment sa iei un credit in euro? Aproape a trecut. Mai vine unul peste 1-2 ani

09 Feb, 00:07 • gecad.net
Bancherii sunt de parere ca dobanzile la creditele in euro vor creste in viitor, atat din cauza evolutiei dobanzii de referinta Euribor, dar si a riscului pe care bancile il asociaza clientilor. Pana la sfarsitul anului am putea vedea la creditele in euro dobanzi cu cateva procente mai mari ca in prezent. Cei care gasesc o oportunitate buna de achizitie pot insa sa cumpere acum prin credit, urmand sa refinanteze in circa un an-doi, cand sunt sanse mari ca dobanzile sa scada.
Cel mai bun moment sa iei un credit in euro? Aproape a trecut.  Mai vine unul peste 1-2 ani

Sumele imense cu care guvernele din zona euro au venit in sprijinul economiilor locale vor trebui retrase in curand, prin politici monetare, pentru a evita cresterea inflatiei. Asa incat, analistii financiari asteapta ca Banca Centrala Europeana sa creasca in viitorul apropiat rata dobanzii cheie, care este de doar 1% pe an in prezent.

In opinia lui Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, BCE ar putea face marele pas in T4. Raiffeisen are pentru ultimele luni ale anului o prognoza de 1,5% a ratei dobanzii cheie la euro.

Pe piata locala, creditele in euro ar trebui sa se scumpeasca automat dupa miscarea BCE, ca urmare a cresterii nivelului dobanzii de referinta Euribor, Raiffeisen anticipand pentru Euribor la trei luni (indicatorul in functie de care este calculate dobanda creditelor locale in euro n.r.) un nivel de 1,8%, fata de 0,7% in prezent. Prin urmare, doar din cresterea Euribor, am putea vedea o scumpire a creditelor in euro cu circa 1 punct procentual.

Ce se poate intampla cu celelalte componente ale dobanzii imprumuturilor, respectiv costul riscului de tara si al riscului asociat debitorului de catre banca?

Prima luna a anului adus o scadere a primelor de risc pecepute de finantatorii externi pentru creditele acordate bancilor si companiilor locale, pana la circa 240 de puncte de baza (2,4 p.p.). Insa, in ciuda faptului ca Romania a reusit sa isi imbunatateasca imaginea in exterior la inceput de an, determinand astfel scaderea riscului asociat pietei locale, climatul extern este foarte sensibil acum din cauza inrautatirii situatiei din Grecia si Portugalia, tari care se confrunta cu dificultati extreme la plata datoriilor externe.

Prin urmare, luand in calcul starea mediului extern, Ionut Dumitru anticipeaza cel mult o stabilizare a costului riscului de tara, ieftinirea sa fiind putin probabila.

Daca riscul de tara nu va avea nicio influenta asupra costului creditelor in euro, in schimb, o scumpire suplimentara a creditelor ar putea veni de la riscul asociat de banci clientilor. „Creditorii fixeaza marjele pentru dobanzile la credite in functie de evolutia restantelor din portofoliu”, a declarat Sergiu Oprescu, directorul executiv al Alpha Bank Romania, evolutia restantelor fiind un barometru pentru solvabilitatea clientilor carora bancile le acorda imprumuturi.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, declara recent ca se asteapta, cel putin in prima parte a anului, la o crestere a restantelor la credite, cel putin pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii. La randul sau, Ionut Dumitru se asteapta ca starea restantelor sa se inrautateasca, punand astfel presiune pe cresterea dobanzilor la credite.

Prin urmare, contractarea in acest moment a unui credit in euro ar permite cumparatorului sa beneficieze pentru o scurta perioada de timp de o dobanda destul de scazuta, care ar putea creste insa cu circa 1% pana la finalul anului, ca urmare a majorarii Euribor.

„Daca ar fi sa vorbim de momentul cel mai bun pentru contractarea unui credit in euro, cred ca aproape a trecut”, este de parere Ionut Dumitru.

Alti analisti, intre care si Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii, sunt de parere ca vom asista insa la ieftiniri serioase la creditele in euro, in circa 1-2 ani, cand cresterea inevitabila a Euribor ar putea fi compensata de scaderea destul de puternica a marjelor practicate de banci, pe fondul diminuarii riscului asociat creditelor.

Prin urmare, daca un investitor gaseste o oportunitate buna de cumparare (luand in calcul preturile mici care exista acum pentru majoritatea activelor de pe piata), el poate recurge la o achizitie prin credit, urmand sa se refinanteze mai tarziu, sunt de parere analistii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase