- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditele in euro se scumpesc. Vezi cat de mult cresc ratele

07 Jun, 00:07 • adrian.mihaltianu
Euribor, dobanda la care bancile se imprumuta in euro intre ele, a urcat in ultimele luni, ceea ce scumpeste creditele acordate persoanelor fizice si juridice in moneda unica. Specialistii din domeniu au explicat pentru DailyBusiness.ro care vor fi efectele resimtite in buzunarele romanilor.
Creditele in euro se scumpesc. Vezi cat de mult cresc ratele

Ratele imprumuturilor in moneda europeana cresc cu pana la zeci de euro,
in conditiile in care nivelul Euribor s-a majorat luna aceasta cu circa
0,2 puncte procentuale fata de luna martie si cu 0,5 puncte procentuale
comparativ cu finele anului trecut.

Astfel, potrivit lui Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker, daca la sfarsitul lunii martie Euribor la 3 luni (indicatorul de care se leaga costul creditelor pentru clienti) era 1,239%, in prezent a ajuns la 1,436%.

Totodata, Euribor la 6 luni a urcat in aceasta luna la 1,716%, de la 1,227%, cat era in decembrie 2010.

Acest lucru duce la cresterea ratelor imprumuturilor luate de romani in moneda europeana.

De exemplu, pentru un credit de 50.000 euro cu o marja fixa de 5,3%, la care se adauga Euribor la 3 luni (nivelul se actualizeaza trimestrial), rata lunara a crescut pana la 324 euro, de la 310 euro, conform lui Liviu Andrei.
 
In acelasi timp, pentru un credit de 50.000 de euro cu o marja fixa de 5%, la care se adauga Euribor la sase luni (se actulizeaza semestrial), rata a urcat la 323 euro, de la 307 euro.
 
„[b]Cresterea ratei este de cativa euro pentru creditele de nevoi personale si pana in 20 euro pentru creditele garantate cu ipoteca[/b]”, a declarat Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance, subliniind faptul ca aceste calcule au fost facute pentru imprumutul mediu acordat prin brokerul de credite.

Astfel, pentru un imprumut ipotecar de 53.000 de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, rata lunara a crescut in iunie la 378 euro, dupa ce in urma cu sase luni era de 362 euro. Pentru un credit de nevoi personale in valoare de 8.000 de euro, acordat pe o perioada de 84 luni (7 ani), rata a urcat la 165 euro, de la 163 euro, conform reprezentantului Kiwi Finance.

„Cu cat suma creditului este mai mica decat valoarea medie, cu atat cresterea ratei este mai mica”, a adaugat Anca Bidian.

Totodata, Alexandra Popa, editor [url=http://www.conso.ro/]Conso.ro[/url], a dat cateva exemple mai pesimiste.

Astfel, pentru in credit luat pe 30 de ani prin programul Prima Casa, in valoare de 50.000 euro, la un Euribor la 3 luni de 1,3% plus o marja de dobanda de 4% pe an, rata este de 278 euro, insa daca nivelul Euribor urca la 2%, rata ajunge la 300 euro.

De asemenea, la un credit imobiliar de 100.000 euro, pe 30 ani, la un Euribor la 3 luni de 1,3% plus o marja de dobanda de 6%, rata este de 685 euro, iar daca indicatorul Euribor creste la 2%, rata va urca la 733 euro.

Totusi, creditele ipotecare raman mai atragatoare in euro

„In mod inevitabil dobanzile la euro vor continua ca creasca in viitor, in timp ce la lei dobanzile raman stabile sau se reduc usor. Totusi, din punct de vedere al costurilor, tot creditele in euro raman mai atractive”, a declarat Ionut Dumitru, conomistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

La randul sau, Alexandra Popa a subliniat ca in cazul creditelor ipotecare, varianta in euro continua sa fie mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor decat varianta in lei.

Ea a spus ca in ceea ce priveste creditele in lei, se poate spune ca momentan doar in cazul imprumuturilor de nevoi personale, costurile sunt apropiate de cele in euro.

De asemenea, reprezentantii Garanti Bank au spus ca in cazul creditelor fara garantii, ponderea creditelor in lei are o tendinta crescatoare, in timp ce pentru creditele cu garantii (cu ipoteca) creditarea valuta reprezinta prima optiune.

De aceeasi parere este si Anca Bidian, care a precizat ca imprumuturile garantate cu ipoteca sunt in continuare mult mai avantajoase in euro ca suma maxima accesibila si rata lunara, iar creditele de nevoi personale sunt mai avantajoase in lei.

„Anul acesta, 90% din creditele de nevoi personale au fost accesate in lei, in timp ce mai putin de 10% din creditele garantate cu ipoteca sunt in moneda nationala”, a declarat Bidian.

Totodata, Liviu Andrei a spus ca in cazul creditelor cu ipoteca, majoritatea clientilor opteaza pentru creditele in euro. „Desi intial multi ar dori in lei, dupa ce observa diferenta de dobanda, respectiv rata, se orienteaza catre imprumuturile in euro”.
 
„Situatia este putin diferita la creditele de consum, negarantate si pe perioada maxima de 10 ani, unde cele mai multe contracte se incheie in lei, in conditiile in care bancile au scazut mult dobanzile la creditele in moneda nationala”, a spus seful Alliance Finance Broker.

Ionut Dumitru a mentionat ca a inceput sa se reduca ecartul dintre dobanzile in lei si cele in euro, in situatia in care dobanzile la euro cresc, iar cele la lei scad.

La randul sau, Alexandra Popa crede ca „o echilibrare a balantei ar putea veni doar in conditiile in care, odata cu cresterea Euribor, dobanzile la lei ar inregistra o scadere, pe fondul unei politici monetare mai relaxate si a unei lichiditati satisfacatoare in piata”.

Nivelul Robor la 3 luni (rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara) este in prezent la nivelul de 4,67% pe an.

Urmărește Daily Business pe Google News