- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Crestere spectaculoasa: Leasingul operational si-ar putea tripla in 2010 ponderea in totalul pietei

10 May, 13:48 • adrian.mihaltianu
Leasingul operational ar putea ajunge la sfarsitul acestui an sa detina o ponedere de circa 30% din totalul pietei de leasing pana la finalul anului 2010, comparativ cu mai putin de 10% in 2009, a declarat luni, Bogdan Apahidean, directorul general al companiei de profil LeasePlan.
Crestere spectaculoasa: Leasingul operational si-ar putea tripla in 2010 ponderea in totalul pietei

Restul ponderii este detinuta de leasingul financiar, care este in scadere abrupta.

Totodata, numarul autovehiculelor administrate de societatile de leasing operational va ajunge la circa 35.000 de unitati, mai mult cu 25% fata de finalul anului trecut, cand a fost de aproximativ 28.000 de autovehicule.

La sfarsitul primului trimestru din 2010, numarul masinilor administrate era de circa 30.000, potrivit estimarilor lui Bogdan Apahidean.

In martie 2010, compania de cercetare Gallup Romania a afectuat la cererea LeasePlan un studiu privind tendintele din domeniul leasingului operational, pe un esantion de peste 120 de companii din domenii de activitate care presupun existenta unei flote de autovehicule.

Astfel, din totalul autovehiculelor care compun flotele auto ale societatilor selectate, 31% au fost achizitionate in leasing financiar si 24% in leasing operational. Ponderea masinilor cumparate cu plata integrala (cash) este de 42%, in timp ce 3% au fost achizitionate prin credit.

Potrivit studiului, mai mult de jumatate din companii intentioneaza sa apeleze in viitor la serviciile unui furnizor de servicii de leasing. Dintre acestea, 50% ar opta pentru leasing financiar si 25% pentru leasing operational.

„Exista un interes puternic crescut pentru leasing operational, mai ales in contextul economic actual, insa in mintea oamenilor un este foarte clara diferenta dintre leasingul operational si cel financiar”, a spus Apahidean.

LeasePlan isi va dubla flota auto in acest an, la 5.000 de autovehicule

LeasePlan estimeaza ca va administra la sfarsitul acestui an o flota auto de 5.000 de autovehicule, dublu fata de anul 2009, cand flota a fost de 2.500 de masini, a declarat seful companiei.

El a precizat ca se asteapta ca LeasePlan sa treaca in acest an pe profit, pentru prima data in doi ani si jumatate de activitate.

Apahidean a spus ca societatea a inregistrat profit la nivelul lunii martie si se asteapta ca trendul sa se mentina pana la finalul lui 2010.

„Acest obiectiv se va realiza mai devreme cu un an fata de planurile corporatiei”, a spus Bogdan Apahidean, fata a preciza o estimare a valorii profitului pentru acest an.

Conform acestuia, LeasePlan se afla pe pozitia a treia in topul companiilor de leasing operational din Romania si se asteapta ca in cativa ani sa ajunga pe primul loc.

Totodata, societatea sa asteapta la o valoare a portofoliului de 35 milioane de euro in 2010.

Termenul mediu al unui contract este de 40-42 luni, maximul fiind de 57 de luni.

In topul preferintelor clientilor se numara: Dacia, Volkswagen, Ford si Skoda.

LeasePlan asigura flota si prin Euro Insurance, companie de asigurari din grup

LeasePlan Romania a inceput pe 1 martie sa colaboreze cu Euro Insurance, din Irlanda, companie de asigurari din cadrul Grupului LeasePlan, estimand ca in acest an, circa 10-20% din flota societatii de leasing operational sa fie asigurata prin firma irlandeza, a spus Bogdan Apahidean.

Acesta a mentionat ca Euro Insurance nu a avut nevoie de acordul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru a activa pe piata locala, insa arbitrul asigurarilor din Irlanda a notificat autoritatea romaneasca privind inceperea activitatii in Romania, fata a deschide un sediu local, primind aprobarea necesara.

LeasePlan mai colaboreaza cu 2 asiguratori locali.

Totodata, LeasePlan a introdus o noua aplicatie online, „Sistem de evidenta foaie de parcurs„, prin care clientii companiei isi pot tine evidenta kilometrilor parcursi in interes de serviciu sau personal.

Pana in prezent, 2 clienti utilizeaza acest serviciu de evidentiere a foilor de parcurs, detinand flote de sute de masini, a spus Apahidean.

Portofoliul LeasePlan cuprinde 133 de clienti din domenii ca: industria energetica, servicii financiare, FMCG, IT&C, industria farmaceutica, servicii certificare. Unii dintre cei mai importanti clienti sunt: OMV Petrom, CEZ, BCR, Bancpost, Coca-Cola, Metro, Colgate-Palmolive, IBM si altii.

Lease Plan a fost infiintata in martie 2007 si a devenit operationala in septembrie 2007.

Compania, membra a grupului olandez LeasePlan, are in prezent 31 de angajati, urmand ca numarul acestora sa creasca la 40 pana la finalul anului 2010.

Pe piata de leasing operational si management de flote mai activeaza societatile Sixt New Kopel, ALD Automotive, Arval Romania, Hertz Lease, Fleet Management Services, Dirent, dar si firme de leasing financiar care practica si leasing operational.