- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum poti face mari investitii in euro cu bani putini

16 Aug, 00:03 • marius.balasoiu
Peste 5.200 de investitori incearca sa profite de foamea de euro a Romaniei si cumpara titluri de stat. Acestea le-ar fi, practic, inaccesibile, daca achizitia nu s-ar produce prin doua dintre cele trei fonduri mutuale de pe piata care sunt denominate in moneda europeana. Cele doua fonduri fac plasamente cu grad redus de risc in titluri (obligatiuni) de stat, certificate de trezorerie ale Ministerului de Finante si in depozite bancare, toate in euro.
Cum poti face mari investitii in euro cu bani putini

Ultimele rate lunare ale castigurilor fondurilor in cauza, Raiffeisen Euro Plus si BRD Euro Fond, au fost de pana la 0,42%, ceea ce inseamna un randament anualizat de 4,9%, mult peste dobanzile depozitelor bancare in euro.

Cele doua fonduri administrau la 9 august o avere (active nete) de 132 de milioane de euro (558 milioane de lei), adica echivalentul a peste 11% din totalul activelor administrate de cele 53 de fonduri mutuale de pe piata, pentru peste 202.000 de investitori. Depasirea pragului de 200.000 de investitori a facut pe unii observatori sa considere vindecat sindromul colapsului FNI de acum 10 ani.

[img=816][/img]
Fondurile monetare si de obligatiuni au avut contributia cea mai mare la dezvoltarea pietei fondurilor, adica la ameliorarea consistenta a fricii de fonduri mutuale a romanilor obisnuiti. Fondurile monetare, cu expunere covarsitoare pe depozite bancare, acopereau peste 57% din cele 4.79 miliarde de lei (1.13 miliarde euro), cat reprezentau activele nete ale fondurilor mutuale la 31 iulie, potivit ultimului raport al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondurile de obligatiuni in lei contau pentru aproape 19%, dar acestea sunt nu mai putin de cinci.

Fondurile Raiffeisen Euro Plus si BRD Euro Fond fac parte din aceeasi categorie a fondurilor cu risc scazut. Sunt de fapt o combinatie de fonduri monetare si fonduri de obligatiuni, doar ca denominate in euro. Sunt amandoua mai tinere de un an, aparitia lor fiind stimulata de perioada de mari incertitudini bugetare prin care trece Romania.

Al treilea fond denominat in euro, Piscator Audas, este unul mic, de nici o jumatate de milion de de euro, dar cu grad mare de risc, pentru ca investeste in produse derivate.

Continuarea incertitudinilor privind criza bugetara mentine in atentie plasamentele directe in euro, avand in vedere dobanzile relativ mari la care trebuie sa se imprumute Statul Roman, ca si riscul de depreciere a monedei nationale. In toamna, Ministerul Finantelor urmeaza sa lanseze un program de emisiuni de titluri in euro in valoare de sapte miliarde de euro, derulat pe urmatorii trei ani.

Tinte devenite accesibile

Cele mai sigure investitii sunt in titlurile statului, dar acestea, si mai ales cele in euro, sunt practic inaccesibile investitorilor mici si mijlocii. De asemenea, nu au sanse sa cumpere direct titluri de stat persoanele care abia au facut primii pasi de la economisire la investitie, adica au ales sa isi plaseze resursele de care nu au neaparata nevoie in fonduri mutuale.

Valoarea nominala a unui eurobond, adica un titlu (o obligatiune) de stat emis(a) in moneda europeana de Guvernul Romaniei, poate varia intre 100.000 si un milion de euro. La o valoare nominala de 50.000 de euro, nici euro-obligatiunile municipiului Bucuresti nu sunt mai accesibile. Aceasta piata se adreseaza celor cu bani multi, adica bancilor si fondurilor de investitii. Nimeni nu iti vinde un titlu sau doua, iar cei care insista si ar convinge totusi o banca sa-i dea, ar plati un pret prea mare.

In schimb, se poate cumpara un singur titlu al fondului Raiffeisen Euro Plus cu putin peste 103 euro, sau al fondului BRD Euro Fond cu 101 euro. Desigur, pe masura ce randamentul fondurilor creste in timp si pretul titlurilor poate creste. Ambele fonduri au pornit cu o valoare a titlurilor de 100 de euro. Ambele investesc in obligatiuni de stat, municipale si, eventual, corporatiste, ca si in depozite bancare in moneda europeana.

Din 27 octombrie anul trecut si pana in 9 august, peste 5.100 de investitori au acumulat peste 124 de milioane de euro in fondul Raiffeisen Euro Plus, administrat de Raiffeisen Asset Management. De asemenea, fondul BRD Euro Fond, administrat de BRD Asset Management a atras 152 de investitori din 18 mai pana in 9 august, activele nete ale fondului fiind de 6,9 milioane euro. Cele doua fonduri inregistreaza randamente de 3,1% , respectiv 0,91%, de la lansare.

Pe luna iulie randamentele au fost de 0,34% la Raiffeisen Europlus, si de 0,42% la BRD Euro Fond. Randamentele din iulie echivaleaza cu rate anuale de crestere de 4,21%, respectiv de 4,96%, mult superioare mediei dobanzilor in euro pe piata. Acestea nu depasesc in medie 3% la bancile mari. Randamentele sunt profiturile brute ale investitiei, adica cresterile de valoare ale unitatilor de fond, care au inclus comisoanele de administrare, dar din care urmeaza sa fie prelevat impozitul pe castig de 16%. Cele doua fonduri nu percep comisioane de subscriere sau de rascumparare (retragere).

„Sigur ca in perioadele in care dificultatile macroeconomice sunt mai mari, plasamentele in euro cresc mai mult. Totusi, indiferent de evolutia cursului valutar sau a increderii in mediul economic romanesc, romanii au fost mereu inclinati sa economiseasca in euro. Spre exemplu, in ultimii 8 – 10 ani, ponderea depozitelor bancare in euro a variat intre 37 si 43% din total”, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management , pentru DailyBusiness.ro.

Portofoliile

[img=812][/img]
Fondul Raiffeisen Euro Plus are 47,5% din active in certificate de trezorerie si in toate cele cinci serii de eurobonduri (obligatiuni in euro sau titluri de stat). O pondere de 11,5% o reprezinta euro-obligatiunile municipiului Bucuresti. Restul portofoliului Raiffeisen Euro Plus este ocupat de depozite bancare. Euro-obligatiunile Bucurestiului reprezinta o atractie speciala. Au fost emise in 2005, cu scadenta in iunie 2015, la o valoare a cuponului (rata dobanzii) de 4,125% anual in euro, in vreme ce Romania nu prea reuseste acum sa scada pretentiile marilor investitori la 5%. Valoarea emisiunii Bucurestiului a fost de 500 de milioane euro.

Fondul BRD Euro Fond are peste 88% din active in obligatiuni de stat romanesti, alte aproape 6% in certificate de trezorerie ale Ministerului Finantelor si cam tot atat in depozite bancare, inclusiv „peste noapte”, adica scadente a doua zi de la plasament. „Cu toate ca perioada de detinere recomandata este de sase luni pana la un an, ne intereseaza asigurarea unei lichiditati mari. Onoram a doua zi ordinele de rascumparare (retragere, n.r.). Fondul este dedicat, insa, tuturor investitorilor cu disponibilitati in euro si care vor sa si le pastreze in euro”, a declarat Dan Nicu, , directorul general al BRD Asset Management, pentru DailyBusiness.ro. Tipul de gestiune al activelor adoptat pentru fond tinteste si la atragerea firmelor cu cash pe termen scurt. La fel, si Raiffeisen Euro Plus a atras peste 100 de firme, care detin peste 12 % din activele nete ale fondului.

Perspectivele

Ambele fonduri sunt deschise investitiei si in alte titluri de stat decat cele ale Romaniei, comparabile ca risc de tara cu titlurile Romaniei, dar deocamdata acestea din urma sunt mai atractive. Raiffeisen Euro Plus poate investi si in titluri ale altor state cu grad de risc asemanator cu cel al titlurilor romanesti , dar „deocamdata oportunitatile de plasament in titluri le romanesti sunt mai atractive”, considera Mihail Ion.

Obligatiunile Romaniei vor fi „cel putin un an de acum incolo foarte atractive, pentru ca vor fi emise la dobanzi relativ mari, macar atata vreme cat Ministerul Finantelor nu are multe alte alternative din partea investitorilor”, estimeaza Dan Nicu. Directorul BRD Asset Management spune ca ar investi si in eurobondurile altor tari dar nu in cele cu dificultati, cum este Grecia. „Avem o politica suficient de conservatoare ca sa n-o facem”, precizeaza Dan Nicu.

„Atractia plasamentelor in euro va continua sa fie mare pe termen lung, intreprinzatorii si persoanele fizice preferand sa-si raporteze multe dintre oportunitati sau achizitii in moneda europeana”, a mai spus Mihail Ion.

Plasamentele in fonduri denominate in euro sunt potrivite mai ales pentru cei care au venituri sau incasari in moneda europeana si prevad cheltuieli in aceeasi moneda.

Presedintele Raiffeisen Asset Management spune, totusi, ca poate fi masurat riscul valutar pe care si-l asuma si cei care au lei si vor sa faca plasamente in fondurile denominate in euro. Instrumentul de masura este „diferentialul” sau diferenta de dobanda dintre depozitele lei si cele in euro pe acelasi termen. De exemplu, luand un depozit in lei pe un an cu rata dobanzii de 7% si un depozit in euro cu rata dobanzii de 4%, deprecierea leului trebuie sa fie mai mica decat diferentialul de dobanda de 3% al depozitelor, pentru ca riscul valutar sa fie acoperit.

Atractivitatea plasamentelor in euro a convins o alta societate de administrare a investitiilor, BT Asset Management, din Grupul Bancii Transilvania (BT), sa proiecteze la randul sau lansarea unui fond in moneda europeana. De asta data fondul va fi dedicat plasamentelor in actiuni tranzactionate la Bursa din Viena. Fondul este asteptat sa intre pe piata in toamna si plasamentele sale vor urmari, de fapt, structura portofoliului de 20 de actiuni ale indicelui de referinta de la Viena, ATX. Indicele nu a fost ales intamplator, societatea de brokeraj BT Securities, din cadrul Grupului BT, fiind membra a bursei vieneze.

Alternativele

[img=817][/img]
In functie de toleranta la risc a fiecaruia, cei care prefera sa castige mai mult, suportand acelasi impozit ca si cel aplicat depozitelor bancare, au la dispozitie patru categorii de fonduri. Iata-le in imaginile alaturate, in ordinea crescatoare a riscului. (Fondurile cu plasamente in euro sunt la sfarsit, nu din cauza riscului, ci din cauza diferentei de moneda).
[img=818][/img]
[img=819][/img]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce este interzis să depozitezi în spațiile comune ale blocului. Amenzile sunt uriașe
Ce este interzis să depozitezi în spațiile comune ale blocului. Amenzile sunt uriașe
Cum pot românii să profite de sărbătorile de iarnă pentru a câştiga bani în plus. Zeci de mii de anunţuri publicate în noiembrie
Cum pot românii să profite de sărbătorile de iarnă pentru a câştiga bani în plus. Zeci de mii ...
Populația României continuă să scadă. Ce arată cifrele din luna septembrie 2024
Populația României continuă să scadă. Ce arată cifrele din luna septembrie 2024
Noul an vine cu măriri slariale pentru românii din Marea Britanie. De când se aplică creşterile şi cine va beneficia de noile măsuri
Noul an vine cu măriri slariale pentru românii din Marea Britanie. De când se aplică creşterile ...
Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. Calculul simplu care te ajută
Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. ...
Ce faci dacă ai pierdut bonul emis la reciclarea ambalajelor. Trucul prin care îți poți recupera banii
Ce faci dacă ai pierdut bonul emis la reciclarea ambalajelor. Trucul prin care îți poți recupera ...
Analiză BNS. Sindicatele anticipează creșterea impozitului pe venit, de la 10 la 13 la sută
Analiză BNS. Sindicatele anticipează creșterea impozitului pe venit, de la 10 la 13 la sută
Burse şcolare 2024-2025: 1.400 de lei pe card , banii se virează săptămâna viitoare
Burse şcolare 2024-2025: 1.400 de lei pe card , banii se virează săptămâna viitoare
Cât produc 1.000 de lei puși deoparte timp de un an. În ce e mai avantajos să-i păstrăm: într-un depozit bancar sau în titluri de stat?
Cât produc 1.000 de lei puși deoparte timp de un an. În ce e mai avantajos să-i păstrăm: într-un ...
Sondaj eJobs. Cutremur pe piaţa muncii, 60 dintre angajaţi vor alt job în 2025
Sondaj eJobs. Cutremur pe piaţa muncii, 60 dintre angajaţi vor alt job în 2025
Silviu Prigoană, un magnat al afacerilor, a murit subit!
Silviu Prigoană, un magnat al afacerilor, a murit subit!
Datoriile colosale ale Petrom care pot arunca România în faliment
Datoriile colosale ale Petrom care pot arunca România în faliment
Apare o nouă autostradă în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor
Apare o nouă autostradă în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor
Șase din zece angajați vor să-și schimbe domeniul de activitate, pentru un salariu mai bun
Șase din zece angajați vor să-și schimbe domeniul de activitate, pentru un salariu mai bun
Turiștii din Paris, șocați de români. Cum au fost surprinși lângă Turnul Eiffel
Turiștii din Paris, șocați de români. Cum au fost surprinși lângă Turnul Eiffel
Inflația anuală ajunge la 4,7% în octombrie. Serviciile cresc cu 7,6% într-un an
Inflația anuală ajunge la 4,7% în octombrie. Serviciile cresc cu 7,6% într-un an
Blocaj major pentru Autostrada Transilvania. Contractul pentru lotul Meseș, împiedicat de o contestație surpriză de la un gigant italian
Blocaj major pentru Autostrada Transilvania. Contractul pentru lotul Meseș, împiedicat de o contestație ...
Un supermarket celebru caută angajați în mai multe orașe din țară. Se oferă 3.500 de lei net plus tichete de masă
Un supermarket celebru caută angajați în mai multe orașe din țară. Se oferă 3.500 de lei net plus ...