Romanii au prins deja gustul tranzactiilor valutare, iar piata este invadata de reclame care arata ca drumul spre castig este deschis oricui, indiferent de educatie sau venituri. In realitate, tranzactiile nu sunt tocmai simple. Ca sa castigi trebuie sa intuiesti cum vor evolua pietele valutare. Specialistii te pot consilia, insa ei nu isi asuma si riscul optiunilor de investitii pe care le faci. Acesta iti apartine in totalitate.
Esti total singur cand iei decizia de a intra sau iesi din cursa pariurilor. Firma de intermediere ofera doar acces la platforma de tranzactionare. Cel care apasa pe butoane, la propriu, de la computerul sau, este insa clientul.
Cat de mare e efortul pe care il presupun investitiile in cursul valutar? Trebuie sa intuiesti exact cat va fi cotatia euro/leu, de exemplu, pentru a iesi in castig? Potrivit lui Iulian Rizea, branch manager Deltastock AD Sucursala Bucuresti, nu este nevoie de estimari atat de precise, fiind suficient sa prevezi evolutia perechii valutare, adica daca aceasta va scadea sau va creste.
Ce trebuie stiut pentru a intui evolutia unei anumite perechi valutare
Investitorul trebuie sa fie informat despre evenimentele macroeconomice care ar putea influenta evolutia valutelor. De exemplu, daca investitorul anticipeaza ca o anumita banca centrala va creste dobanda cheie, atunci inseamna ca randamentele oferite pentru moneda tarii respective vor creste, ceea ce poate determina investitorii sa cumpere valuta respectiva. Prin urmare, moneda ar putea sa se intareasca.
Un exemplu concret. In primul trimestru au avut de castigat cei care au prevazut ca leul isi va continua intarirea fata de euro (initiata anul trecut), datorita imbunatatirii climatului politic si a reluarii acordului cu Fondul Monetar International (FMI).
„Pe de alta parte, ca urmare a situatiei complicate din Grecia, moneda unica europeana a avut foarte mult de suferit. Castigator din aceasta situatie a fost dolarul american”, a comentat Iulian Rizea.
Iata evolutia principalelor perechi de valute in primul trimestru al acestui an
EUR/USD – 7,17
EUR/JPY – 6,67
GBP/USD – 6,30
USD/CHF +3,27
USD/JPY +0,94
EUR/GBP +0.94
Cele mai mari variatii, si deci castiguri sau pierderi in randul jucatorilor, nu s-au obtinut insa pe perechile formate din valutele tarilor dezvoltate, ci pe cele ale pietelor emergente, spune Claudiu Cazacu, analist piete financiare la X- Trade Brokers Romania.
„Incluzand perechile valutare exotice, GBP/MXN (lira sterlina – peso mexican) a scazut de la 1 ian. 2010 pana pe 24 martie cu 11,19%. Dintre perechile mai tranzactionate, EUR/MXN a scazut in aceeasi perioada cu 10,08%, iar EUR/CAD (euro – dolar canadian) cu 8,97%”, a declarat Cazacu.
De cati bani este pana la urma nevoie pentru a face o investitie? Iulian Rizea spune ca 100 de euro este o suma cu care cel mult se poate testa piata, nu si realiza castiguri prea mari. O investitie cat de cat „serioasa” incepe de la 1.000-3.000 de euro.
Cum se tranzactioneaza
Pietele valutare utilizeaza trazactionarea „in marja”. Ce inseamna aceasta? Tranzactiile pe piete valutare se fac in „loturi”, care pot fi destul de mari, de 10.000-100.000 de euro. Ca sa tranzactioneze „in marja” un lot de 100.000 euro, un investitor care are disponibil pentru tranzactie 1.000 de euro va fi completat cu 99.000 de euro, suma asigurata de broker, ca parte din serviciile oferite clientului.
Sa presupunem ca investitorul mizeaza pe aprecierea leului. Asta inseamna ca va schimba suma in lei cat timp cursul leu/euro este destul de ridicat, sa zicem 4,09 lei/euro, si va vinde leii pentru euro cand moneda nationala s-a intarit pana la, sa zicem, 4,06 lei/euro. Astfel, pentru fiecare euro investit va castiga 0,03 lei. Mai precis, prin investirea a 100.000 de euro realizeaza un castig de 100.000 x 0,03 lei, adica 3.000 de lei, adica aproape isi dubleaza intreaga suma investita (1000 de euro = 4.000 de lei).
Exista insa riscul ca piata sa evolueze contrar decat a prevazut investitorul, iar castigul de 3.000 de lei se va transforma in pierdere.
Tocmai de aceea, pe langa banii investiti, clientul trebuie sa aiba intr-un cont, depusa sub forma de garantie, o suma care este de regula de 5-10 ori mai mare decat plasamentul pe care il face. In asa fel, brokerii care ajuta clientii sa tranzactioneze in marja se vor asigura ca daca au un client care pierde multi bani, vor avea de unde sa isi recupereze banii.
Castigul companiei de brokeraj este asigurat de mici diferente intre cursul oferit clientului si cursul la care tranzactioneaza ea pe piata valutara.
Pentru exemplul de mai sus marja utilizata este de 1%, ea reprezentand raportul dintre suma investita de client si total suma investita.
La Deltastock majoritatea trazactiilor se fac in marja, cel mai adesea cu un procent de 1%. X Trade Brokers opereaza doar tranzactii in marja, a spus Claudiu Cazacu.
Cele mai multe dintre tranzactiile investitorilor au scadente scurte, fiind de regula operatiuni overnight.
In cat timp „creste” un investitor
„In cateva luni, un investitor se poate pune la curent cu evenimentele care trebuie urmarite pentru a face tranzactii, iar in circa 6 luni – un an se capata suficienta experienta. Insa investitorul trebuie sa fie capabil sa se disciplineze, deci sa nu ia decizii pripite”, a afirmat Iulian Rizea.
Reprezentantul Deltastock a adaugat ca investitorii cei mai buni pot avea zile in care reusesc de multe ori sa isi dubleze suma investita. De asemenea, ei pot obtine un castig saptamanal de circa 5% pentru plasamente, ceea ce inseamna ca, ipotetic, ei si-ar putea mutiplica de cateva ori investitia intr-un an.
Cati investitori buni sunt in portofoliile brokerilor? Rizea spune ca mai mult de jumatate din investitori pierd, altii se mentin pe linia de plutire, in timp ce un procent destul de mic fac castiguri consistente.
Cum vor evolua pietele valutare pana la sfarsitul anului? Atat Iulian Rizea de la Deltastock, cat si Claudiu Cazacu de la X- Trade Brokers, considera ca acestea vor fi foarte volatile, ceea ce inseamna ca vor oferi destule oportunitati de castig.
Indiciile ca o moneda are sanse de apreciere
* Banca centrala din tara unde circula moneda intentioneaza sa majoreze dobanda cheie
* Produsul intern brut (PIB) al tarii are un trend ascendent
* Consumul este in urcare
* Deficitele (bugetar, comercial, de cont curent) se afla in scadere