- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cutremurele si inundatiile nu-i sperie pe romani. Asigurarile de locuinte continua sa scada

31 May, 00:07 • adrian.mihaltianu
Dezastrele naturale din ultima perioada - inundatii in tara, cutremure in Bulgaria sau Italia - nu ii sperie pe romani, care nu se grabesc sa-si asigure locuintele. Cum explica specialistii aceasta situatie si ce efecte resimte piata de profil, intr-un articol DailyBusiness.ro.
Cutremurele si inundatiile nu-i sperie pe romani. Asigurarile de locuinte continua sa scada

„Din pacate, aceste dezastre nu ii fac pe romani mai constienti de nevoia unei asigurari, fie ea facultativa sau obligatorie”, a declarat Aurel Fratila, director general adjunct in cadrul companiei Credit Europe Asigurari.

„In general a fost sesizat faptul ca populatia reactioneaza mai intens in momentele in care situatia capata un caracter  obligatoriu cert, sau la momente cu adevarat critice, atat de critice incat sa produca familiei o procupare sau temere reala cu privire la viitor”, a adaugat Fratila.

In acelasi timp, oficialii Grawe Romania au precizat ca dezastrele din ultima perioada vor constientiza doar in foarte mica masura proprietarii de locuinte de nevoia unei asigurari.

„Dupa cum s-a vazut din evolutia vanzarilor pe parcursul anului trecut, stimulii cei mai eficienti au fost legati de amenintarea primirii de amenzi pentru neincheierea politelor si mai putin de producerea unor evenimente catastrofale, chiar daca acestea au avut un impact mediatic mai mare decat al evenimentelor actuale (tsunami-ul din Japonia din martie 2011)”, au mai spus reprezentantii companiei Grawe.

Marius Onofrei, directorul de
comunicare al Allianz-Tiriac Asigurari, a aratat ca nu neaparat dezastrele care se
intampla in diferite parti ale lumii – mai indepartate sau mai apropiate – ar
trebui sa determine publicul din Romania sa-si protejeze locuintele. Ceea ce
trebuie constientizat este faptul ca Romania are una dintre [b]cele mai ridicate
expuneri la riscuri catastrofice[/b] – in primul rand la cutremur, dar si la
inundatii.

[b]Declin pe piata asigurarilor property[/b]

Daca in 2011, asigurarile de locuinte au fost „vedetele” pietei, la inceputul acestui an ele au intrat intr-un declin neasteptat.

Dupa ce o parte dintre romani si-au incheiat anul trecut asigurari de locuinte din teama de a nu fi amendati, aceastea fiind obligatorii, in acest an, vazand ca inca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-neglijeaza-asigurarea-casei-cand-vedem-primele-amenzi-73182/]nu au fost date amenzi[/url] din cauza faptului ca este an electoral, iar primarii nu-si permit sa „sanctioneze” cetatenii, ei nu au mai incheiat noi polite.

„Dupa maximul inregistrat anul trecut, [b]piata va scadea in acest an la jumatate[/b] fata de valorile din 2011 ca urmare a neaplicarii amenzilor pentru cei care nu au incheiata o asigurare de locuinta conform Legii 260/2008 (privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor – n.r.)”, au subliniat oficialii Grawe Romania.

De aceeasi parere este si reprezentantul Credit Europe Asigurari.

„Continua scaderea pietei, deoarece chiar si ideea obligativitatii asigurarii a disparut pe fondul anului electoral”, a spus Aurel Fratila.

El a aratat ca la Credit Europe Asigurari volumul de prime pe asigurari de locuinte stagnat in primul trimestru din acest an comparativ cu aceeasi perioada a lui 2011.

In acelasi timp, la Grawe, comparand cifrele de vanzari din T1 2012 cu aceeasi perioada a anului trecut, se observa o scadere a primelor brute subscrise cu 14% pentru asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale.

La randul sau, Marius Onofrei considera
ca, in ceea ce priveste perspectivele segmentului de asigurari de locuinte, ne
putem astepta, in cel mai bun caz, la o stabilizare a gradului de cuprindere in
asigurare(nr. de locuinte asigurate raportat la numarul total de locuinte
existente) la valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2011, undeva in intervalul
50-60%.

„Asadar, in 2012 nu ne
asteptam la o continuare a cresterii numarului de polite emise si, cu atat mai
putin la o crestere a primelor brute subscrise din activitatea de asigurari de
locuinte”, a adaugat directorul de comunicare al Allianz-Tiriac Asigurari.

Volumul de prime brute subscrise pentru asigurarile de locuinte, facultative si obligatorii, s-a cifrat anul trecut la [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarile-de-viata-si-cele-pentru-locuinte-motoarele-de-sustinere-ale-pietei-in-2011-74254/]aproape 676,6 milioane lei[/url], in crestere cu 66,8% fata de nivelul de 405,7 milioane de lei inregistrat in 2010.
[quote=Aurel Fratila, Credit Europe Asigurari]Dezastrele mentionate mai sus sunt fie insuficient de marcante, fie prea „departe de casa”, deocamdata[/quote]
Asigurarile facultative pentru locuinte au generat in 2011 un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel in crestere cu 70,5% fata de 2010. Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent.

In primele trei luni din 2012, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/piata-asigurarilor-a-revenit-pe-crestere-dupa-3-ani-de-scadere-76768/]piata asigurarilor de locuinte s-a redus[/url] la 260,42 milioane de lei, dupa ce in T1 2011 era de 342,43 milioane de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Astfel, volumul de prime brute subscrise pentru asigurarile facultative de locuinte a scazut cu 29,07%, la 119,32 milioane de lei, iar cele obligatorii s-au prabusit la 2,2 milioane de lei, de la peste 8 milioane de lei, cat a fost in primul trimestru al anului trecut.

[b]Pretul mediu al unei polite a scazut[/b]

[img=2998][/img]
Totusi, in conditiile in care valoarea primelor brute au scazut, numarul politelor in vigoare la sfarsitul lunii martie 2012 era aproape dublu fata de nivelul din urma cu 12 luni si in scadere cu aproximativ 10% fata de 31 decembrie 2011.

Potrivit CSA, la sfarsitul primului trimestru din acest an, erau in vigoare 4.061.395 polite facultative pentru locuinte, fata de 2.348.143 contracte la aceeasi data din 2011. Cum explicam aceste cifre?

„Acest lucru arata, pe de o parte, ca exista polite de asigurare a locuintelor care, in intervalul definit de primele 3 luni din 2011, fie nu au mai fost reinnoite, la scadenta, fie au fost reziliate (de exemplu prin neplata ratelor de prime scadente)”, a explicataratat Marius Onofrei.

„Totusi, diferenta modului in care au evoluat indicatorii de volum de prime subscrise pe de o parte, respectiv numarul de polite pe de alta parte arata faptul ca pretul mediu pentru asigurarile de locuinte – sau, cu alte cuvinte, [b]costul protectiei per risc asigurat[/b] – isi continua tendinta de scadere inregistrata pe parcursul intregului an 2011”, a adaugat reprezentantul Allianz.

Potrivit acestuia, motivele sunt multiple si fac referire la media sumei asigurata, la schimbarile structurale ale portofoliului de locuinte asigurate, dar in mod sigur si la reducerea primei tehnice.  „Ne confruntam, asadar, in continuare cu o piata soft, iar fenomenul de reducere a cotatiilor este determinat de dorinta foarte multor asiguratori de a se pozitiona mai bine pe acest segment in crestere, pentru a compensa scaderile de pe alte clase de asigurari”.
[quote=Marius Onofrei, Allianz-Tiriac Asigurari]Aceste polite acopera riscurile catastrofice la care Romania are un grad mare de expunere[/quote]
„Ceea ce observam in acest moment, este o tendinta de scadere a preturilor pe piata noastra, exact opusa celei inregistrata pe pietele internationale de reasigurare, mai ales pentru riscurile catastrofice, ca urmare a evenimentelor de natura catastrofica ce s-au produs anul trecut (in Japonia, Chile, Noua Zeelanda etc), dar – iata – si a unor cutremure localizate, in ultima perioada de timp in diferite zone din Europa (Italia, Bulgaria)”, a spus Marius Onofrei.

Directorul de comunicare al Allianz-Tiriac Asigurari a mentionat ca nivelul raspunderii retinut de companiile care ofera asigurari de locuinta a crescut, in timp ce prima de asigurare per risc a scazut. Acumulati, acesti factori vor pune din ce in ce mai multa [b]presiune asupra rezultatelor pe acest segment[/b], care la randul sau este influentat si de costurile de reasigurare semnificativ mai mari determinate de evolutia cotatiilor de pe pietele internationale.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) [b]costa 10 sau 20 euro pe an[/b], in functie de tipul casei, si acopera doar trei riscuri – cutremure, inundatii si alunecari de teren. Valoarea despagubirii acopera, in aceste cazuri, maxim 20.000 de euro, in cele mai multe cazuri mai putin decat valoarea reala a locuintei. Pentru a ne asigura locuinta la valoarea reala, este necesara o asigurare facultativa.

Asigurarile obligatorii se incheie numai de companiile membre ale Pool-ului de Asigurare
Impotriva Dezastrelor (PAID): Astra, Groupama, Platinum, Generali Romania, ABC
Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari,
Euroins si Grawe Romania.

Politele facultative [b]costa cel putin cateva zeci de euro si pot ajunge la sute, chiar mii de euro[/b], in functie de valoarea locuintei, anul constructiei, localitate si de riscurile acoperite de aceasta.

Printre riscurile care pot fi  acoperite de asigurarea facultativa se numara: incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, traznet, explozie, caderi de corpuri, inundatie de la vecini lovirea casei de catre vehicule rutiere (altele decat cele apartinand asiguratului, membrilor familiei), greve, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala si altele.

Asigurarea locuintei este valabila 12 luni, dupa aceasta perioada fiind necesara reinnoirea acesteia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Amendă uriașă de peste 1.000 de lei pentru locatarii de la bloc care comit această greșeală!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Motivul pentru care șoferii trebuie să-și închidă telefoanele. Nu este vorba doar de amendă!
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...