„Peste 90% dintre clienti sunt dornici sa-si achite datoriile. Problema este ca din cauza crizei nu au de unde sa plateasca, nu au bani”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Isabela Iacob, directorul general al companiei de profil Kruk International.
Ea a adaugat ca problemele cu care se confrunta acesti clienti – scaderea veniturilor, pierderea locurilor de munca, etc – le reduc posibilitatea de a-si achita datoriile.
De aceeasi parere este si Georg Kovacs, director general al EOS KSI Romania, care spune ca romanii nu sunt rau-platnici, dar nu au cu ce sa plateasca.
„[b]Piata colectarii de creante este relativ stabila[/b] comparativ cu anul trecut. Nu au avut loc schimbari semnificative pe partea aceasta de business. Estimam ca anul viitor piata va fi relativ asemanatoare ca dimensiuni cu ce s-a intamplat anul acesta, insa eu personal anticipez ca va creste destul de mult vanzarea de portofolii de creante mai mult decat externalizarea de creante. Se va vinde mai mult in 2012”, a precizat Isabela Iacob.
Seful Kruk a subliniat ca in 2010 piata de colectare creante din Romania a atins o valoare de 6,5 miliarde de lei, din care 2 miliarde de lei au fost vanzarile de portofolii de creante, iar restul, de 4,5 miliarde de lei, a fost reprezentat de partea de externalizare.
[b]Rata de succes a scazut in acest an[/b]
Potrivit oficialului Kruk, rata de succes (procentul creantelor recuperate din totalul creantelor restante) s-a redus in acest acest an.
„La nivelul pietei, daca media ratei de succes era in 2010 la circa 24% pe totalul creantelor, acum este de 20%. Rata de succes depinde de foarte multi factori, ea poate sa fie intre 2 si 99%, in functie de vechimea creantelor, de metodele de colectare aplicate pe conturile respective, de tipul facilitatii de credit – overdraft, credit de consum, card de credit, credit ipotecar, imobiliar, depinde de profesionalismul companiei de colectare creantea”, a spus Isabela Iacob.
„De asemena, depinde foarte mult de vechimea creantei, in functie de momentul in care este externalizata creanta – daca se externalizeaza mai repede, atunci se colecteaza mai repede, daca se externalizeaza mai tarziu, rata de succes scade”, a adaugat aceasta.
[b]Scad dobanzile, creste perioada de creditare[/b]
In cazul in care clientii semneaza angajamente de plata cu companiile de colectare de creante, ratele lor fi recalculate si reesalonate, iar dobanzile sunt reduse.
„Kruk propune clientilor plata datoriilor in rate convenabile prin incheierea unor angajamente de plata. Adica redimensionarea sumelor pe care clientii, persoane cu datorii, le platesc in rate in functie de veniturile lor disponibile. Astfel, clientii vor plati o rata mai mica, adaptata la posibilitatea lor de rambursare. Acest lucru implica si prelungirea perioadei de contractare”, a mentionat Isabela Iacob.
Totodata, clientii companiei care semneaza un angajament de plata nu platesc niciun fel de comision, li se [b]reduce dobanda[/b] pe care au avut-o in contractul initial. Astfel, rata lunara este mai mica.
Iacob a spus anterior ca valoarea medie a unei creante gestionate in portofoliul companiei este de circa 5.000 lei.
Conform acesteia, majoritatea portofoliilor la nivelul pietei au fost vandute de catre banci, reprezentand peste 90%. „Au vandut si companiile de telecomunicatii, dar avand in vedere faptul ca valoarea medie a unei facturi este mult mai mica, si volumul portofoliilor vandute a fost mai mic ca valoare”, a adaugat Isabela Iacob.
EOS KSI Romania a realizat in anul 2010 o cifra de afaceri de aproximativ 41,2 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 8% fata de cifra de afaceri inregistrata in anul 2009. Pentru anul 2011, se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri pana la valoarea de aproximativ 44 milioane de lei.
Kruk International a fost infiintata in 2007 de grupul Kruk din Polonia. Compania este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii.
Pe piata de colectare a creantelor sunt prezente circa 10 companii importante, plus alte 30-40 firme de dimensiuni mai mici, conform oficialilor EOS KSI.
Printre jucatori de numara, Kruk International, EOS KSI, Coface, Mellon, Top Factoring, Urban&Asociatii si altii.
Valoarea cumulata a ratelor
neplatite la timp de populatie si companii a depasit 20 miliarde de lei la sfarsitul
lunii august 2011, in crestere cu 36% fata de aceeasi luna a anului trecut,
reprezentand 9,3% din stocul total al creditelor, potrivit datelor BNR.
[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/restantele-la-creditele-in-lei-cresc-mai-repede-decat-la-cele-in-valuta-68724/
]Restantele la creditele in lei[/url] au crescut in luna august cu 2,76%, de la
8,91 miliarde lei la 9,16 miliarde lei, in timp ce intarzierile la plata de cel
putin o zi la imprumuturile in valuta au avansat cu 1,83%, de la 10,82 miliarde
lei la 11,02 miliarde lei.