- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce vor creste dobanzile la depozite? La valorile de acum, \”trebuie sa fii nebun sa mai tii banii la banca\”

07 Jul, 00:01 • gecad.net
Toate castigurile depozitelor in lei vor fi anulate de majorarea preturilor, in conditiile in care cele mai mari dobanzi urca la 8% pe an, iar inflatia va urca in 2010 tot pe la 8%, din cauza cresterii TVA. Asta ca sa nu mai vorbim de proaspatul introdus impozit pe castigul din depozite. Ca sa nu piarda clientela, bancile sunt "condamnate" sa creasca randamentele economiilor, iar unii specialisti spun ca in curand vom vedea din nou dobanzi de 10% pe piata.
De ce vor creste dobanzile la depozite? La valorile de acum, \trebuie sa fii nebun sa mai tii banii la banca\

Bancile sunt intr-o situatie dificila: toate castigurile pe care le ofera in prezent deponentilor la depozite vor fi anulate de inflatie si alti factori „externi”, cum ar fi impozitul de 16% pe castigul din depozite, aplicabil de la 1 iulie (detalii despre procedura de aplicare a impozitului gasiti aici). Acest fapt i-ar putea determina pe romani sa isi caute alte plasamente, mai profitabile.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant financiar]Trebuie sa fii nebun sa mai tii banii la banca, la o dobanda real negativa si care este si impozitata cu 16%[/quote]
Situatia este ingrijoratoare pentru banci, care au devenit extrem de dependente de leii romanilor, pentru ca una din putinele variante ramase de a mai credita este imprumutul catre stat. Vremurile cand bancile se imprumutau din afara au trecut. „Inainte de criza economiile ne interesau si nu prea: dadeam telefoane la Viena si Milano si faceam rost de bani. Acum singura solutie este sa ii atragem de pe piata”, a declarat marti Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unui seminar economic organizat de Mediafax.

La ce solutii ar putea ajunge bancherii pentru a nu vedea depozitele in lei desfiintate in masa? Cel mai probabil dobanzile la economii vor creste in perioada urmatoare, a spus pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

La randul sau, consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile la depozite, mai ales daca se vor confrunta cu o cerere crescuta de credite din partea sectorului public sau a celui privat.

„Trebuie sa fii nebun sa mai tii banii la banca, la o dobanda real negativa si care este si impozitata cu 16%. Cred ca bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile si nu este exclus ca daca si cererea de credite se reanima, sa vedem din nou dobanzi de 10% pe an la depozitele in lei sau chiar mai mult”, a spus Baltazar pentru DailyBusiness.ro.

De altfel, in ultimul timp, mai multe banci din piata au aratat ca sunt dispuse sa majoreze costurile cu depozitele pentru a mentine lichiditatile atrase, ceea ce arata ca au ajuns deja la un nivel la care lichiditatile atrase din piata nu mai erau suficiente.

CEC Bank, spre exemplu, a majorat dobanzile la toate depozitele cu suma necesara pentru a absorbi impozitul de 16% pe care statul il percepe pe castigul din dobanzi. La randul sau, Alpha Bank a scos pe piata un depozit pentru care banca suporta costul impozitului de 16% in numele clientului.

Odata atrase noi resurse in lei de la populatie, cum isi propun bancile sa le valorifice in profit?

Cele doua variante de plasare a resurselor pe care le au la dispozitie, in lipsa creditarii sistemului privat, care pare a se relua foarte greu, sunt imprumuturile acordate altor banci pe piata interbancara si cele oferite statului, prin cumpararea de titluri de stat.

De ce vor fi aceste doua canale surse interesante de profit pentru banci? Vlad Muscalu, de la ING, explica: in viitor va creste atat nevoia de creditare a statului, cat si cea de pe piata interbancara. Astfel, cresterea cererii va conduce automat la o majorare a dobanzilor practicate de banci pentru aceste imprumuturi. Specialistul crede ca statul va fi fortat sa ofere randamente mai mari bancilor, pentru a reusi sa se imprumute. „Am calculat ca nevoia de finantare a statului este de circa 3,4 miliarde de lei anual, deci destul de mare”.

In conditiile in care banii care urmeaza sa vina de la Comisia Europeana ar putea sa mai intarzie, iar statul gaseste cu greu alte resurse de finantare, dependenta sa de banii bancilor creste, ceea ce inseamna ca randamentele la titlurile de stat s-ar putea majora substantial in perioada imediat urmatoare.

„Am vazut zilele acestea ca finantele nu au prea reusit sa vanda cu un randament de 7% titlurile care sunt relativ usor de plasat, cele la sase luni, ceea ce inseamna ca pe viitor ii va fi tot mai greu sa atraga lichiditati daca nu creste randamentele”, sustine economistul ING Bank.

In plus, crede specialistul, bancile ar putea realiza cat de curand randamente mai mari si din imprumuturile pe care si le acorda unele altora, pe piata interbancara. „Aprecierea din ultimele zile a monedei nationale cred ca s-a facut si cu sprijinul bancii centrale, ceea ce arata ca BNR este dispusa sa intervina in continuare pentru a aprecia leul, in defavoarea dobanzilor de pe piata, care ar putea urma un trend ascendent”, spune Muscalu.

De altfel, in ultimul comunicat transmis, banca centrala a mentionat ca va trece la un control ferm al lichiditatii. „Datile trecute cand a exercitat un control de genul acesta ne-am confruntat cu o crestere de dobanzi”, a completat specialistul. De remarcat, insa, este faptul ca majorarea dobanzilor interbancare va conduce automat la cresterea costurilor la credite, atat pentru companii cat si pentru populatie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor pentru Canalul Panama
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor ...
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor