- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Doctor in economie din \”noul val\”: FMI nu impune nimic, dar Romania insista sa scrie dupa dictare

15 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Romania nu are nicio sansa sa iasa din criza, daca nu va convinge FMI-ul ca e nevoie de reducerea taxelor si daca BNR nu va renunta sa manipuleze cursul leului de dragul unei stabilitati artificiale, declara, pentru DailyBusiness.ro, Bogdan Glavan, doctor in economie si membru al American Economic Association.
Doctor in economie din \noul val\: FMI nu impune nimic, dar Romania insista sa scrie dupa dictare

Este unul dintre specialistii in economie din „noul val”, mai putin cunoscut in mass-media. La 32 de ani, Bogdan Glavan are un doctorat in stiinte economice, este profesor universitar la Universitatea Romano-Americana, a publicat mai multe studii in reviste prestigioase din strainatate si este membru al celebrei AEA. El vede o alta fateta a realitatii economice din Romania si vine cu o alta viziune fata de cea arhicunoscuta – „trebuie sa jucam asa cum ne dicteaza FMI”.

In opinia sa, aceste teorii reprezinta o intoxicare, o justificare a lipsei de viziune politica si economica, o chintesenta a incapacitatii sistemice a statului roman. „FMI nu dicteaza nimic Romaniei”, spune Glavan.

„Ideea ca Fondul ne impune majorarea taxelor, ca ne cere sa taiem in carne vie, este falsa. Daca am fi avut o viziune economica, daca am fi venit in fata lor cu un plan concret de masuri fiscale, nu cred ca expertii l-ar fi respins. Insa ne-am obisnuit sa dam vina pe altii pentru propria noastra lipsa de pregatire, pentru mimarea reformelor atat de necesare, mai ales acum, in vreme de criza”.

In opinia lui Glavan, pana ce nu vom veni cu un pachet de masuri bine fundamentate in fata FMI, nu trebuie sa ne asteptam ca expertii sa ne ceara altceva decat sa crestem taxele si sa taiem cheltuielile.

„Marea noastra problema este ca nu suntem credibili, pentru ca nu venim cu masuri concrete. Tocmai din acest motiv, Fondul vede ca se loveste de un zid si atunci preseaza in partea cealalta, anume pe partea de crestere a veniturilor statului”. Glavan nu crede ca aceasta problema se datoreaza lipsei de specialisti, ci mai degraba absentei vointei politice. El nu crede ca un guvern de tehnocrati ar rezolva problemele Romaniei.

„Nu cred in varianta unui guvern de tehnocrati. Pana la urma, tot politica statului ar trebui sa o puna in practica. In plus, tehnocratii nu sunt nici ei scutiti de viziuni ideologice. Problema este nu sa alegem intre guvern de tehnocrati si cel fara tehnocrati, ci sa alegem viziunea corecta. Aceasta poate fi politica, insa istoria ne-a aratat ca partidele care au detinut puterea in Romania nu au avut o viziune ideologica care sa ne dea sperante”, afirma specialistul in economie.

„Noroc cu criza ca am ajuns sa discutam, sa punem fata in fata diverse solutii si propuneri, altminteri pana astazi toata lumea s-a declarat mai mult sau mai putin de acord ca statul se poate extinde practic fara nicio opreliste. Or, astazi am ajuns sa vedem care este costul acestei viziuni”, afirma Glavan.

O reforma fiscala e absolut necesara

Expertul Bogdan Glavan crede ca Romania are nevoie urgenta de o noua politica fiscala care sa stimuleze mediul de afaceri, singurul care poate scoate tara din criza.

„Cine crede ca vom iesi din criza si vom reveni pe o crestere economica serioasa, continuand sa mimam reformele, sa protejam sectorul de stat si sa tinem cursul in brate se inseala”, spune expertul.

„Dezvoltarea economiei se face numai pe baza unei alocarei eficiente a resurselor, alocare pe care o poate face numai mediul privat”. Sector care este astazi constrans de o povara fiscala printre cele mai mari din Europa.

„In ciuda analizelor unora, care spun ca, daca ne comparam cu alte state la nu mai stiu ce impozit, stam bine, situatia reala arata ca marea problema a economiei o reprezinta povara fiscala. Romania este pe unul dintre primele locuri din lume, lucru reliefat de ultimul studiu al Bancii Mondiale in raportul Paying Taxes”.
[quote=Bogdan Glavan, expert economic]Romania este unul dintre statele cu cea mai mare povara fiscala din Europa[/quote]
Glavan crede astfel ca majorarea TVA, schimbarea cotei unice si alte asemenea masuri fiscale nu ar face altceva decat sa adanceasca si mai mult criza in care se afla Romania.

In plus, am indeparta si investitorii straini care ar prefera statele din jurul nostru. „Romania se afla intr-o mare concurenta cu vecinii sai balcanici care au impozite mult mai mici. In plus, ideea ca o relaxare a fiscalitatii ar genera o scadere a incasarilor la buget e complet falsa. Sunt paradisuri fiscale care reusesc sa stranga la buget mai multi bani decat Romania”.

„Zilele trecute am vazut un studiu, o comparatie intre Romania si celelalte state ale lumii in privinta modului in care a evoluat libertatea economica in ultimii 20 de ani. Datele economice arata ca Romania a regresat relativ fata de restul lumii. Desigur ca Romania a intreprins reforme consistente, insa restul tarilor au intreprins reforme si mai de amploare”.
[quote=Bogdan Glavan, expert economic]In raport cu restul lumii, suntem mai putin liberi decat eram in ultimii ani ai perioadei comuniste[/quote]
In opinia lui Glavan, Romania nu poate pretinde ca are o economie functionala de piata.

„Nu putem vorbi de o economie de piata, atata timp cat numarul angajatilor de stat, al asistatilor social, este atat de mare si creste. Este o economie foarte bolnava ce nu se poate insanatosi decat printr-o reducere a dimensiunii aparatului de stat si descatusarea fortelor mediului privat”

BNR, printre vinovatii pentru situatia in care se afla Romania

Potrivit expertului, situatia economica dezastruoasa in care se afla Romania se datoreaza, in buna parte, si Bancii Nationale care a dus o politica monetara iresponsabila, sustinand un curs artificial ale monedei nationale.

„Se poate vedea ca ultimii ani, BNR a dus o politica tipica de consiliu monetar, asemanatoare celei practicate de Letonia si Estonia, in special in ceea ce priveste masa monetara. Guvernatorul a dorit sa evite orice neplaceri, orice comentarii la poarta domniei sale si astfel a tinut leul stabil. Iar efectele le-am simtit si o sa le simtim si in continuare. Astazi asistam la spargerea bulelor speculative”, spune Glavan. „Aceste lucruri nu s-ar fi intamplat daca am fi lasat cursul liber. Leul s-ar fi apreciat”.

In opinia sa, intreaga teorie ca banca centrala poate echilibra fluctuatiile valutare e falsa.

„BNR nu poate face asta. Asta ar insemna ca BNR ar putea determina nivelul optim al cursului de schimb, ceea ce este evident o absurditate. Acest curs nu poate fi stabilit decat de piata. Si astfel aceasta incercare de a nivela, cand in sensul aprecierii, cand in cel al deprecierii, a fost, in fapt, o masura arbitrara.

Efectul? „Nu vom asista la niciodata la o echilibrare a pietei, ci la o crestere a volatilitatii, sau vom asista la o inghetare, o adormire a evolutiei adevarate, iar consecintele vor fi tot mai grave”, spune expertul. „Nu cred ca aceasta este o politica de sustinere a leului, este o politica mai degraba de camuflare a problemelor reale pe care le are moneda nationala. Daca BNR si-ar fi propus o politica monetara sanatoasa, ar fi luat masuri mai din trecut”, a declarat Glavan.

In opinia lui Glavan, Banca Nationala isi are o vina consistenta si in faptul ca Romania a fost nevoita sa apeleze la FMI.

Dimensiunea acordului de imprumut reliefeaza perfect dimensiunea pierderilor sau problemelor din sistemul bancar. Faptul ca BNR raporteaza ca nivelul pierderilor este de doar cateva procente din totatul activelor, nu este o informatie credibila. Daca asa ar fi stat lucrurile, nu trebuia sa imprumutam 20 de miliarde”, spune Glavan.
[quote=Bogdan Glavan, expert economic]Pierderile bancare au fost transferate in buzunarul cetateanului, prin acordul cu FMI[/quote]
In opinia expertului, BNR a avut sansa de a transforma leul intr-o moneda credibila si stabila, insa a ratat acest demers, influentata de decizia politica.

„Nu am stiut, am avut oportunitati sa o facem mai credibila. De exemplu s-a vorbit in trecut de un consiliu monetar, precum in Bulgaria, sau de adoptarea mai rapida a euro, insa aceasta varianta a fost respinsa din considerente politice”, spune Glavan.

In opinia sa, Banca Centrala a preferat sa isi acopere problemele, incercand sa faca leul credibil in ochii romanilor. „Leul nu a asigurat niciodata o remunerare care sa stimuleze economisirea. De aceea cred ca dictonul „Pariati pe leu” s-a dovedit a fi o pacaleala, de a creste cererea pentru leu prin influentarea psihologiei publicului, doar pentru a acoperi derapajele pe care ei stiau ca le au”, a mai spus expertul.

Alte opinii ale expertului Bogdan Glavan, precum si un CV complet, pot fi accesate pe blogul acestuia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum arată casa de lux a lui Florin Salam. Fiica manelistului a făcut turul locuinței. ”Am ridicat încă două etaje”
Cum arată casa de lux a lui Florin Salam. Fiica manelistului a făcut turul locuinței. ”Am ridicat ...
Cât costă să comanzi un meniu complet pentru ziua de Crăciun. Vedetele sunt sarmalele şi friptura de porc
Cât costă să comanzi un meniu complet pentru ziua de Crăciun. Vedetele sunt sarmalele şi friptura ...
Emil Boc ia măsuri împotriva mașinilor parcate neregulamentar. Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă regulile
Emil Boc ia măsuri împotriva mașinilor parcate neregulamentar. Amenzi mari pentru șoferii care nu ...
Mii de români lăsați fără apă caldă și căldură înainte de Sărbători
Mii de români lăsați fără apă caldă și căldură înainte de Sărbători
Revolut a început alocarea de IBAN-uri locale în România. Important de știut ce se va întâmpla până la 31 decembrie
Revolut a început alocarea de IBAN-uri locale în România. Important de știut ce se va întâmpla ...
Ilie Bolojan își dorește un candidat unic al coaliției pro-europene, dar nu vrea să candideze: ”Să aibă capacitatea să ia cel puțin 25-30% din primul tur”
Ilie Bolojan își dorește un candidat unic al coaliției pro-europene, dar nu vrea să candideze: ”Să ...
Mugur Isărescu, avertisment cu privire la dezvoltarea inteligenței artificiale: ”Ne îndreptăm, într-adevăr, către o nouă etapă”
Mugur Isărescu, avertisment cu privire la dezvoltarea inteligenței artificiale: ”Ne îndreptăm, ...
Sucurile, energizantele și băuturile calde, interzise în școli. Ministerul Sănătății a pus proiectul de lege în dezbatere publică
Sucurile, energizantele și băuturile calde, interzise în școli. Ministerul Sănătății a pus proiectul ...
Călin Georgescu a contestat decizia BEC la ICCJ. Avocata candidatului: ”Suntem într-o situație de lovitură de stat”
Călin Georgescu a contestat decizia BEC la ICCJ. Avocata candidatului: ”Suntem într-o situație de ...
Meta elimină WhatsApp de pe aceste telefoane. Până când mai pot utilizatorii acestora să folosească aplicația
Meta elimină WhatsApp de pe aceste telefoane. Până când mai pot utilizatorii acestora să folosească ...
Călin Georgescu face primele demersuri juridice după anularea alegerilor: ”Cerem justiției și inclusiv organismelor internaționale să se pronunțe concret și coerent cu privire la anularea dreptului nostru democratic”
Călin Georgescu face primele demersuri juridice după anularea alegerilor: ”Cerem justiției și inclusiv ...
Vezi ce poți face mai bun cu timpul tău liber!
Vezi ce poți face mai bun cu timpul tău liber!
Cum să identifici o mulinetă feeder de încredere: sfaturi și recomandări
Cum să identifici o mulinetă feeder de încredere: sfaturi și recomandări
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu și la seral în anul școlar 2025-2026
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu ...
SURSE Nicușor Dan ar fi gata să candideze la prezidențiale ca independent. Ce partide l-ar susține pe actualul primar al Capitalei
SURSE Nicușor Dan ar fi gata să candideze la prezidențiale ca independent. Ce partide l-ar susține ...
Avertisment Infocons. Ce ”toppinguri” nevăzute are pizza vândută în restaurante din România: până la 25 de E-uri, sare și zahăr mult peste cantitatea zilnică recomandată de medici!
Avertisment Infocons. Ce ”toppinguri” nevăzute are pizza vândută în restaurante din România: ...
Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru români
Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru români
Fumatul interzis în aer liber în unul dintre cele mai vizitate orașe europene. Românii care merg la shopping va trebui să respecte regula
Fumatul interzis în aer liber în unul dintre cele mai vizitate orașe europene. Românii care merg ...