Multi dintre analistii locali sunt de parere ca leul se va aprecia pana la finele anului viitor fata de euro, ceea ce face economiile in moneda nationala, realizate in urmatoarele 3-4 luni si mentinute pe o perioada de circa un an, sa fie mai rentabile decat cele in euro.
Astfel, specialistii de la Raiffeisen Bank prognozeaza ca leul se va deprecia pana la un nivel de 4,4 lei/euro in primul trimestru al anului viitor, dar va intra apoi pe un tren de intarire, pana la 4,25 lei/euro la finalul lui septembrie.
La randul lor, analistii ING Bank Romania intrevad o depreciere a leului fata de euro in primele trei luni ale anului, pana la 4,35 lei/euro si considera ca leul se va aprecia ulterior, pana la 4,25 lei/euro. Pentru sfarsitul lui 2012, banca preconizeaza un curs de 4,15 lei/euro.
Potrivit estimarilor RBS Bank Romania, leul se va aprecia la anul in raport cu moneda europeana, a declarat pentru DailyBusiness.ro Florentina Manea, economist al bancii. Aceasta intrevede pentru jumatatea anului viitor un curs de 4,23 lei/euro, si o cotatie de 4,20 lei/euro la final de an.
„Estimarile noastre se bazeaza pe faptul ca situatia economica va fi una relaxata, iar guvernul va indrepta mai multe fonduri spre investitii decat spre consum. Un alt element luat in calcul este faptul ca Romania va semna in luna martie un nou acord cu Fondul Monetar”, a declarat Florentina Manea.
Specialistii ING sunt de parere ca leul va avea un sprijin in Banca Nationala a Romaniei (BNR). Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, a remintit ca rezervele valutare mari ale bancii centrale permit institutiei sa intervina in piata pentru sustinerea leului.
Astfel, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat recent ca rezerve valutare sunt in exces, iar daca institutia ar interveni in piata pentru a vinde valuta, cursul s-ar putea aprecia semnificativ.
La castigul obtinut din aprecierea leului fata de euro se adauga cel oferit de dobanzile la economiile in lei, sensibil mai mari decat la euro.
Astfel, cei care isi mentin economiile in depozite in lei au in prezent avantajul unei dobanzi cu 3 puncte procentuale peste dobanzile la euro. Dobanzile maxime la lei se cifreaza la 8% pe an, iar cele la euro sunt de numai 4,5%. Totodata, sunt sanse mari ca leul sa ofere randamente mai mari si in 2011.
Florentina Manea de la RBS Romania se asteapta ca anul viitor, pe masura ce inflatia se reduce, BNR sa coboare dobanda cheie, ceea ce va determina bancile sa micsoreze la randul lor dobanzile la depozitele in lei.
In plus, cel mai probabil, Banca Centrala Europeana nu va creste dobanda cheie in prima jumatate a anului. Astfel, chiar daca ecartul dintre dobanzile la depozitele in lei si cele la euro s-ar putea diminua, reducerea de castiguri nu va fi foarte agresiva.
Nu trebuie trecut cu vedea insa ca dobanzile la depozitele in lei si euro vor depinde si de nevoia de lichiditate a bancilor, a spus Florentina Manea.
Asadar, doar din evolutia cursului, leul ar putea cunoaste anul viitor o apreciere de 1-2% fata de euro. Daca la acest castig se adauga si diferenta dintre dobanda oferita de banci la cele doua tipuri de depozite, adica alte 3 procente, deducem ca romanii ar avea de castigat pana la 4% daca si-ar pastra economiile in moneda nationala si nu in euro.