Grecia mai dispune de bani doar pana in octombrie, a declarat luni adjunctul ministrului elen de Finante, Filippos Sachinidis, subliniind ca tara are nevoie urgenta de urmatoarea transa a imprumutului de la UE si Fondul Monetar International (FMI).
Grecii stiu foarte bine ca europenii nu sunt pregatiti financiar sa le inghita falimentul, astfel ca mizeaza, optimisti, pe faptul ca pana la urma, cu sau fara reforme, vor primi cei 8 miliarde de euro promisi inca de luna trecuta.
Daca nu ii vor primi, se va deschide “Cutia Pandorei”. Falimentul Greciei va crea mari probleme, in principal bancilor germane si franceze, care sunt printre principalii creditori ai tari. Acestea vor fi nevoite sa accepte o reducere a datoriei Atenei si o reesalonare a acestora. Speculatorii abia asteapta sa dea cu actiunile bancilor de pamant.
Exista si un alt scenariu, [url=http://www.cotidianul.ro/criza-mondiala-rezolvata-in-sase-saptamani-158956/]descris in weekend de Daily Telegraph[/url]. Acesta prevede, in esenta, ca Grecia va intra in faliment, iar bancile expuse la datoria Greciei ar urma sa beneficieze de un ajutor important din partea tarilor europene.
[b]Romanii, buni de plata[/b]
In cazul in care Grecia intra in faliment, vom plati atat pentru salvarea bancilor elene prezente in Romania, cat si pretul deprecierii euro, in special prin preturile produselor de import.
De unde vom avea bani sa achitam factura? Japonezii de la Nomura ne reamintesc ca avem un acord de tip preventiv cu FMI.
[img=2100]Situatia bancilor grecesti din Romania[/img]
Sa ne uitam in primul rand la leu. Pe fondul temerilor investitorilor privind contagiunea, fondurile speculative au inceput deja sa isi retraga banii din Romania. Astfel ca leul incepe sa piarda tot mai mult teren.
Moneda nationala a fost cotata ieri la 4,2984 lei/euro, dupa ce vineri depasise nivelul de 4,3 lei, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,1970 lei/dolar.
Analisti citati de DailyBusiness.ro nu exclud varianta ca moneda nationala sa continue sa se deprecieze. „Leul sufera in conditiile unei aversiuni la risc care vine din partea Greciei”, a declarat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers Romania.
„In lipsa unui faliment in Grecia, cursul ar trebui sa se stabilizeze sau sa se intareasca pana la 4,20-4,25 lei/euro in cateva saptamani. Eu merg pe scenariul in care se va gasi o solutie pentru Grecia”, a mai spus Cazacu.
Cititi mai multe amanunte despre posibila evolutie a leului intr-o analiza DailyBusiness.ro, intitulata [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-tras-in-jos-de-tensiunea-globala-unde-va-ajunge-cursul-anul-acesta-68505/]”Leul, tras in jos de tensiunea globala. Unde va ajunge cursul anul acesta?”[/url]
Dincolo de impactul direct asupra leului, pe care il vom simti intr-o crestere nu numai a facturilor la banci cat si, in general, a preturilor, poate cel mai interesant si dureros impact il va simti sistemul bancar. Daca scenariul [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-consecinte-va-avea-criza-din-grecia-asupra-bancilor-elene-din-romania-64027/]anuntat inca din iunie de japonezii de la Nomura[/url] se adevereste, noi, contribuabilii, vom plati in cele din urma oalele sparte.
Ce spune, in esenta, scenariul Nomura? Daca Grecia da faliment, va antrena dupa sine falimente in sistemul bancar elen. Iar efectele se vor intinde pana la filialele din Europa de Est, inclusiv din Romania.
[img=2099]Scenariul japonezilor de la Nomura[/img]
In cea mai optimista varianta, bancile elene prezente in Romania – Alpha Bank si Bancpost (aflate in plin proces de fuziune), Banca Romaneasca, subsidiara National Bank of Greece, Piraeus, ATEbank si Emporiki – isi vor reduce sever activitatea de creditare. Cu alte cuvinte, nu vor mai da credite si vor incerca sa supravietuiasca din dobanzi.
In cel mai rau scenariu, statul roman va plati pentru salvarea bancilor, dupa ce acestea vor fi golite de bani de greci pentru a-si plati “oalele sparte” de la ei din tara. Daca nu vom avea bani, nu va fi o problema. Japonezii ne reamintesc ca FMI ne-a pus la dispozitie 3,6 miliarde de euro, prin acordul preventiv, pe care sa ii folosim in caz de urgenta.
Autoritatile resping acest senariu. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, si Valentin Lazea, economistul sef al BNR, au declarat ca bancile „cu pedigree grecesc” din Romania sunt solide si n-ar avea probleme cu banii.
„Cred ca scenariile negative, ce merg pana la apocaliptic, au o probabilitate extrem de mica de a se indeplini, cam aceiasi pe care o au avioanele sa se prabuseasca”, a declarat Lazea.
Dincolo de asigurarile privind nivelul lichiditatii de care bancile elene dispun, Lazea a spus ca nu crede ca grecii vor renunta, asa usor, la „gaina care le aduce oua de aur”, in conditiile in care 25% din afacerile bancilor elene vin din Romania.
In cel mai rau caz, economistul sef de la BNR a declarat ca populatia este protejata pentru ca depozitele de pana in 100.000 euro sunt asigurate. Cum ramane insa cu firmele?
Cert este ca oficialii de la banca centrala au ajuns “sa sufle si in iaurt”. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul institutiei, a declarat joi ca BNR a luat masuri preventive de monitorizare atenta, prin raportari saptamanale, a bancilor cu capital grecesc in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara.
„Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive de monitorizare atenta, prin raportari saptamanale, a bancilor respective in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari si unele verificari, atunci cand a fost cazul la fata locului, au reliefat faptul ca ele sunt solide din punct de vedere financiar”, a spus Florin Georgescu.