- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nu doar manelistii evita taxele. Iata inca cel putin 10 tipuri de liber profesionisti care contribuie la evaziune, ignorati de stat

10 Aug, 00:03 • gecad.net
Statul vrea sa ii impoziteze pe manelisti, dar acestia sunt doar o categorie de liber profesionisti care scapa impozitarii, alaturi de ei putand fi foarte bine asezati vanzatorii ambulanti, menajerele, fotografii de nunti, profesorii care dau meditatii si, de ce nu, vrajitoarele gen Mama Omida. Specialistii consultati de catre DailyBusiness.ro au gasit pentru fiecare impozitul potrivit, in functie de veniturile realizate.
Nu doar manelistii evita taxele. Iata inca cel putin 10 tipuri de liber profesionisti care contribuie la evaziune, ignorati de stat

Categoriile de venituri exceptate de la impozitare precum si evaziunea sunt printre cauzele principale care au condus la cresterea exagerata a deficitului bugetar in ultimii ani, pana la un nivel care ar fi putut atinge anul acesta 9,1% din PIB, daca nu ar fi fost luate masuri dure de austeritate.

Una din masurile luate de guvernanti pentru aducerea deficitului in jurul tintei convenite cu FMI, de 6,8%, a fost majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24%, ceea ce va conduce cresterea preturilor la un nivel de 8% in urmatoarele luni.

Cine sunt liber-profesionistii din „paradisul fiscal”

Fotografii de evenimente, profesorii care dau meditatii, muncitorii care realizeaza constructii in regie proprie, proprietarii de spatii de cazare care fac turism la negru, cele mai multe menajere, majoritatea persoanelor care ingrijesc copii (baby sitter), persoanele care realizeaza servicii de tehnoredactare sau dactilografiere pe cont propriu, realizatorii de mici produse de artizanat, vindecatorii traditionali sau bioenergeticienii, precum si vrajitoarele, sunt cel putin 10 categorii de liber- profesionisti care realizeaza venituri neimpozitate.

Toate activitatile ar trebuie sa fie supuse taxarii, spun specialistii consultanti de DailyBusiness.ro, care explica guvernantilor cum ar putea strange bani de pe urma lor.

Anisoara Badiu, managing partner al firmei de consultanta fiscala 3B Expert Audit, spune ca in prezent scapa impozitarii majoritatea serviciilor prestate de o persoana fizica catre o alta persoana fizica. „Cand este este vorba despre o relatie dintre o persoana fizica si o firma, toate serviciile si produsele trebuie primite si livrate doar pe baza de contract”, a explicat consultantul.

Badiu spune ca inainte de ’89 existau aceste forme de impozitare, asa incat nu este nevoie ca statul sa conceapa unele noi, ci trebuie doar „reactivate” vechile impozite.

Propunerile specialistilor: Impozit forfetar pentru cei cu venituri mici si control fiscal pentru cei cu venituri mari, pentru a stabili marimea castigurilor

Sefa 3 B Expert Audit propune doua forme de impozitare a liber profesionistilor. Pentru veniturile mici si mijlocii este indicat impozitul forfetar, care stabileste o suma fixa ce trebuie achitata la stat si care este calculata in functie de amploarea si locul in care se desfasoara afacerea. Forfetarul se aplica de regula pentru activitatile care genereaza venituri anuale de cateva zeci de mii de euro.

Activitati generatoare de venituri mici sunt, de exemplu, serviciile de baby sitting, cele de menaj, micul comert agricol, serviciile de tehnoredactare, meditatiile acordate de profesori sau vanzarea de suveniruri.

Veniturile mari, cum ar fi acelea realizate de manelistii cunoscuti, de anumite persoane care practica de vrajitoria sau chiar unii vindecatori traditionali, ar trebui impozitate cu cota unica de 16% aplicata venitului estimat, considera Anisoara Badiu.

Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultant fiscal al Consulting R, membra a grupului de consultanta Nexia, sustine aceeasi solutie. „In niciun caz nu cred ca ar fi eficienta propunerea premierului Boc, de a merge la nunti sau botezuri pentru a vedea care sunt veniturile pe care le realizeaza manelistii”, a spus aceasta.

Desi este vorba de activitati unde veniturile sunt greu de cuantificat, pentru ca nu au fost niciodata declarate la fisc, consultantii propun ca ele sa fie „masurate” pornind de la averea liber profesionistilor.

„Nu este neaparat nevoie de un control al activitatii fiecaruia pentru a vedea cat anume produce. Dar daca agentii fiscului observa ca un cantaret de manele, de exemplu, si-a facut o casa si a cumparat o masina foarte scumpa, intr-un singur an, atunci se poate aproxima ce venituri a produs acesta in ultima perioada”, a spus Anisoara Badiu.

„Averea poate fi masurata prin nivelul taxelor locale achitate pentru case, masini, terenuri”, a spus Luminita Ristea. Se poate stabili apoi de cati bani era nevoie pentru a face acele achizitii, iar valoarea totala poate fi impartita la numarul de ani in care au fost cumparate bunurile, a completat aceasta.

Forma de evidenta a veniturilor trebuie sa fie simpla si usor de inteles

Cum s-ar putea colecta cat mai usor taxele ce ar putea fi impuse de stat liber-profesionistilor? Dat fiind ca unele activitati genereaza venituri mici, statul ar trebui sa permita o evidenta simpla a acestora, care sa nu presupuna costuri considerabile, spune Anisoara Badiu.

„Cel mai bine ar fi sa se tina o evidenta in partida simpla, in care sa apara veniturile si chetuielile prestatorului de servicii”, spune Anisoara Badiu.

Daca guvernul introduce insa noi taxe, ele vor fi insa foarte greu de colectat, din cauza mediului economic dificil, a atras atentia specialistul.

„Inainte de criza cunosteam persoane fizice care angajasera bona pentru copil si au decis sa ii faca si carte de munca, deoarece CAS-urile erau in scadere, ca si alte tipuri de impozite. De asemenea, multi din cei care faceau curatenie si-au facut firme, ca sa creasca veniturile furnizand servicii cat mai bine puse la punct. Insa, in timpul crizei oamenii au mai degraba tendinta sa ascunda veniturile, asa va fi foarte greu sa se colecteze o forma de venit de pe urma acestor taxe”, a declarat Anisoara Badiu.

In plus, remarca Luminita Ristea, ramane de vazut cum va reusi fiscul sa supravegheze averile mari ale liber profesionistilor: „Ar fi nevoie de o armata de oameni pe care nu stiu de unde ii va gasi statul, luand in calcul disponibilizarile din ultimul timp”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de ucraineni. Este primul militar capturat trimis de Phenian pe frontul din Ucraina
Un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de ucraineni. Este primul militar capturat trimis de Phenian ...
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...