Romania face, in prezent, echilibristica intre cresterea economica si recesiune. Ne aflam pe o coarda extrem de sensibila, iar orice pas gresit ne poate arunca direct in “plasa” crizei economice. In aceste cuvinte se poate rezuma, succint, viziunea expertilor economici asupra Romaniei.
Abia iesiti cu bine dintr-un an 2011 extrem de dificil, care cu artificii contabilicesti, a fost scos pe plus la capitolul crestere economica, romanii au fost loviti, in ultimele zile, de nu una, ci de trei vesti proaste.
Prima a fost [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bancile-austriece-inchid-usa-ce-ascund-negocierile-dintre-bancheri-de-la-viena-72590/]decizia Bancii Austriei[/url] de a mentine prevederea prin care impune Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen sa isi limiteze finantarile in tarile din regiune. Pentru Romania, decizia are un impact major, in conditiile in care bancile austriece detin peste 30% din piata locala.
Potrivit analistilor, daca se va ajunge la retragerea expunerilor bancilor, Romania se va trezi intr-o criza financiara de proportii, in conditiile in care statul nu va mai avea acces la robinetul de bani oferit de austrieci.
A doua a fost [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/s-p-liderii-europeni-sunt-dezbinati-si-mereu-cu-un-pas-in-urma-crizei-72732/]decizia Standard&Poor’s[/url] privind retrogradarea ratingului a noua state din zona euro. In esenta, pentru Romania, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/efectul-vinerea-neagra-in-romania-se-scumpesc-banii-72742/]asta se traduce printr-o scumpire a banilor[/url]. Practic, de acum incolo ne vom imprumuta mai scump, atat ca tara, cat si, probabil, ca si persoane fizice.
Cum aceasta veste negativa, venita vineri, nu era de ajuns, a urmat a doua veste proasta pentru economie. Satui de saracie, romanii au iesit in strada pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu si a guvernului Boc.
Protestul, in sine, n-ar fi avut mare insemnatate pentru zona economica daca nu s-ar fi ajuns la violente, devastari de banci, magazine, practic la anarhie.
Potrivit analistilor economici, ceea ce s-a intamplat la Bucuresti poate sa ne arunce din nou in colimatorul speculatorilor, iar primele efecte negative le-am putea vedea in evolutia monedei nationale.
“Ganditi-va la investitorul strain care vede la televizor ca in capitala Romaniei, autoritatile nu sunt capabile sa tina sub frau o gasca de vandali. Oamenii judeca simplu – de ce sa ma duc sa investesc intr-o tara instabila?”, afirma consultantul economic Cristian Dinulescu.
Si asta in conditiile in care ne aflam, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/topul-libertatii-economice-romania-se-afla-in-urma-unor-tari-precum-botswana-si-rwanda-72657/]din punct de vedere al perspectivei economice[/url], in urma unor tari precum Botswana si Rwanda.
Omul de afaceri Silviu Prigoana ridica o alta problema. “Daca mai avem violente, ne putem lua adio de la turistii straini. Si asta abia cand ne adunasem si noi si incepusem sa facem turism pe masura obiectivelor si frumusetii tarii noastre”, a declarat acesta.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, se teme ca nu cumva protestele sa atraga speculatorii pe moneda nationala.
“Cand e vorba de sange, acestia apar imediat. Doamne fereste sa continue violentele, ca ne vom trezi cu leul la un curs depreciat puternic, care cu greu va fi adus inapoi”, a spus acesta.
Luni, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-s-a-depreciat-usor-luni-la-4-3347-lei-euro-72767/]Banca Nationala a cotat[/url] moneda nationala la 4,3347 lei/euro, o depreciere de 0,25 bani comparativ cu sedinta de vineri.
Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/viata-economica-dupa-proteste-care-vor-fi-efectele-miscarilor-de-strada-72759/]a declarat, pentru DailyBusiness.ro[/url] ca singurul efect pe care protestele din ultimele zile il vor avea asupra economiei va fi cresterea costului de finantare externa a statului. Totusi, acest lucru nu ne va afecta prea mult, intrucat Romania nu se mai imprumuta in acest moment de pe pietele externe.
Romania si-a propus sa imprumute anul acesta 16 miliarde euro, din care 13,3 miliarde euro pentru rostogolirea datoriilor, iar restul de 2,7 miliarde euro pentru refinantarea deficitului bugetar.
O eventuala retrogradare a Romaniei de catre agentiile de rating este putin probabila, in opinia lui Voinea. Si asta pentru ca exista un decalaj de timp intre evenimentele de acest gen si reactia agentiilor de rating.
„Agentiile de rating nu stau cu ochii pe Romania in fiecare zi, se uita la noi de doua ori pe an”, explica Voinea.
Totodata, seful GEA crede ca investitiile straine nu vor fi afectate de evenimentele din ultimele zile, intrucat au scazut deja pana la un minim nemaiatins din 2002. In plus, majoritatea investitiilor straine directe din Romania reprezinta, practic, profit reinvestit sau alte miscari de capital, si doar 20% dintre acestea constau in capital nou-intrat in tara.
Totusi, daca protestele se vor prelungi pe o perioada de cateva luni, Voinea spune ca este posibil sa asistam la un deznodamant similar cu cel din Grecia si Italia: demisia Guvernului si instalarea unui executiv format din tehnocrati.
[b]Instabilitatea politica ne va arunca in recesiune[/b]
Uniunea Social Liberal a cerut luni demisia Guvernului si a presedintelui Traian Basescu. Opozitia a afirmat ca este nevoie, urgent, de alegeri anticipate pentru ca actualul guvern a dovedit ca nu mai poate conduce tara.
In replica, premierul Emil Boc [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/boc-orice-actiune-de-violenta-pericliteaza-situatia-economica-si-buzunarul-fiecaruia-72761/]a facut apel la calm[/url], solicitand Opozitiei sa evite sa speculeze o situatie care poate arunca in aer imaginea Romaniei.
“Aceasta stabilitate economica la care am ajuns ne permite sa spunem ca nu nu avem un risc de neplata a obligatiilor sociale. Insa violentele stradale ne fac mult rau. Compromit sansele ca aceasta stabilitate economica sa ne aduca prosperitatea si situatia economiei Romaniei pe termen mediu si lung”, a mai spus premierul Emil Boc.
Tot luni, [url=http://www.realitatea.net/boc-mandatat-de-partid-sa-discute-remanierea-guvernului_904599.html]presa a relatat, pe surse[/url], ca Emil Boc ar fi fost mandatat de partid sa discute o remaniere a guvernului. Informatia a fost infirmata de PDL.
Potrivit analistilor economici, daca se va ajunge la o criza politica, anul 2012 ar putea fi compromis din punct de vedere economic.
“Instabilitatea politica ne va arunca in recesiune”, avertiza, la finele anului trecut, consultantul economic Bogdan Baltazar. El anticipa atunci ca in 2012, miza alegerilor va face ca discursul politic sa se acutizeze, iar Puterea si Opozitia sa se lanseze intr-un razboi al declaratiilor, cu grave consecinte pentru economie.
Protestele din Piata Universitatii au fost “fitilul” care au aprins aceasta disputa.
“Avem nevoie de stabilitate, singura in masura sa ne ajute sa iesim din aceasta criza. Indiferent cine ar fi la putere in aceasta perioada in care nimic nu mai este sigur, totul depinde de zvonuri, de manipulari, de ce scrie un ziar occidental sau altul, putem deveni ‘victima’ de serviciu. Cu bine, cu rau, pana una alta am reusit sa depasim o perioada dificila economic. Daca vom atrage speculatorii, precum Grecia, daca zgomotul politic nu va inceta, sa nu ne asteptam la nimic bun”, a mai spus Baltazar.
Economistul Daniel Daianu considera ca o criza politica ar avea consecinte dezastruoase pentru Romania. “Important este sa evitam violentele si o criza politica. Protestele nu trebuie condamnate, avem astfel de manifestari peste tot in Europa. Insa trebuie ca demersurile, revendicarile sa urmeze calea legala, democratica”, a declarat acesta.