Bancile au facut raportarile financiare dupa standarde diferite de contabilitate ceea ce permite doar o comparatie orientativa intre banci.
Unicredit Tiriac este deocamdata singura institutie de credit care a anuntat o crestere a profitului net in 2009, conform standardelor locale de contabilitate, standarde dupa bancile locale raporteaza bancii centrale. Castigul net al UniCredit calculat dupa standardele romanesti (RAS) a crescut cu 10% in 2009, pana la 236 milioane lei (insa conform IFRS, standardele internationale, UniCredit a inregistrat o scadere a profitului net cu 8%).
Motorul cresterii a fost in special activitatea de trading, unde veniturile bancii au avansat cu 20%. Banca are totodata o structura buna a portofoliului, ceea ce inseamna ca profitul nu a fost grav viciat de credite neperformante.
Totodata, Alpha Bank a reusit in 2009 o crestere de circa 10% a profitului inainte de impozitare, insa conform conform IFRS. Banca nu a anuntat insa evolutia profitului net.
In schimb, BRD si CEC au raportat scaderi ale profitului net in 2009 fata de 2008 (dupa standarde RAS), BCR a inregistrat scadere de profit net la nivel de grup, conform IFRS, iar ING a raportat o scadere a profitului brut (IFRS). Castigul Bancii Transilvania a scazut, conform IFRS, iar cel al Raiffeisen a scazut de asemenea, conform declaratiilor unor oficiali ai bancii.
In 2009, Bancpost a inregistrat o pierdere de 8,3 milioane euro, conform standardelor IFRS. Volksbank a terminat primele noua luni pe pierdere, conform standardelor romanesti de contabilitate, in schimb, potrivit standardelor IFRS, a obtinut profit.
Datele preliminare pentru 2009 indica faptul ca BRD, institutia de credit care in 2008 era cea mai rentabila banca de pe piata locala, are mari sanse de a isi fi pastrat acest statut anul trecut, cu o rentabilitate a capitalurilor proprii de 19% in 2009. Alte doua banci cu un rezultat bun anul trecut din acest punct de vedere sunt UniCredit (ROE 16,5%) si BCR (ROE 13,5%).
Lideri la cresterea depozitelor – UniCredit Tiriac si CEC
Unicredit Tiriac a avut cea mai mare „sete” de lichiditati in 2009. Depozitele bancii au crescut cu 23% anul trecut, pana la 10,7 miliarde lei. Banca este secondata de CEC, care si-a crescut anul trecut economiile cu 22%, pana la 13,8 miliarde lei.
Majoritatea bancilor din top 10 care au anuntat rezultatele au crescut pe partea de economii in 2009, acestea fiind BCR, BRD, Alpha Bank, ING. Exceptie face Bancpost, care a inregistrat scadere.
Cea mai mare crestere a creditarii – CEC Bank
CEC a reusit cea mai mare crestere pe creditare la nivel de top 10 in 2009. Imprumuturile bancii au avansat cu 15% fata de 2008, motorul cresterii fiind finantarile corporate, al caror sold s-a majorat cu 44% de la un an la altul, pana la 4,2 miliarde lei. Cele mai multe credite ale CEC au mers in 2009 spre IMM-uri si administratiile publice locale. Pe zona de credite retail, banca a incheiat 2009 cu acelasi portofoliu ca in 2008, respectiv 5,2 miliarde lei.
BCR, BRD si Alpha Bank au inregistrat majorari de 2-3% ale portofoliilor de imprumuturi, in timp ce soldul creditelor Unicredit Tiriac si ING a scazut cu 2-3% in 2009.
Cel mai mare avans al activelor – CEC Bank
Activele bancii au inregistrat o crestere spectaculoasa in 2009, de 54%, pana la 20,8 miliarde lei, unul din motoarele cresterii fiind avansul rapid al imprumuturilor.
Activele Bancii Transilvania, UniCredit Tiriac si Alpha Bank au crescut de asemenea anul trecut in timp ce BCR, BRD, Bancpost si ING Bank au scazut la acest capitol.