- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Prima Casa, pe ultima suta de metri. Cererile au crescut, fondurile sunt pe sfarsite

11 Sep, 00:07 • adrian.mihaltianu
Bancile comerciale de pe piata locala se pregatesc sa inchida robinetul creditelor din editia a patra a programului guvernamental Prima Casa, fondurile fiind aproape terminate la unele dintre ele. Bancherii considera ca programul a avut succes si a sustinut creditarea pe segmentul de retail. Vezi cati bani mai sunt disponibili.
Prima Casa, pe ultima suta de metri. Cererile au crescut, fondurile sunt pe sfarsite

Programul Prima Casa 4 a demarat in vara anului trecut, cu 15 banci care pot acorda astfel de imprumuturi.

Potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), plafonul programului a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro, acesta fiind suplimentat in luna iunie cu inca 200 milioane de euro.

La finele lunii august, „din plafonul alocat pentru etapa a-4-a a Programului, [b]finantatorii mai aveau la dispozitie suma de circa 178 mil. euro[/b], iar cei care isi vor epuiza plafonul disponibil din cadrul celei de-a patra etape a programului au primit dreptul de a mai acorda garantii din plafonul suplimentar total alocat, in cuantum de 200 mil. euro”, au mentionat oficialii FNGCIMM.

„Suntem in curs de epuizare a plafonului pentru Prima Casa si vom face demersurile necesare pentru suplimentarea acestuia”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii UniCredit Tiriac Bank.

Totodata, Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice, BRD-Groupe Societe Generale, a subliniat ca  succesul programului Prima Casa la BRD a fost si este unul evident.

„Suma ramasa din plafonul actual este sub 8 milioane euro si deja banca a solicitat si obtinut de la MFP sume (60 mil. euro, n.r.) din noul plafon aprobat pentru anul 2012. BRD este capabila in acest moment sa sustina toate cererile de creditare din Programul Prima Casa, pana la finalul anului 2012”, a mai spus Adrian Jantea.

Banca Comerciala Romana (BCR) mai are circa [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bcr-mai-are-circa-20-mil-euro-pentru-programul-prima-casa-4-80504/]20 milioane de euro[/url] pentru finantarea achizitiei de locuinte in cadrul Programului Prima Casa 4, suma ce reprezinta aproximativ 3,5% din totalul fondurilor pe care banca le-a avut la dispozitie in aceasta etapa, respectiv circa 600 milioane de euro.

„[b]Numarul cererilor este in crestere[/b] continua in ultimele luni, astfel ca ne apropiem rapid de plafonul de garantare alocat”, a declarat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.

Si Bank Leumi a inregistrat o crestere a solicitarilor pentru aceste credite, in conditiile in care costurile sunt mai scazute comparativ cu creditele clasice pentru achizitii.

„In acest moment, aproximativ  25% din plafon mai este disponibil si preconizam ca va fi consumat pana la finele acestui an”, au spus oficialii Bank Leumi.

„In ritmul actual de depunere a solicitarilor pentru Prima Casa si acordarea creditelor estimam o terminare a plafonului actual spre sfarsitul anului. Banca va face demersuri in acest interval pentru accesarea plafonului suplimentar de 200 mil. euro pus la dispozitie de Guvern, la jumatatea acestui an”, a declarat Radu Topliceanu, director executiv, aria clienti persoane fizice Raiffeisen Bank.

[b]Valoarea medie a unui credit[/b]

Conform BCR, in cadrul celei de-a patra etape a programului Prima Casa, valoarea medie a unui imprumut s-a situat in jurul sumei de 38.000 euro, in scadere fata de prima etapa a programului cand valoarea medie a fost de 41.200 euro.

„Pe perioada derularii programului, creditul Prima Casa si-a pastrat atractivitatea in special pentru tinerele familii care au putut beneficia de conditiile preferentiale de dobanda si avans scazut disponibile prin intermediul programului Prima Casa”, a precizat Ioana Mihai, sef departament Credite Garantate, BCR.

La OTP Bank si la UniCredit Tiriac Bank, media pe credit este de aproximativ 40.000 euro.

„In ceea ce priveste valoarea creditelor, am avut atat solicitari pentru suma maxima admisa, dar si pentru sume mai mici, media situandu-se in jurul valorii de 45.000 euro”, au arata reprezentantii Bank Leumi.

Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice in cadrul BRD, a subliniat ca valoarea medie a unui credit Prima Casa este de 37.000 euro.

[b]Bilantul programului[/b]

Programul Prima Casa a fost aprobat in vara lui 2009, prin Ordonanta de urgenta nr. 60/2009. La inceputul lui 2010, acesta s-a transformat in Prima Casa 2, iar la inceputul lui 2011 a devenit Prima Casa 3. Pe 26 mai 2011, noile norme de aplicare a programului Prima Casa 4 au fost publicate in Monitorul Oficial.

De la lansarea programului Prima Casa si pana la finele lunii august 2012, FNGCIMM a acordat circa [b]72.000 garantii[/b] pentru credite in valoare de aproximativ [b]2,815 miliarde de euro[/b].

Conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), [b]principalii indicatori[/b] (date tehnice) ce caracterizeaza derularea programului Prima Casa, de la momentul initierii acestuia si pana in prezent sunt:

• valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este, la momentul analizei, de 39.377 euro;
• aproximativ 85% dintre beneficiari au varsta de pana la 35 de ani;
• circa 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de locuinte in imobile construite intre anii 2008-2012;
• din totalul contractelor emise, au fost achizitionate 2.248 de unitati locative noi sau nefinalizate, respectiv care au avut autorizatii de constructie emise dupa data de 22 februarie 2010;
• programul Prima Casa nu a intrerupt trendul puternic drescrescator al preturilor pe piata imobiliara, insa scaderile de pret pentru locuintele achizitionate in cadrul programului nu au inregistrat o amplitudine ridicata;
• pana in prezent au fost executate doar 62 de garantii, reprezentand o rata de default de 0,08%. (etapele de executare silita sunt prevazute de codul de procedura fiscal, iar informatii privind procedura de valorificare a locuintelor executate in urma restantelor la plata se pot obtine de la ANAF – Agentia Nationala de Administrare Fiscala – institutie care are in atributii aceasta activitate).

In anul 2011, plafoanele cumulate de 1,7 miliarde de euro au fost epuizate in proportie de aproximativ 86%, spun oficialii Fondului.

[b]Cine poate accesa un credit prin Prima Casa 4[/b]

Pentru ca o persoana fizica sa poata beneficia de credit Prima Casa 4, trebuie sa nu detina in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, oris a detina maxim o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati.

Dobanda este variabila si este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de maximum 4%, la creditele in euro. La lei, dobanda este formata din Robor la 3 luni plus 2,5%.

Plafonul maxim in cadrul programului Prima Casa 4 este de 60.000 de euro pentru o locuinta veche, de 70.000 de euro pentru una a carei constructie nu a inceput sau de 75.000 de euro pentru asociatii care vor sa isi construiasca un imobil cu mai multe unitati.

Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei (care acopera diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau din documentele specifice procedurilor de licitatie si finantarea garantata) ori din costul de construire (care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata).

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat.

Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate – deci la jumatate din valoarea acordata a creditului.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...