El a aratat ca metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scadere a cheltuielior sau o crestere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare tara.
Roubini a atras, insa, atentia ca procesul de reducere a deficitului trebui sa fie progresiv si sustenabil, potrivit Mediafax.
„Nevoia unei austeritati fiscale nu poate fi schimbata”, a spus Roubini, prezent la un seminar economic.
El a explicat ca, in cazul tarilor de la „periferia” zonei euro, doar banii care sunt alocati in cadrul unor aranjamente cu UE sau institutii financiare nu sunt suficienti pentru ca statul respectiv sa iasa din criza, fiind nevoie de reforme semnificative.
„Banii pe care ii ofera FMI si Uniunea Europeana au venit cu o cantitate mare de conditionalitati, au venit cu ajustari dureroase”, a explicat Roubini.
Economistul a mentionat ca statele de la „periferia” zonei euro s-au confruntat in trecut cu cresteri de salarii peste ratele de productivitate, o apreciere reala a monedelor si un avans al deficitelor de cont curent, iar in prezent au nevoie, pe langa o reducere a deficitelor bugetare, si de o crestere a competitivitatii.
Euro ar putea scadea mai mult decat este nevoie pentru cresterea competitivitatii zonei euro
Zona euro are nevoie de o crestere a competitivitatii pentru a reveni la crestere economica, iar singura modalitate pentru ca aceasta sa fie restaurata este deprecierea monedei unice, care ar putea sa scada mai mult decat este nevoie, considera economistul Nouriel Roubini.
El a precizat ca o alta metoda, respectiv deflatia, nu este adecvata intrucat aceasta este asociata cu recesiunea, iar reformele structurale ar putea dura mai mult.
„Cu deflatia nu se rezolva problemele, reformele struturale dureaza mai mult, singura solutie va fi continua depreciere a monedei euro. Valoarea euro ar putea sa scada mai mult decat este nevoie pentru a restaura competitivitatea zonei euro”, a spus Roubini.
Roubini este unul dintre putinii economisti care au anticipat corect dezvoltarea crizei financiare mondiale in urma prabusirii pietei ipotecare din Statele Unite.
El a amintit ca, in 2002, nu exista o ingrijorare privind datoriile din zona euro, iar atunci moneda unica se afla aproape la paritate cu dolarul.
Roubini a mai spus ca zona euro va avea crestere economica zero sau negativa in acest an, ceea ce cu siguranta va afecta si Europa de Est.
Euro a scazut puternic in ultimele luni fata de dolar din cauza valului de incertitudine propagat in piete de criza datoriilor de stat din Grecia, care ameninta potrivit unor analisti sa se extinda si catre alte tari din zona euro.