Anul acesta, numarul salariatilor bancari s-a redus cu doar 3-4%, in conditiile in care din sistem au plecat 2.400 din cei 69.000 de salariati. In paralel, creditarea si-a incetinit ritmul de crestere in ultimele 18 luni, de la 66% la aproape 11%, iar anul acesta, valoarea creditelor rambursate a fost mai mare decat cea a celor acordate.
Totusi, cea mai mare parte din cei 2.400 de angajati care au parasit sistemul bancar in acest an au facut-o prin „plecari naturale” – pensionari, contracte pe perioada determinata ajunse la scadenta, dupa cum spune Constantin Paraschiv, seful Federatiei Sindicatelor din Banci si Asigurari.
La nivel de sistem, cele mai multe reduceri de posturi s-au observat in 2009 in cadrul Raiffeisen Bank si Bancpost, a spus seful FSAB. Acesta a mentionat totodata ca nu au fost anuntate restructurari viitoare. De regula, restructurarile trebuie comunicate sindicatului cu 60 de zile inainte.
„Dintre bancile afiliate, in ultimul timp am avut intalniri cu conducerea BRD Societe Generale si cu cea a Raiffeisen Bank, care ne-au anuntat ca nu vor face disponibilizari”, a comentat Constantin Paraschiv pentru DailyBusiness.ro. Alte banci afiliate FSAB sunt Bancpost, Romexterra si UniCredit Tiriac.
Afirmatiile lui Paraschiv sunt intarite de Maria Ditu, sefa sindicatului din Raiffeisen Bank Romania, care a declarat ca banca nu a anuntat disponibilizari. Cu toate acestea la nivelul Raiffeisen sunt incurajate actiunile care conduc la reducerea de personal. Spre exemplu, banca ofera stimulente consistente celor care sunt in prag de pensionare, reprezentand cateva salarii compensatorii.
„Conditiile economice dificile si anunturile facute de autoritati ca varsta de pensionare s-ar putea majora, corelate cu platile compensatorii oferite de angajatori, au grabit iesirile la pensie”, a spus Maria Ditu.
Aceasta a declarat ca, pana in prezent, patronatul Raiffeisen nu a anuntat ca are in vedere concedieri. „Persoanele care lucreaza pe posturi ce se desfiinteaza sunt redistribuite in alte puncte de lucru. De regula, aceste redistribuiri se fac la nivelul segmentului de vanzari, salariatii din unitati cu mai multi angajati indreptandu-se spre cele care au mai putini”, a completat seful sindicatul.
Cine asteapta 2010 pentru reducerea de personal isi va da seama ca a asteptat prea mult
Problema reducerii costurilor pentru banci devine insa din ce in ce mai acuta in conditiile in care activitatea de baza a acestora, creditarea, s-a redus dramatic in 2009. Pentru unele institutii de credit, costurile cu angajatii reprezinta chiar si 50% din cheltuielile totale.
Astfel, daca la finele lui 2008 soldul creditului neguvernamental era de 198,08 miliarde lei, la sfarsitul lui iulie acesta scazuse pana la 197,9 miliarde lei.
Cresterea anuala a creditului neguvernamental a incetinit treptat de la 66,8% la finele lui ianuarie 2008, pana la 33,7% la sfasitul anului trecut. In iulie, majorarea anuala a soldului imprumutului neguvernamental a franat pana la 10,8%.
Din cauza acestei evolutii, spre sfarsitul lui 2009 si anul viitor am putea vedea mai multe restructurari in sistemul bancar, iar posturile vizate pentru a fi desfiintate sunt cele din departamentele de vanzari credite, crede Constantin Paraschiv.
„Circa 20.000 din cei 70.000 de angajati bancari din prezent comercializeaza credite. Din cei 20.000, 20-25% (respectiv 4.000 – 5.000) ar putea fi disponibilizati, iar o mare parte din cei ramasi ar putea fi inghititi de segmentul de back office si de serviciile de recuperari din cadrul bancii”, a declarat Paraschiv.
Estimarea sefului FSAB, sustinuta de alti analisti din piata, care au declarat ca bancile se pot dispensa de cel putin 25% din forta de vanzari, poate fi considerata optimista. Recent, specialisti de pe piata financiara declarau ca multe dintre bancile mici vor disparea pe fondul crizei, iar in sistem ar mai putea ramane loc doar pentru 9-10 banci, respectiv cele cu cote de piata de peste 5%.
In opinia lui Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, bancile ar trebui sa isi reajusteze politica in privinta personalului inca din a doua jumatate a anului 2009, in conditiile in care cine asteapta pana in 2010 s-ar putea „sa fi asteptat prea mult”, si sa se trezeasca in situatia de a lua o decizie prea tarziu.
Acesta a mentionat pentru DailyBusiness.ro ca, desi in randul salariatilor s-a observat o ingrijorare legata de situatia actuala si viitorul locului de munca, cu toate acestea putini dintre acestia au accesat cursurile de reconversie profesionala.
Maria Ditu de la Raiffeisen a declarat ca in cadrul bancii se fac in prezent cursuri de specializare in randul salariatilor, insa pentru pozitiile pe care acestia le ocupa deja, si nu pentru recalificare.
Unul din motivele pentru care bancile nu fac masiv reduceri de personal este si acela ca, la nivel de sistem, creditarea nu functioneaza predictibil. Or, in conditiile in care nu se stie care ar fi nivelul de credite de care ar avea nevoie economia odata ce isi va reveni, bancile nu pot sti nici pana unde ar trebui sa isi ajusteze efectivele.
In context, fostul sef al unei mari banci locale a declarat pentru DailyBusiness.ro ca bancile ar trebui mai degraba sa reporneasca creditarea, in loc sa ia decizia scaderii costurilor prin concedieri.
Acesta a explicat ca, daca se va apela la reducerea de personal, atunci in niciun caz nu ar trebui demise persoanele cu experienta care, chiar daca sunt foarte bine retribuite, dau plus-valoare activitatii bancare.
„Daca se renunta la personalul specializat, scade si calitatea serviciilor. Salariatii noi si slab pregatiti pot face rabat la normele de risc. Totodata, se cunosc si cazuri multe de frauda, in care unii salariati au umblat in conturile clientilor, toate situatiile de acest gen generand pentru banci pierderi mult mai mari decat sumele cu care acestea isi platesc angajatii bine pregatiti”, a declarat acesta.
Dincolo de evolutia creditarii, rezultatele financiare din T3 si de la finele lui 2009 ar putea determina insa multe banci sa recurga la disponibilizari pentru a ramane profitabile.
Pe fondul incetinirii creditarii, deci si al veniturilor din dobanzi si comisioane, dar si pe fondul cresterii provizioanelor, din cauza majorarii imprumuturilor neperformante, profiturile bancilor au inceput sa scada acut in ultimul timp, cele mai mari institutii de credit anuntand scaderi de profit de 25% pana la 90%, in primul semestru, raportat la aceeasi perioada a anului trecut.
Una din institutiile de credit importante care a anuntat trecerea pe pierderi in S1 este Bancpost. Rezultatele slabe au determinat banca sa restructureze 10% din personal, adica 400 de angajati.
Printre bancile care au facut pana in prezent disponibilizari se mai numara OTP Bank, care si-a redus echipa de salariati cu cateva zeci, si CitiBank, care a disponibilizat circa 80-90 de salariati, pe fondul reducerii retelei de agentii.
Compensatiile primite de angajatii aflati in aceste situatii au fost consistente. Constantin Paraschiv a mentionat ca, potrivit informatiilor care circula in piata, salariatii Bancpost care ocupau pozitii inalte au primit circa 10 salarii compensatorii pentru a fi de acord sa paraseasca locul de munca.