El s-a intalnit, la Guvern, cu reprezentanti ai institutiilor implicate in gestionarea Programului Operational Regional, carora le-a cerut sa reduca birocratia din procedurile de absorbtie a fondurilor europene.
„Indiferent de relatia de autoritate, Guvern sau Consiliu Judetean, suntem in aceeasi barca. Daca punem piedici suplimentare, daca fiecare pune in documentatii o virgula cu cerinte suplimentare, vom inregistra intarzieri in absorbtia fondurilor europene”, a spus Boc, citat de Mediafax.
Premierul a atentionat ca un ritm scazut de absorbtie poate impiedica Romania sa beneficieze de fonduri UE in exercitiul financiar urmator.
El a cerut totodata ca functionarilor din autoritatile de management si administratiile locale sa li se aminteasca faptul ca pot primi un spor de pana la 75% din salariu daca au rezultate in absorbtia fondurilor europene, aratand totodata ca lipsa unei salarizari corespunzatoare pentru atragerea banilor UE nu va mai fi acceptata ca scuza.
Seful Guvernului a prezentat, in cadrul reuniunii, date privind platile catre beneficiari pentru proiecte de dezvoltare regionala, respectiv in regiunile Nord-Est (unde este inregistrat un nivel al platilor de 17,5%), Sud-Est (17,9%), Sud (13,8%), Sud-Vest (18,4%), Vest (11,9%), Nord-Vest (15,6%), Centru (16,9%). Pe ultimul loc se afla regiunea Bucuresti-Ilfov cu doar 6,4%.
Premierul a anuntat, saptamana trecuta, ca pocedurile de licitatie pentru contracte finantate din fonduri UE in transporturi, energie, mediu si dezvoltare regionala vor fi derulate pe baza unor documente standard, care urmeaza sa fie elaborate in consultare cu expertii Comisiei Europene.
Premierul a sustinut ca in prezent exista contracte semnate pentru fonduri UE in valoare totala de zece miliarde euro si ca Romania a atras pana in prezent 1,7 miliarde euro din fonduri europene, din care 1,1 miliarde euro reprezinta insa prefinantari acordate la semnarea contractelor.
In primavara anului trecut, ANRMAP a organizat o conferinta pe tema modelelor de contracte si de documentatii de atribuire din domeniul achizitiilor publice pentru sectoarele transport, mediu si energie, in care a lansat in dezbatere publica noile modele pentru contractele de achizitie publica.
Presedintele Autoritatii, Cristina Traila, a aratat atunci ca aceste contracte standardizate vor ajuta la o mai buna aplicare a principiilor transparentei, concurentei si nediscriminarii in cadrul licitatiilor publice.