- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tuca, Clal Romania: Asigurarile obligatorii de locuinte pot fi percepute negativ, ca taxe

04 Feb, 00:01 • adrian.mihaltianu
Valentin Tuca, CEO Clal Romania Asigurari-Reasigurari, a discutat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre evolutia pietei de asigurari pe perioada crizei, vorbind despre cele mai afectate produse, asigurarile auto, impactul asigurarilor obligatorii de locuinte, dar si despre rezultatele financiare ale companiei si obiectivele acesteia.
Tuca, Clal Romania: Asigurarile obligatorii de locuinte pot fi percepute negativ, ca taxe

Valentin Tuca a fost membru fondator al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), dupa care a lucrat pentru Marsh, cel mai mare broker de asigurari din lume, ocupand functia de director general, fiind numit apoi pe pozitia de director de dezvoltare pentru Europa Centrala si de Est. A devenit CEO la Clal in ianuarie 2008.

Vezi profilul lui Valentin Tuca pe Key People

Clal Romania este membra a grupului israelian Clal.

DailyBusiness: Cum estimati ca vor evolua afacerile companiei in 2009?
Valentin Tuca: Pentru acest an ne asteptam la o dublare a volumului de prime subscrise, pana la 4 milioane euro. Deocamdata nu au fost incheiate rezultatele pentru 2008, dar estimarea noastra este de aproximativ 2 milioane euro (in usoara crestere fata de 2007, cand s-au ridicat la 1,7 mil. euro – n.r.)

DB: Peste cati ani estimati ca veti trece pe profit?
VT: In asigurari, trecerea pe profit a unei societati se face intr-o perioada de timp relativ lunga, intre 4 si 6 ani, pentru ca un business serios reclama o investitie serioasa, iar succesul in vanzari nu vine imediat, ci pe masura ce societatea respectiva devine cunoscuta si se dovedeste un partener de incredere. Clal a inceput activitatea la inceputul lui 2007 si ne asteptam sa trecem pe profit in jurul anului 2012. Estimez ca am incheiat anul 2008 cu pierderi de circa 4,8 milioane euro, fata de circa 3,8 milioane in 2007.

DB: Care este valoarea daunelor platite in 2008?
VT: Valoarea daunelor platite in 2008 este de peste 1,3 milioane euro, in crestere fata de valoarea de circa 0,2 milioane euro din anul precedent, cand societatea era proaspat inregistrata. Ne straduim sa avem un sistem foarte eficient si sa onoram prompt si integral despagubirile, pentru ca vedem in asta cea mai buna reclama. Totodata, mai avem un volum de rezerva de daune de 1,5 milioane euro.

DB: Ce valoare a avut cea mai mare despagubire din 2008?
VT: A fost de 500.000 euro in cazul unei asigurari CAR (asigurari pentru lucrarile de constructii si a raspunderii constructorului – n.r.).

DB: Cati clienti estimati ca veti avea in acest an?
VT: Ne asteptam la o dublare a numarului de clienti, la peste 4.000 la sfarsitul acestui an. Numai din campania RCA din aceasta iarna am obtinut o crestere semnificativa, avand circa 1.000 de noi clienti. Cei mai importanti clienti ai nostri sunt in zona investitorilor in real-estate, mai ales companiile israeliene care au investit in Romania. In 2008 am incheiat circa 3.000 de polite si estimam o creste a numarului acestora pana la 6.000-7.000 in acest an.

De curand suntem in masura sa trimitem prin SMS informatii clientilor privind notificarile de plata a primei si reinnoirea asigurarii si vrem sa extindem acest serviciu si pentru alte comunicari, cum ar fi situatia lichidarii dosarelor de daune.

DB: Cum vedeti evolutia pietei de asigurari in acest an, comparativ cu 2008?
VT: Industria romaneasca de asigurari e inca emergenta si cred ca o sa creasca in continuare, chiar daca intr-un ritm mai restrans, datorita circumstantelor economice mai putin favorabile. Reducerile de investitii in domeniul real-estate vor avea cu certitudine impact asupra pietei. Cheltuiala anuala cu asigurarile pe cap de locuitor e inca destul de redusa comparativ cu alte tari din zona si acesta e un motiv sa nu fim prea ingrijorati in ceea ce priveste dezvoltarea pietii de asigurari, care va creste in continuare chiar daca nu cu 30% pana in prezent, ci poate cu 15-20%. Estimez ca in 2008 piata a ajuns la circa 2,5 miliarde euro.

[quote]Companiile de asigurari isi vor eficientiza activitatile, iar competitia va fi mult mai puternica decat in anii trecuti.[/quote]
DB: Ce segmente de asigurari vor fi cele mai afectate in 2009?
VT: Cred ca in primul rand asigurarile de constructii vor fi afectate pentru ca ele sunt aferente proiectelor investitionale, unde cel mai probabil vom fi martorii unor reduceri de activitate, pentru ca finantarile vor fi mai dificile si restrictionate. Asigurarile auto vor fi de asemenea afectate pentru ca piata auto este foarte lovita si vanzarile auto au scazut vertiginos.

DB: La ce pondere vor ajunge asigurarile auto in 2009 din totalul pietei asigurarilor generale?
VT: Probabil ca, de la circa 70%, vor scadea cel mult cateva procente. Per ansamblu, asigurarile Casco vor fi mai afectate decat cele RCA pentru ca au o pondere mai importanta, avand un volum mai mare (circa 50% din asigurarile generale – n.r.).

DB: Care a fost ponderea claselor de asigurari in portofoliul companiei in 2008 si cum va evolua in acest an?
VT: In 2008, asigurarile auto au avut o pondere de 40%, unde Casco a reprezentat 30% si RCA 10%, in timp ce asigurarile non-auto s-au ridicat la 60%. In 2009 asteptam cresteri pe zona auto, la 55-60%, iar in ceea ce priveste componenta non-auto consideram, cum spuneam, foarte probabila scaderea pe CAR (asigurari pentru lucrarile de constructii si a raspunderii constructorului).

DB: Ce alte obiective are compania pentru acest an?
VT: In primul rand intentionam sa devenim mult mai vizibili pentru ca am facut un rebranding la sfarsitul anului 2008 si vrem sa ne facem mai bine simtita prezenta. Vrem sa dezvoltam mult mai mult relatia cu brokerii de asigurari pentru ca este canalul de distributie spre care si strategia noastra se indreapta, intrucat suntem interesati in primul rand de businessul comercial, chiar daca nu dorim sa lasam deoparte partea de retail. Un broker asteapta de la o companie de asigurare produse flexibile, servicii promte, rapide, de calitate pentru clienti, pe langa nivele de comisioane atractive.

Dezvoltare si pe alte piete din Europa

DB: Vreti sa va extindeti activitatea si in alte tari europene?
VT: Dupa consolidarea operatiunilor din Romania, intentionam sa notificam intentia de a emite polite si in alte tari din Uniunea Europeana, in special din zona Europei Centrale si de Est, astfel incat din 2010 sa putem accepta riscuri si din alte tari ale UE, mai ales catre clienti de origine israeliana.

DB: Ce investitii va face compania in acest an?
VT: Asa cum se arata premizele anului 2009, care impun austeritate si cumpatare in a investi, vom avea cu certitudine un buget contractat si rezervat in special in partea de investitii, scopul fundamental in acest an fiind acela de a reusi fara prea multe sacrificii sa trecem de aceasta perioada dificila. Vom pastra dezvoltarea pe care o cer actionarii, vom continua sa dam atentie campaniilor de vizibilizare si prezenta in ochii consumatorului, prin reclama, dar si prin alte metode. Totodata, vom incerca sa pastram echipa. Vom fi limitati in investitiile in dezvoltare, iar reteaua o vom consolida in functie de necesitatile conjuncturale.

DB: Veti face majorari de capital in acest an?
VT: In primul trimestru al acestui an, Clal Asigurari intentioneaza sa faca o marire de capital, de la 12 milioane euro, pana la 16 milioane euro si este posibil ca aceasta sa fie urmata si de alte majorari, in functie de necesitati.

DB: Cum estimati ca vor influenta asigurarile obligatorii de locuinte piata asigurarilor?
VT: Pe termen scurt, rolul asigurarilor obligatorii de locuinte este pozitiv si numai prin faptul ca se vorbeste mai mult ca de obicei despre asigurari in Romania, iar asta va antrena o dezvoltare a pietei. Pe termen mediu si lung insa, eu nu sunt foarte increzator in ceea ce priveste dezvoltarea pietei prin instituirea unor forme de asigurari obligatorii pentru ca clientul este tentat sa o perceapa ca pe o taxa si atunci cred ca se afecteaza profilul comercial al conceptului de asigurare.

Cel mai mare avantaj pe care-l aduce aceasta asigurare este faptul ca induce oportunitatea unor vanzari asociate asigurarilor obligatorii (asigurarile facultative de locuinte – n.r.). Acesta este motivul principal pentru care majoritatea asiguratorilor ar putea fi interesati sa participe la acest Pool de asigurare.

DB: Clal va vinde asigurari obligatorii de locuinte?
VT: Ne intereseaza in principiu, dar ramane sa decidem dupa ce vedem clar care sunt conditiile de participare, pentru ca legea este acum extrem de relativa si insuficient de clarificatoare pe anumite zone si asteptam sa vedem ce precizari se vor face prin normele CSA..

DB: Ce pare aveti de continutul acestei asigurari?
VT: Eu nu sunt un sustinator si mi se pare ca este un produs care mai mult creeaza probleme decat rezolva, mai ales prin faptul ca nu se specifica foarte clar ca este o asigurare prin care se ofera un beneficiu si nu o despagubire in adevaratul sens al cuvantului. Clientul considera ca daca-si face o asigurare el trebuie sa primeasca suficienti bani sa-si cumpere un alt apartament pentru ca asta inseamna despagubire, insa cu 20.000 euro nu-ti poti lua o locuinta.

DB: Daca avem o asigurare facultativa a locuintei, mai este necesar sa o avem si pe cea obligatorie, tinand cont ca cea din urma va avea o acoperire mai mica?
VT: Da. Legea asa prevede, dar din anul urmator intrarii in vigoare a asigurarii obligatorii, pentru ca in primul an iti da voie sa ai doar polita facultativa. Din al doilea an insa, asigurarea facultativa ar putea fi facuta tinand seama de limitele asigurarii obligatorii, care vor functiona ca fransize la polita facultativa, de 10.000 sau 20.000 euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!