Marti, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a trimis catre Asociatia Romana a Bancilor (ARB) o notificare prin care precizeaza cum ar trebui sa decurga incasarea depozitului si dobanzilor aferente.
„Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen realizate pana la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma ‘dobanda realizata’ se intelege dobanda inregistrata in contul de depozit al titularului. In consecinta, in masura in care dobanzile sunt inregistrate in contul curent sau in contul de depozit al titularului pana la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile”, potrivit notificarii.
Inainte de aparitia acestor clarificari, luni, Raiffeisen Bank a anuntat ca suspenda retinerea impozitului din dobanzi, in conditiile in care prevederile Ministerului Finantelor cu privire la aceasta operatiune erau neclare.
Ulterior anuntului facut marti de MFP, Raiffeisen Bank a renuntat la decizia de a suspenda incasarea impozitului din dobanzile la depozitele la termen, dupa ce MFP a elucidat felul cum trebuie perceput acesta, si anume sub forma unei cote de 16% din dobanzile varsate in conturile curente dupa data de 1 iulie, a declarat pentru DailyBusiness.ro Corina Vasile, PR director al Raiffeisen Bank Romania.
Corina Vasile a precizat ca o alta posibila interpretare a reglementarii MFP ar fi fost aceea ca impozitul de 16% sa fie incasat doar pentru dobanda oferita de banca pentru perioada care se scurge de la 1 iulie incoace, ceea ce ar fi insemnat ca taxa este perceputa pro-rata.
Conform acestei interpretari, pentru un depozit deschis pentru perioada 1 ianuarie – 1 august, impozitul de 16% ar fi fost perceput doar pentru dobanda oferita de banca in perioada iulie-august.
Insa, conform precizarii MFP, bancile sunt obligate sa retina un impozit de 16% din intreaga dobanda a depozitelor a caror scadenta a sosit dupa data de 1 iulie, in conditiile in care dobanda depozitului la termen se varsa in contul curent doar la data scadentei, acesta fiind si momentul in care se percepe cota de 16%.
Orice depozit are atasat un cont curent in care se varsa dobanda o singura data, atunci cand soseste maturitatea depozitului. Potrivit interpretarii MFP, impozitul se va percepe la scadenta, deci, potrivit exemplului de mai sus, pentru intreaga dobanda incasata pentru respectivul depozit in perioada ianuarie – august.
Cu alte cuvinte, indiferent de vechimea depozitului, daca el are scadenta dupa data de 1 iulie, intregul castig va fi impozitat.
„In opinia noastra, impozitul ar fi trebuit calculat pro-rata, respectiv pentru partea de castig din dobanzi realizata de clienti incepand cu data de 1 iulie”, a precizat Corina Vasile.
„Din pacate, Ministerul Finantelor Publice a exprimat marti prin scrisoarea de raspuns transmisa ARB o interpretare nefavorabila clientilor nostri. Raiffeisen Bank va proceda in consecinta, respectiv va retine impozitul de 16% aferent castigului total din dobanzi, in masura in care acesta este virat, potrivit contractului, in contul titularului la implinirea termenului depozitului si daca acesta este dupa data de 1 iulie”, a completat aceasta.