- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vin inundatiile? Ce pagube ar suferi locuintele asigurate obligatoriu

23 Feb, 15:07 • adrian.mihaltianu
Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) estimeaza ca daca vremea se va incalzi rapid, temperaturile ridicate vor duce la topirea brusca a zapezii, provocand daune insemnate la nivelul portofoliului de polite de asigurare obligatorie pentru locuinte. Cat de mari ar fi pagubele?
Vin inundatiile? Ce pagube ar suferi locuintele asigurate obligatoriu

PAID va acorda despagubiri pentru daunele produse ca urmare a inundatiilor, dar nu si pentru cele provocate de riscul actiunii greutatii stratului de zapada. Pagubele care ar putea fi platite de PAID sunt estimate la circa 115 milioane de lei.

„In ceea ce priveste riscul de inundatii, PAID acorda despagubiri inclusiv pentru pagubele produse de topirea brusca a zapezii, care are ca efect o inundatie”, a declarat Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a adaugat ca in urma prognozelor recente, care anuntau, la un moment dat, ca se asteapta o incalzire a vremii, care urma sa aduca o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii.

In procesul de modelare a riscului de inundatii, portofoliul PAID a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B. In plus, au fost facute scenarii separat pentru judetele din sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor.

In zona 1, [b]cu expunere mare la riscul de inundatii[/b] au fost incluse urmatoarele judete: [b]Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea[/b].

Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a caror valoare totala a fost estimata la 2.433.375 lei. Pentru locuintele de tip B, PAID a luat in calcul o incidenta a daunei de15%. A rezultat astfel un numarul total de 17.032 de daune posibile, a caror valoare s-ar putea ridica la 59.612.175 lei.

In aceleasi judete cu expunere majora la riscul de inundatii, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%. Calculele au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare totala s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de  5%, cu o valoare estimata de 5.550.300 lei.

Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana. Pentru mediul rural, se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de aproximativ 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, cu o valoare de peste 15 milioane lei.

Marius Bulugea a mentionat ca in ultima perioada au aparut cateva informatii care incearca sa acrediteze ideea ca [b]riscul actiunii greutatii stratului de zapada[/b] este unul de tip dezastru natural, iar PAID nu acorda despagubiri pentru pagubele produse de acest risc.

„Asa cum stiti, PAID functioneaza in baza Legii nr. 260/2008, care defineste foarte clar cele trei riscuri de tip catastrofa naturala acoperite prin polita PAD. Prin Ordinul nr 5/2009, CSA a explicitat aceste trei riscuri. In ceea ce priveste riscul de inundatii, [b]PAID plateste despagubiri pentru pagubele provocate de topirea brusca a zapezii[/b], care are ca efect producerea unei inundatii. Greutatea stratului de zapada este un risc natural, dar care poate fi acoperit printr-un produs de asigurare facultativ, la solicitarea expresa a asiguratului”, a explicat Bulugea.

„In plus, pentru a fi inclus in categoria riscurilor de tip dezastru natural, greutatea stratului de zapada ar trebui sa provoace daune pe arii extinse, sa afecteze partial sau in intregime multe localitati si sa aiba efecte economice majore. Asa cum ati vazut, acest risc produce in acest moment pagube izolate si de valori mici, prin urmare nu putem spune ca este vorba despre un dezastru natural”, a adaugat el.

Seful PAID a subliniat ca efectele topirii bruste a zapezii pot provoca un risc de catastrofa naturala, respectiv inundatii. Si acest risc ar putea avea efecte mult mai devastatoare decat cele produse de greutatea stratului de zapada.

Vorbim astazi despre teoria riscurilor, daca acestea sunt sau nu de tip dezastru natural, dar amintim foarte putin despre faptul ca exista o lege care a instituit obligativitatea asigurarii pentru locuinte.
Legea este in vigoare, nu a fost abrogata, dar de la aparitia ei si pana astazi pare ca este mai important sa se interpreteze textul acestei legi decat sa se aplice.

In data de 15 februarie 2012, PAID gestiona putin peste [b]504.000 de polite[/b] de tip PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale), care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, locuinta de [b]tip A[/b] este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

[b]Tipul B[/b] de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Primele de asigurare pentru PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) sunt de [b]20 de euro[/b] in cazul locuintelor tip A, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de [b]10 euro[/b] in cazul locuintelor tip B, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

[b]Citeste si:[/b]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-neglijeaza-asigurarea-casei-cand-vedem-primele-amenzi-73182/]Romanii
neglijeaza asigurarea casei. Cand vedem primele amenzi?[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...