- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vin inundatiile? Ce pagube ar suferi locuintele asigurate obligatoriu

23 Feb, 15:07 • adrian.mihaltianu
Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) estimeaza ca daca vremea se va incalzi rapid, temperaturile ridicate vor duce la topirea brusca a zapezii, provocand daune insemnate la nivelul portofoliului de polite de asigurare obligatorie pentru locuinte. Cat de mari ar fi pagubele?
Vin inundatiile? Ce pagube ar suferi locuintele asigurate obligatoriu

PAID va acorda despagubiri pentru daunele produse ca urmare a inundatiilor, dar nu si pentru cele provocate de riscul actiunii greutatii stratului de zapada. Pagubele care ar putea fi platite de PAID sunt estimate la circa 115 milioane de lei.

„In ceea ce priveste riscul de inundatii, PAID acorda despagubiri inclusiv pentru pagubele produse de topirea brusca a zapezii, care are ca efect o inundatie”, a declarat Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a adaugat ca in urma prognozelor recente, care anuntau, la un moment dat, ca se asteapta o incalzire a vremii, care urma sa aduca o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii.

In procesul de modelare a riscului de inundatii, portofoliul PAID a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B. In plus, au fost facute scenarii separat pentru judetele din sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor.

In zona 1, [b]cu expunere mare la riscul de inundatii[/b] au fost incluse urmatoarele judete: [b]Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea[/b].

Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a caror valoare totala a fost estimata la 2.433.375 lei. Pentru locuintele de tip B, PAID a luat in calcul o incidenta a daunei de15%. A rezultat astfel un numarul total de 17.032 de daune posibile, a caror valoare s-ar putea ridica la 59.612.175 lei.

In aceleasi judete cu expunere majora la riscul de inundatii, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%. Calculele au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare totala s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de  5%, cu o valoare estimata de 5.550.300 lei.

Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana. Pentru mediul rural, se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de aproximativ 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, cu o valoare de peste 15 milioane lei.

Marius Bulugea a mentionat ca in ultima perioada au aparut cateva informatii care incearca sa acrediteze ideea ca [b]riscul actiunii greutatii stratului de zapada[/b] este unul de tip dezastru natural, iar PAID nu acorda despagubiri pentru pagubele produse de acest risc.

„Asa cum stiti, PAID functioneaza in baza Legii nr. 260/2008, care defineste foarte clar cele trei riscuri de tip catastrofa naturala acoperite prin polita PAD. Prin Ordinul nr 5/2009, CSA a explicitat aceste trei riscuri. In ceea ce priveste riscul de inundatii, [b]PAID plateste despagubiri pentru pagubele provocate de topirea brusca a zapezii[/b], care are ca efect producerea unei inundatii. Greutatea stratului de zapada este un risc natural, dar care poate fi acoperit printr-un produs de asigurare facultativ, la solicitarea expresa a asiguratului”, a explicat Bulugea.

„In plus, pentru a fi inclus in categoria riscurilor de tip dezastru natural, greutatea stratului de zapada ar trebui sa provoace daune pe arii extinse, sa afecteze partial sau in intregime multe localitati si sa aiba efecte economice majore. Asa cum ati vazut, acest risc produce in acest moment pagube izolate si de valori mici, prin urmare nu putem spune ca este vorba despre un dezastru natural”, a adaugat el.

Seful PAID a subliniat ca efectele topirii bruste a zapezii pot provoca un risc de catastrofa naturala, respectiv inundatii. Si acest risc ar putea avea efecte mult mai devastatoare decat cele produse de greutatea stratului de zapada.

Vorbim astazi despre teoria riscurilor, daca acestea sunt sau nu de tip dezastru natural, dar amintim foarte putin despre faptul ca exista o lege care a instituit obligativitatea asigurarii pentru locuinte.
Legea este in vigoare, nu a fost abrogata, dar de la aparitia ei si pana astazi pare ca este mai important sa se interpreteze textul acestei legi decat sa se aplice.

In data de 15 februarie 2012, PAID gestiona putin peste [b]504.000 de polite[/b] de tip PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale), care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, locuinta de [b]tip A[/b] este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

[b]Tipul B[/b] de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Primele de asigurare pentru PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) sunt de [b]20 de euro[/b] in cazul locuintelor tip A, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de [b]10 euro[/b] in cazul locuintelor tip B, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

[b]Citeste si:[/b]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-neglijeaza-asigurarea-casei-cand-vedem-primele-amenzi-73182/]Romanii
neglijeaza asigurarea casei. Cand vedem primele amenzi?[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească