Suma aditionala de 84 mil. euro provine de la Uniunea Europeana fiind destinata initial, in 2009, pentru acoperirea cu broadband a Romaniei. „Operatorii telecom au ales insa sa extinda cu forte proprii broadband-ul, fara sa apeleze la aceste fonduri. Asa stand lucrurile, am decis sa discutam cu reprezentantii UE si sa realocam aceasta suma proiectului eRomania”, explica Toma Cimpeanu.
Daca reprezentantii UE vor fi de acord cu redirectionarea sumei de 84 mil. euro, cei 584 mil. euro alocati proiectului eRomania se vor consuma in intervalul de timp 2010-2013, conform lui Cimpeanu. „In urmatoarele doua luni speram sa primim acordul UE pentru aceasta redirectionare”.
Nu erau suficienti cei 500 mil. euro, alocati initial? Oficialul MCSI spune ca nu. „Suntem atat de in urma fata de tarile dezvoltate incat nicio suma suplimentara nu trebuie respinsa. E greu sa recuperam. Investitiile in eRomania nu se vor termina in 2013„, mai subliniaza Cimpeanu, fara sa ofere amanunte despre ce investitii vor mai fi necesare dupa finalizarea proiectului in 2013.
Intrebati in ce anume vor fi investiti cei 584 mil. euro, punctual, oficialul MCSI a evitat un raspuns direct, exemplificand doar ca „parte din bani se vor duce catre proiectul ‘Servicii on-line (de e-guvernare) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat'”. Despre acest proiect DailyBusiness.ro a scris recent.
Ce promit oficialii MCSI ca va aduce, in decurs de trei ani, proiectul eRomania? „Interconectarea intregii administratii publice pe un singur portal, plati ale facturilor online, aflare de informatii dintre cele mai diverse – de la scoli la spitale – dintr-o singura sursa”. Administratia publica va economisi, estimeaza oficialii MCSI, circa 35% din banii cheltuiti in prezent si va atrage venituri in crestere cu 25%, dintre care 15% din impozite si taxe platite de companii ce activeaza la negru sau la gri”, estimeaza Toma Cimpeanu.
Pe termen scurt si mediu, strategia eRomania isi propune realizarea a 300 de servicii electronice operationale pana la sfarsitul anului 2011, interconectarea si informatizarea completa a Guvernului Romaniei si a tuturor institutiilor publice, astfel incat accesul cetateanului si a mediului privat la serviciile publice sa fie direct si nelimitat.
Intrebat de DailyBusiness.ro daca nu ar fi fost mai urgent sa incerce mai intai sa indrepte site-urile oficiale ale Ministerelor, care, in mare parte, sunt construite aglomerat si informatiile se gasesc greu (DailyBusiness.ro a analizat starea site-urilor ministerelor aici), Toma Cimpeanu a spus ca „intr-adevar, sunt de acord ca site-urile Ministerelor arata prost. Insa noi avem probleme mai stringente de rezolvat, cum ar fi implementarea platilor taxelor si impozitelor online. Apoi o sa ne apucam si de site-uri, ne aranjam prioritatile in functie de impactul pe care il au miscarile noastre asupra populatiei”.
Pana la finalul anului in curs, MCSI promite ca vor fi disponibile 168 de „eServicii”. In acestea se vor investi 152 mil. euro.
Mai multi specialisti din online sustin ca pretul eRomania este „umflat” de 500 de ori fata de cat ar fi necesar.