- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cele mai rasunatoare plecari din top managementul industriei IT

29 Aug, 00:03 • valentin..nicolae
Plecarea lui Steve Jobs de la sefia Apple a "zdruncinat" piata de profil, generand semne de intrebare cu privire la o posibila reorganizare a ierarhiei din piata. Insa, in ultimii doi ani industria IT a mai suferit astfel de "socuri", avand de infruntat scandaluri sexuale sau certuri. DailyBusiness va prezinta cele mai rasunatoare plecari din top-managementul industriei IT din ultimii doi ani, care au precedat "cutremurul" Jobs.
Cele mai rasunatoare plecari din top managementul industriei IT

In perioada 2010-2011, companii ca Hewlett-Packard, Acer, Microsoft si Google au suferit schimbari drastice in structura top-managementului, miscari care au dus fie la revigorarea business-urilor, fie la decaderea lor.

1. Mark Hurd (Hewlett Packard)

Aproximativ acum un an, Mark Hurd, la acea vreme CEO al Hewlett Packard, isi depunea demisia ca urmare a unor acuzatii de hartuire sexuala, dupa un mandat de cinci ani.

Ce se intamplase? Hurd falsificase rapoartele privind cheltuielile pentru a acoperi „o relatie personala apropiata” cu o colaboratoare de sex feminin, al carei nume nu a fost dezvaluit, si care s-a ocupat de marketingul firmei intre 2008 si 2009.

In iunie 2010, ea a contactat conducerea HP pretinzand ca Hurd a hartuit-o sexual.

Larry Ellison, directorul general al Oracle, considera la acea vreme ca Hewlett-Packard (HP) a gresit fortand-ul pe CEO-ul Mark Hurd sa demisioneze, declarand ca „este cea mai proasta decizie de personal” de cand Apple l-a demis pe Steve Jobs, in anii ’80.

La o luna dupa aceasta declaratie, Oracle, al doilea cel mai mare producator de software din lume, l-a angajat pe Mark Hurd in functia de presedinte al companiei si membru al consiliului de administratie.

Sub conducerea lui Hurd, HP isi recastigase titlul de lider pe piata PC-urilor, in locul Dell. Valoarea companiei crescuse de la 44,6 miliarde de dolari la 108,1 miliarde de dolari in timpul mandatului lui Hurd.

De asemenea, in 2008 Hurd a cumparat cu 13,2 miliarde de dolari compania Electronic Data Systems, preluare care a catapultat HP pe podiumul pietei de servicii, iar in 2010 a preluar 3Com Corp, aruncand manusa celor de la Cisco, pe piata echipamentelor de retea.

Rolul lui Hurd la HP a fost preluat de Leo Apotheker. In mai, HP si-a revizuit in scadere profitul pentru anul 2011, punand sub semnul intrebarii strategia noului sef de a creste profitabilitatea si de a scadea  actiunile cu 5,4%.

HP estima ca profitul pe 2011 va fi de 5 dolari pe actiune, in scadere de la 5,28 dolari pe actiune cat preconizase initial. Veniturile pe intregul an sunt estimate la 129-130 miliarde de dolari, de la 130-131,5 miliarde de dolari initial.

HP a motivat revizuirea estimarilor prin impactul cutremurului din 11 martie, din Japonia, si prin evolutia negativa a vanzarilor de PC-uri.

2. Stephen Elop (Nokia)

In toamna anului 2010, Stephen Elop, a anunta ca va renunta la sefia diviziei Office din cadrul Microsoft, dupa doi ani si jumatate pe pozitie, pentru a ocupa scaunul de CEO al Nokia, o miscare care avea sa preceada parteneriatul strategic dintre cei doi giganti.

La acea vreme, majoritatea analistilor si jucatorilor din industrie se intrebau: „Va reusi  oare Elop sa resusciteze business-ul Nokia si sa-l transforme intr-un rival viabil pentru Android si iPhone?”

Intre timp Elop s-a tot gandit la fostul sau loc de munca si a gasit solutia: un parteneriat cu fostul sef Ballmer, respectiv cu Microsoft.

Astfel, in februarie 2011, Microsoft si Nokia au incheiat o alianta pe partea de software, pentru a concura cu Apple iPhone si Google Android, prin implementarea sistemelor de operare Microsoft in telefoanele mobile ale producatorului finlanez.

Din pacate insa, rodul parteneriatului dintre cei doi giganti se lasa asteptat, in timp ce Google si Apple continua sa-si imparta piata.

Revenind la Microsoft in era post-Elop, compania a fost zguduita in ultimul an si de alte plecari „zgomotoase”.

In ianuarie anul curent, Ray Ozzie de la conducerea diviziei de productie software a Microsoft, a demisionat, fiind urmat intr-un timp relativ scurt de Robert Muglia, presedintele diviziei Server and Tools.

In cazul lui Muglia, a fost vorba mai mult de o concediere, in contextul in care intr-o scrisoare adresata angajatilor, Steve Ballmer a recunoscut ca el a decis sa caute un nou lider pentru divizie, o afacere care genera venituri de circa 15 miliarde de dolari. In ceea ce il priveste pe Ozzie, carcotasii din industrie spunea „ca nu putea sa se ridice la nivelul asteptarilor”.

Si in Romania, Microsoft a avut probleme cu retentia angajatilor de top, astfel ca in octombrie anul trecut Catalin Tatomir, directorul general al Microsoft Romania a demisionat din functie pentru a se intoarce in antreprenoriat.

3. Eric Schmidt (Google)

La inceputul anului 2011, Google anunta ca CEO-ul Eric Schmidt va fi inlocuit in functie de co-fondatorul Larry Page.
Ulterior, Schmidt a ramas in continuare in cadrul companiei in functia de presedinte executiv, devenind consilierul lui Page si omul de legatura al companiei cu partenerii de afaceri si reprezentantii guvernului.

In cei 10 ani de CEO, Schmidt a dezvoltat compania prin mai multe achizitii si lansari printre care Gmail, Youtube, Android, Google Maps si Chrome. De asemenea, Schmidt este cel care a incheiat parteneriatul cu Verizon, colaborare care a propulsat Andoid pe piata sistemelor de operare in 2009, cand platforma a fost instalata pe Motorola Droid si a devenit astfel primul dispozitiv Android din reteaua operatorului telecom.

Larry Page a fost primul CEO al Google si i-a predat functia lui Eric Schmidt in anul 2001, cand compania avea circa 200 de angajati. Sub actuala conducere a lui Page, Google incearca sa-si diversifice afacerile, deoarece este inca dependenta de motorul de cautare, care genereaza majoritatea veniturilor companiei.

In  al doilea trimestru, incheiat pe 30 iunie, Gigantul Google a inregistrat venituri de 9,03 miliarde de dolari, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Obiectivul noului CEO este de a ajuta Google sa concureze cu rivali precum Facebook, iar in acest sens compania lui Page a lansat in iunie reteaua Google +, care le permite utilizatorilor sa interactioneze online, un  serviciul  asemanator cu Facebook.

4. Gianfranco Lanci (Acer)

Primavara anului 2011 a adus schimbari si in ierarhia de top a producatorului de PC-uri Acer. In martie Gianfranco Lanci a demisionat astazi din functia de CEO ca urmare a unor neintelegeri intre acesta si Consiliul Director cu privire la viitoarea strategie a companiei.

Potrivit presei internationale, Lanci, a avut puncte de vedere diferite fata de cele ale Consiliului Director cu privire la cresterea companiei, branding si alocarea de resurse. Lanci sustinea extinderea operatiunilor pe piata smartphone-urilor si a tabletelor mobile, avand in  vedere ca vanzarile de PC-uri ale Acer erau afectate de Apple iPad si Samsung Galaxy Tab.

Cum a evoluat compania dupa plecare lui Lanci? Veniturile producatorului de calculatoare au scazut in primul trimestru cu 21% pana la 4,45 miliarde de dolari, in timp ce profitul s-a redus cu 64% la 41 milioane de dolari, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2010.

Ulterior, in iunie, Acer si-a revizuit in scadere cu pana la 60% tinta de vanzari pe segmentul tabletelor. Atunci, J.T Wang, cel care a preluat functia lui Lanci, declara in 2011 Acer va livra intre 2,5 si 3 milioane de tablete, sub tinta initiala de 5-7 milioane de unitati. Compania a lansat in aprilie prima sa tableta Android 3.0 in Statele Unite.

In al treilea trimestru din 2009, sub conducerea lui Lanci, Acer a depasit Dell pe piata PC-urilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Rugăciunea către Sfântul Ștefan care îndeplinește toate dorințele și aduce liniște sufletească
Rugăciunea către Sfântul Ștefan care îndeplinește toate dorințele și aduce liniște sufletească
GALERIE FOTO Producătorul chinez Chery a lansat mașina care merge 2.300 de kilometri cu un singur plin
GALERIE FOTO Producătorul chinez Chery a lansat mașina care merge 2.300 de kilometri cu un singur plin
Anunț important pentru toți clienții PPC, fostul ENEL România. Tarifele cresc din aprilie 2025
Anunț important pentru toți clienții PPC, fostul ENEL România. Tarifele cresc din aprilie 2025
Un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de ucraineni. Este primul militar capturat trimis de Phenian pe frontul din Ucraina
Un soldat nord-coreean rănit a fost capturat de ucraineni. Este primul militar capturat trimis de Phenian ...
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...