Astfel, situatia din Japonia va determina producatorii internationali sa evalueze stocurile de marfa din regiune si sa caute alti furnizori, a spus Daniel Heyler, analist in cadrul institutiei financiare americane.
In timp ce o parte din fabricile furnizorilor niponi au fost afectate din punct de vedere al structurii, altele au sistat activitatea din cauza penelor de curent si a problemelor semnalate la nivelul sistemului de transport.
Potrivit analistului Merrill Lynch, redresarea activitatii ar putea dura pana la 6 luni, chiar daca distributia de energie electrica se va intoarce la parametrii normali, iar fabricile isi vor relua activitatea. Heyler a precizat totodata ca un inventar realizat in contextul actual ar putea dura intre 4 si 6 saptamani.
In acest timp, aprovizionarea cu piese pentru mai multe arii ale productiei de hardware va fi ingreunata.
Cu toate ca preturile pentru cipurile de memorie au crescut deja, Heyler nu se asteapta la o criza in ceea ce priveste aprovizionarea cu cipuri DRAM, avand in vedere dimensiunea stocurilor actuale.
Pe de alta parte, analistul considera ca vor fi probleme pe segmentul cipurilor de memorie flash NAND pentru camere video si smartphone-uri.
Astfel, o posibila intrerupere a aprovizionarii ar putea forta producatorii de PC-uri si de dispozitive electronice sa foloseasca mai putine cipuri, ceea ce ar afecta performantele produsului final, dar ar ajuta la respectarea programului de livrari.
Cipurile DRAM sunt folosite pentru stocarea datelor temporar, astfel incat aparatele sa poata folosi programe multiple, iar memoria NAND pastreaza fisiere audio si de imagini in aparatele smartphone, MP3 si camere digitale.
Cu toate acestea, jucatorii din industria IT pot fi optimisti, intrucat cei mai multi furnizori pe partea de componente hardware sunt localizati in sudul Japoniei, care a fost mai putin afectata in comparatie cu regiunea de nord, situata langa epicentrul cutremurului, relateaza sursa mentionata.