In numai 45 de secunde, numarul apelurilor initiate de utilizatorii de cartele Vodafone a crescut de 5 ori.
„Reteaua Vodafone a functionat la parametri normali pentru o astfel de situatie. Ceea ce s-a produs a fost o supraincarcare a retelei, in urma initierii simultane a unui numar mult mai mare de apeluri, intr-o perioada foarte scurta. Zonele in care utilizatorii au intampinat dificultati in apelare au fost Bucuresti, Muntenia si partial Moldova. Am luat masuri speciale de interventie rapida, atat pentru a preveni indisponibilitatea retelei, cat si pentru decongestionarea traficului. Echipele formate din specialisti Vodafone si ai furnizorilor de echipamente, Huawei si Ericsson, au finalizat interventia in jurul orei 23”, a spus Vishant Vora, chief technology offcer, Vodafone Romania.
Traficul de SMS a inregistrat intarzieri cuprinse intre o ora si jumatate si doua ore, in anumite zone ale capitalei. Traficul de date in reteaua Vodafone a fost afectat intr-o mica masura.
Romtelecom – crestere a traficului in retea de 10 ori
Oficialii celui mai mare operator de telefonie fixa din Romania spun ca imediat dupa cutremurul de sambata, traficul in retea a crescut de 10 ori comparativ cu o zi obisnuita. Acestia au subliniat ca „majoritatea apelurilor s-au realizat in conditii bune, doar in patru centrale dintre cele aproximativ 100 detinute de companie la nivel national inregistrandu-se unele probleme de congestie, care au dus la nefinalizarea unui numar de sub 10% din apeluri din totalul celor initiate”.
Intervalul de timp in care s-a inregistrat congestia apelurilor in cele patru centrale de tranzit din Bucuresti a fost de pana in 20 minute.
Serviciile de Internet ale companiei au functionat normal dupa cutremur.
Restul operatorilor telecom nu au oferit deocamdata date in legatura cu functionarea retelelor la scurt timp dupa cutremurul de sambata seara.
„Conform raportarilor operatorilor, sistemele de telecomunicatii nu s-au blocat, ci au suferit doar o congestionare cauzata de cresterea de zece ori a numarului utilizatorilor, crestere imposibil de prevazut pentru orice operator”, au transmis oficialii Ministerului de Comunicatii.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a anuntat ca va verifica motivele ce au dus la blocarea comunicatiilor pentru a evita pe viitor repetarea acestor sincope.
Update ora 18:00
Orange Romania
Orange Romania a comunicat ca dupa producerea seisumului comunicatiile in retea au functionat fara incidente majore. „Timp de aproximativ o jumatate de ora, pe anumite directii s-a manifestat o usoara congestie in retea, fenomen care apare atunci cand se efectueaza numeroase apeluri in acelasi timp. Toate apelurile au putut fi finalizate, insa in zonele in care seismul a fost resimtit utilizatorii au trebuit sa incerce de cateva ori sa initieze apelul pana la stabilirea conexiunii.
Zapp Romania
Operatorul Zapp Romania a anuntat ca dupa cutremurul de sambata, traficul a crescut substantial in comparatie cu o perioada similara a unei zile normale.
„Reteaua Zapp a functionat la capacitate maxima, fara a inregistra probleme de congestie sau altfel de daune, in timpul si dupa cutremurul de 5,3 grade care s-a produs in Romania in seara zilei de 25 aprilie 2009. Imediat dupa cutremur, traficul nostru a crescut substantial in comparatie cu o perioada similara a unei zile normale”, a declarat operatorul.