„Solicitarea din partea membrilor CE reprezinta in fapt impunerea privatizarii participatiunilor statului roman la companiile Radiocom si Romtelecom, o privatizare ce nu poate avea loc in actualele conditii de piata”, au declarat joi oficialii MCSI.
Comisia Europeana ridica mai multe probleme, ce in opinia MCSI tin foarte mult de o necunoastere a cadrului institutional intern. Astfel, MCSI ar trebui sa renunte la dreptul de a adopta planul national de frecvente (TNABF).
„Consideram ca elaborarea si adoptarea TNABF reprezinta un element de politica si strategie si din acest motiv aceasta activitate a ramas un atribut al ministerului de specialitate. Aceasta masura a fost adoptata in considerarea faptului ca spectrul radio este o resursa limitata a statului, iar Guvernul trebuie sa aiba posibilitatea de a actiona prin elaborarea elementelor de politica si strategie in sensul indeplinirii obligatiilor asumate in raporturile de cooperare in ceea ce priveste siguranta nationala cu statele membre UE, NATO si diverse alte entitati de ordin extern”, au declarat oficiali ai Ministerului.
Rolul MCSI este acela de factor de echilibru intre administrarea spectrului pe principii comerciale, in sensul promovarii intereselor operatorilor de comunicatii electronice (atribut ANCOM) si necesitatea asigurarii resurselor tehnice necesare institutiilor publice competente in cazul in care siguranta nationala, ordinea publica sau apararea nationala impune aceasta masura.
In plus MCSI are un rol foarte important, in opinia CE, in functionarea unui comitet special – Comitetul Interdepartamental de Radio Comunicatii, care este insarcinat cu schitarea TNABF. Este de mentionat faptul ca desi MCSI conduce acest grup, deciziile in cadrul lui se iau prin consens, deci MCSI nu poate impune decizii care ar favoriza un anumit operator.
„In ceea ce priveste modificarea TNABF in benzile de frecvente din spectrul comercial, pentru motive de ordin intern, mentionam ca aceasta activitate s-a realizat numai prin acte emise de catre guvern si intotdeauna cu avizul ANCOM, din ratiuni legate de asigurarea unei consultari cat mai extinse si cresterea gradului de transparenta luand in considerare faptul ca potrivit legislatiei in vigoare, ANCOM nu are drept de initiativa legislativa”, mai spun oficialii MCSI.
MCSI isi rezerva dreptul de a analiza scrisoarea transmisa de serviciile Comisiei Europene si va purta discutii cu expertii europeni in vederea solutionarii acestei situatii, conform ministerului.