- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Nokia reuseste un trimestru bun: Profit cu 50% mai mare, in ciuda scaderii usoare a vanzarilor

28 Jan, 15:34 • Redactia DailyBusiness
Nokia, cel mai mare producator de terminale mobile din lume, a inregistrat in trimestrul patru un profit in crestere cu 53% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 882 mil. euro, datorita vanzarilor in crestere pe segmentul smartphone-urilor.
Nokia reuseste un trimestru bun: Profit cu 50% mai mare, in ciuda scaderii usoare a vanzarilor

Evolutia profitului net a avut loc in ciuda scaderii veniturilor cu 5%, de la 12,6 mld. euro la 12 mld. euro.

Rezultatele financiare pe trimestrul patru, desi bune, nu au ajutat la recuperarea totala a pierderilor din trimestrele anterioare. Pe intreg anul, Nokia a inregistrat un profit net de doar 260 milioane euro, fata de 3,9 mld. euro in 2008, a scris BBC News.

Compania are de infruntat o concurenta acerba in special din partea Apple, care isi creste continuu cota de piata pentru telefonul iPhone si din partea ResearchInMotion, care a scos pe piata anul trecut mai multe modele de telefoane Blackberry.

Cu toate acestea, Nokia a ripostat si a reusit in trimestrul patru sa recupereze.

„Ne-am crescut cota de piata pe smartphone-uri in trimestrul patru, datorita cresterii vanzarilor de telefoane cu tastatura Qwerty precum si rezultatelor bune de pe pietele emergente”, a declarat Olli-Pekka Kallasvuo, director executiv al companiei finlandeze.

Analistii sunt de parere ca Nokia a reusit sa depaseasca perioada dificila din primele trei trimestre ale lui 2009. „Au fost rezultate bune si au castigat cota de piata globala”, spune analistul Marti Larjo de la compania de cercetare Nordea.