Cei mai multi analisti considera ca Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, ar putea fi compania cu cele mai mari sanse de a devansa iPad-ul, in ciuda avansului luat de Apple. Intre timp insa, toate companiile, de la cele mici, precum Fusion Garage pana la cele mari, precum Dell, pregatesc lansari similare, scrie presa internationala.
Expertii spun ca vanzarile initiale ale iPad indica in mod clar ca exista o cerere solida pentru aceste gadget-uri, dar este inca neclar daca alte companii vor duplica succesul Apple sau pur si simplu vor ramane in urma iPad-ului, precum alte playere au ramas in urma iPod-urilor.
[quote]Fusion Garage vinde pe Internet o tableta PC care poate fi comandata si in Romania[/quote]
„Oricine poate construi o tableta PC. As putea sa merg in Taiwan, sa angajez un producator, si sa fac Tableta lui Bob”, a spus Bob O’Donnell, analist al companiei de cercetare IDC. „Partea grea este sa creezi un software competitiv si sa convingi oamenii sa faca aplicatii pentru acea tableta”, a continuat acesta.
In prezent, iPad-ul nu poate fi achizitionat in mod oficial pe piata din Romania. Cativa retaileri autohtoni, printre care eMag, comercializeaza modelul la 16 Gb cu 2.500 lei, cel de 32 Gb cu 3.050 lei in timp ce modelul de 64 Gb este comercializat la pretul de 3.550 lei. PCFun.ro vinde de asemenea produsul, la preturi de 2.600, 3.500 si 3.900 lei.
De asemenea, pe site-ul de licitatii Okazii.ro sunt deja puse spre vanzare mai multe zeci de iPad-uri, cele mai ieftine avand pretul de 2.000 lei.
Compania care are cele mai mari sanse sa concureze umar la umar cu Apple este HP, gigant ce a vandut anul trecut 60 milioane de PC-uri. Compania are forta financiara necesara crearii unui produs competitiv precum si un numar ridicat de clienti. Totodata, HP ar reusi sa atraga multi creatori de continut si sa sustina campanii promotionale masive.
„HP poate face toate acestea. Deci Apple ar trebui sa considere HP un concurent chiar serios”, sustine ideea Jayson Noland, analist IT al companiei de management Robert W. Baird & Co.
[quote=Bob O’Donnell, IDC]Oricine poate crea o tableta PC. As putea sa merg in Taiwan la un dezvoltator si sa scot pe piata ‘Tableta lui Bob'[/quote]
Dupa achizitia Palm de saptamana trecuta, s-au nascut speculatii privind viitorul tabletei HP, care initial trebuia sa ruleze Windows 7. Executivii companiei au subliniat ca vor folosit software-ul Palm pentru a rula programe pe o varietate mare de gadget-uri, de la smartphone-uri, netbook-uri dar si tablete PC. Alegerea software-ului ce urmeaza a fi preinstalat pe tablete este de o importanta cruciala. Windows 7, creat special pentru computere de o mai mare putere, ar putea consuma mult mai rapid bateria unei tablete PC, decat un sistem de operare creat pentru smartphone-uri, spun expertii in industrie.
„Schimbarea planurilor HP privind ce software sa preinstaleze ar putea intarzia intrarea pe piata a companiei cu jumatate de an sau chiar un an intreg. Deci ma astept ca HP sa lanseze totusi pe piata, in prima faza, o tableta PC cu sistem de operare Microsoft, urmand ca ulterior sa lanseze o tableta cu sistem de operare Palm”, spune analistul IT Ezra Gottheil.
Oficialii HP au fost in general secretuosi privind acest subiect, amintind de el doar „in treacat”, la diferite conferinte, incercand astfel sa pastreze ridicat nivelul de interes, strategie folosita cu succes si de Apple. Phil McKinney a subliniat in cadrul unei conferinte de prese recente ca HP va putea rula programe in flash – video si jocuri, „spre deosebire de alti concurenti”. Acesta nu a numit in mod direct Apple, desi este stiut ca aceasta companie refuza categoric sa adopte aceasta tehnologie.
Alte companii, mai putin cunoscute, precum Fusion Garage, vinde deja online tableta proprie, aceasta putand fi comandata si in Romania. Pretul ei este de 360 euro.
Puteti citi aici un review al tabletei.
Dell a prezentat deja un device prototip cu ecran de 5 inci – mai mare decat orice smartphone dar mai mic decat cel de 9,7 inci pe care il are iPad-ul. Compania lucreaza insa, in paralel, la un model cu ecran mai mare.
Toshiba, Asus si alti producatori ar putea lansa de asemenea in lunile urmatoare tablete PC care sa ruleze sistemul de operare Android al lui Google. Cotidianul New York Times speculeaza chiar si pe marginea faptului ca insasi compania Google ar putea lansa o tableta PC. Gigantul american nu a dorit insa sa comenteze pe acest subiect.
Analistii subliniaza ca nu se asteapta ca tabletele PC sa inlocuiasca computerere, care au mult mai multe optiuni si facilitati, insa, pe de alta parte, aceasta nisa s-ar putea dovedi una decisiva in batalia pe piata hardware.
„Oamenii vor achizitiona tehnologia care se potriveste stilului propriu de viata. Intr-un final, vrem sa scoatem pe piata ceea ce vor clientii”, spune Matt Parretta, purtator de cuvant al Dell.