Romania devine astfel primul stat din Europa in care se lanseaza pe canale oficiale acest nou concept. Modu este inventat de Dov Moran, antreprenor care a inventat si solutiile de stocare USB Flash, tehnologie cumparata ulterior de SanDisk pentru 1,6 miliarde de dolari.
Dov Moran, prezent in Romania pentru scurt timp, a subliniat ca Modu este un terminal concept, lansat deocamdata doar pe cateva piete emergente printre care Israel, Filipine sau Brazilia.
Practic, telefonul (cel mai mic din lume conform Cartii Recordurilor) poate functiona independent avand implementate functiile de baza, insa introdus in diferite carcase, acesta capata noi functii precum camera foto, iluminare speciala, functie de MP3 sau functii pedometru (monitorizare a numarului de pasi facuti de utilizator). Carcasele se vand separat.
Telefonul va fi lansat in Romania in exclusivitate de catre Vodafone, distribuitor unic fiind TDT Distribution. Oficialii Vodafone nu au precizat pretul terminalului, subliniind doar ca „nu va avea pret entry-level dar nici pretul unui smartphone de business. Pretul unei huse va fi undeva intre 20-40% din valoarea telefonului in sine”, a declarat Karsten Wildberger, chief comercial officer al Vodafone Romania.
Unde rezida potentialul noului concept?
Patru companii de pe glob lucreaza in prezent la dezvoltarea de noi huse pentru terminalul mobil. Moran subliniaza ca orice companie de tehnologie poate crea, pe baza unui kit, propriile huse pe care ulterior sa le comercializeze.
Practic, conceptul este similar cu cel folosit de Apple in magazinul virtual App Store, insa in loc de aplicatii se creaza huse cu functii diferite. „Vom lansa huse in diferite culori si diferite functii, unele se vor conecta si la televizor, altele vor avea functii specifice BlackBerry-urilor. Posibilitatile sunt foarte mari. In prezent lucreaza patru companii pentru dezvoltarea de huse insa suntem abia la inceput”, spune Dov Moran.
Compania va primi o pondere din vanzarile de huse, la fel cum si Apple primeste o parte din vanzarile de aplicatii dezvoltate de alte companii sau persoane fizice.
Modulul de baza al telefonului cantareste circa 28 de grame, avand o lungime de 72,1 mm si latime de 37,6 mm.
„Personal, l-as recomanda ca pe un al doilea telefon, foarte util mai ales in momentele in care vrei sa faci sport si e greu sa cari un telefon mai mare”, spune directorul comercial al Vodafone Romania.
Ce huse vor fi disponibile initial
In prima faza vor fi disponibile 5 huse pentru telefonul Modu. Cea „de baza” va fi distribuita gratuit cu telefonul.
Husa „mini jacket” schimba infatisarea telefonului in culori diferite – albastru, roz si argintiu. Husa este descrisa ca fiind „mica si compacta”.
Husa „night jacket” se lumineaza in momentul in care telefonul suna. Include si o camera de 3,2 Mega Pixeli cu blitz.
Husa „sport” este proiectata pentru a putea fi atasata bratului in timpul exercitiilor fizice. Aceasta are functii de numarare a pasilor posesorului si MP3 Player.
De asemenea, separat, utilizatorii vor putea achizitiona si un display de 8 inci pentru vizualizarea de fotografii stocate pe memoria interna de 2 Gb.
Intrebat cate huse estimeaza ca vor mai lansa pana la finele anului, Dov Moran a evitat un raspuns direct. „Suntem abia la inceput. Noi ‘plasam oul’ si apoi „asteptam sa iasa puiul’. Romania este insa una dintre pietele cu potential foarte mare in regiune”, mai spune Moran.
Urmatoarea generatie de telefoane Modu vor fi lansate cel mai probabil in circa un an, acestea urmand sa aiba functii de browsing pe Internet precum si posibilitatea de a crea programe pentru ele.
Oficialii Vodafone nu au dorit sa precizeze ce vanzari estimeaza pentru noul concept de telefoane.
Cum comentati sansele noului concept?