- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Antreprenoriat cu verighete, buchete, haine festive si Photoshop: Cum lucreaza fotografii de nunti

29 Jan, 19:00 • emanuel.ceciu
Conceptia generala este ca "meseria" de fotograf de nunti este usoara si se face fara mari sacrificii, in afara de faptul ca nu prea ai weekend-uri libere. Realitatea este insa alta, spun cativa dintre cei mai cunoscuti fotografi pe aceasta specializare din Romania. Aflati in articol detalii despre ce trebuie sa contina "kit-ul" de lansare in acest job si care sunt cele mai dificile obstacole la care multi incepatori nici nu se gandesc.
Antreprenoriat cu verighete, buchete, haine festive si Photoshop: Cum lucreaza fotografii de nunti

Cel putin doua corpuri de aparate foto profesioniste, 3-4 obiective adaptate conditiilor de lumina redusa de la evenimente, un blitz cu acumulatori de rezerva, carduri de memorie cat mai multe, rucsac, computere si soft special. Acestea sunt echipamentele absolut necesare inceperii unui business de fotograf de evenimente. Investitia minima initiala se ridica la circa 10.000 euro.

Este acesta un business rentabil? Majoritatea fotografilor profesionisti intervievati de catre DailyBusiness.ro spun ca este unul foarte bun, atata timp cat il faci cu pasiune, profesionalism, fara sa neglijezi calitatea produselor folosite, si ramai atent si la componenta economica.

Nuntile sunt cele mai banoase evenimente, „vanate” de sute de fotografi profesionisti din Romania. Tarifele variaza in functie de portofoliul si experienta fotografului, putand ajunge si la 2.500-3.000 de euro/nunta. In acest pret intra un numar nelimitat de fotografii, prelucrarea, colajul etc.

„Tarifele mele in sezonul de nunti sunt in functie de numarul de ore. Am pachete de 8 ore si de 12 ore. In medie pretul platit de client este de 1.200 euro/nunta. In extra sezon pretul este mai mic, la botezuri sau sesiuni foto spre exemplu”, spune fotograful Adrian Popescu, care subliniaza ca in medie, fotografii au 30 de comenzi mari pe an, si mai multe zeci de mai mica anvergura.
[img=502][/img]
In cazul botezurilor, oamenii nu sunt atat de dispusi sa plateasca o suma mai mare de cateva sute de euro, spune la randul sau Adrian Visoreanu, de la Dark & Light Studio.

In strainatate insa, tarifele pot fi cu pana la 10 ori mai ridicate, este de parere fotograful Mihaela Cojocariu. „Un fotograf apreciat castiga circa 10.000 de euro pe eveniment in Italia, de exemplu”, spune Cojocariu, care este specializata pe fotografia de arta.

Castigurile pe an ale unui fotograf de nunti si botezuri din Romania variaza de la 10.000 euro, putand ajunge, in functie de notorietate, investitii in publicitate, portofoliu, vizibilitate sau prezenta pe retele sociale chiar la 100.000 euro.

Mai exista destul loc pe piata, „atata timp cat cel care vine aduce cu el ceva nou, o viziune proprie”, spune Adrian Popescu.
[quote=Adrian Popescu]In Romania merge bine business-ul care se foloseste de ‘necunoasterea clientilor'[/quote]
„Sunt fotografi care profita de faptul ca multi dintre clienti nu au o cultura vizuala dezvoltata si ofera un gen de fotografie pe care eu il numesc ‘eye candy’, dar fara substanta. Si ca sa fiu direct, in Romania merge bine business-ul care se foloseste de ‘necunoasterea clientilor’, vanitate si alte strategii de marketing bine cunoscute. E pacat ca cei care ofera altceva sunt foarte putini”, a continuat fotograful Adrian Popescu.
[img=504][/img]
Colegul sau de breasla, Andrei Neamtu, subliniaza si el ca mai este loc pe piata, insa in fotografie succesul nu vine „de azi pe maine”.

„Cu bani nu se poate cumpara un business de fotografie bun. Iar in general in acest domeniu, banii rezolva mai putin de jumatate din problema. E adevarat ca un aparat bun face fotografii bune, insa trebuie sa stii sa il folosesti la capacitate maxima, altfel esti un incepator intr-o masina de raliu. Iar in domeniul nuntilor e foarte dificil, pentru ca nu exista timpul de pregatire ca in fotografia de moda, cadrul si lumina se schimba extrem de repede, si trebuie sa ai multa experienta ca sa nu fii surprins de aceste dezavantaje”, spune Neamtu.

El recomanda celor ce vor sa intre in domeniu sa se gandeasca foarte bine inainte si daca nu au experienta fotografica sa se perfectioneze inainte sa investeasca mii sau chiar zeci de mii euro in aparatura. „E bine sa se perfectioneze fotografiind domenii mai usoare”. Pentru a avea un oarecare succes in domeniu, Andrei Neamtu considera ca trebuie ca fotograful sa fie o persoana deschisa, comunicativa, pregatita din punct de vedere fotografic insa si al marketing-ului. „Intrarea in acest domeniu dureaza ani de zile, pana cand se poate ajunge la un volum de comenzi si la un pret satisfacator”, spune acesta.

La randul sau, Mihaela Cojocariu subliniaza ca aparatele se uzeaza in 2-3 ani si, in final, tot partea umana este cea care face diferenta intre o fotografie reusita si una mai putin reusita.

„E important sa iti faci o trusa completa – aparat si obiective – de calitate. Viata unui aparat, in special folosit la nunti, adica la capacitate maxima, se termina in 2 – 3 ani. Cea mai importanta este investitia in optica de calitate, care poate tine „o viata”. Insa nu aparatul face totul. Ci ochiul. Nu aparatul cel mai scump aduce garantia unei fotografii de calitate, ci persoana care priveste prin vizor si declanseaza”, spune Cojocariu.

Fotografii recomanda aparatura si furnizorii optimi pentru inceperea unui astfel de business

Majoritatea fotografilor profesionisti din Romania folosesc aparate foto marca Canon sau Nikon, acestia luand in calcul totodata si aparatele D-SLR Sony, intrate mai recent pe piata.
[quote=Alexandra Sudacal]Pentru inceperea unui business in acest domeniu iti trebuie minim doua aparate profesioniste[/quote]
„Eu personal m-am axat pe Canon si sunt multumit. Ocazional mai cumpar obiective de la Sigma sau Tamron avand in vedere raportul pret/performanta. Cel mai mult incerc sa cumpar din afara tarii sau de pe eBay.com avand in vedere ca majoritatea aparaturii este mai ieftina cu 30-40% decat in tara, dar am mai cumparat si de la f64.ro”, spune Andrei Mortila.
[img=505][/img]
Fotograful Alexandra Sudacal prefera sa foloseasca aparate si obiective Nikon. Pentru a le putea achizitiona, aceasta a facut la banca un credit de aproximativ 7.500 de lei, care insa s-a dovedit insuficient „chiar si pentru nevoile incepatorului”. Cu acesti bani si-a cumparat un Nikon D80, doua seturi de acumulatori si doua baterii pentru corpul aparatului. Cel de-al doilea aparat si l-a achizitionat printr-un alt credit „si inca platesc la ambele”.

„Iti trebuie minim doua aparate profesioniste. In cazul meu, Nikon, luam un aparat mediu, d700, blitz SB900, sau SB800( care a disparut intre timp de pe piata), obiectiv(obiective), acumulatori blitz, baterii aparat, grip, toate acestea ajung la o suma de peste 20.000 lei. Ultimul aparat aparut va fi intotdeauna targetul oricarui fotograf profesionist. Urmarind forumurile de specialitate ajungi la concluzia ca iti confera siguranta calitatii despre care ii vorbesti clientului si cu care te prezinti”, a mai spus Alexandra Sudacal.

Teodor Dragan recomanda viitorilor fotografi, ca si obiecte indispensabile, un aparat foto FullFrame, un obiectiv wide, un obiectiv standard, un obiectiv telescopic si un obiectiv fix, de preferinta 50mm, toate aceste obiective cu diafragma minima constanta f/2.8. De asemenea, un flash cu acumulatori de rezerva si un rucsac pentru toate acestea.

Alti fotografi achizitioneaza echipamente din SUA, desi taxele sunt ridicate. Deseori acestia le cumpara prin cunostinte care le aduc personal in tara.

Andrei Neamtu cumpara aparatura foto din Anglia. „Achizitia optima e momentan din Anglia, datorita cursului lira/euro, sau din SUA insa intervin taxe vamale si TVA. Din pacate la magazinele din Romania ajung preturi prea mari, si nu cred ca doar din cauza discountului mai mic facut de producator magazinelor din Romania. Iar la o adica service in Europa se poate face in multe tari”, spune acesta.

Pe langa aparatura dedicata fotografiatului sunt necesare soft-uri performante precum Photoshop sau LightRoom precum si un computer performant pentru procesare grafica.

Cum poti alege un fotograf bun, din multimea de ofertanti de pe piata?

„Clientii trebuie sa ceara fotografului sa arate o nunta fotografiata cap-coada, sa arate cateva albume ca produs finit. De asemenea, trebuie stabilit clar de la inceput ce va primi de banii prevazuti in contractul final – numarul minim de fotografii, dimensiunea albumului, numarul de file, tipul de coperta si asa mai departe. De asemenea, este uneori important ca fotograful sa practice acest serviciu ca job de baza, nu ca job de rotunjire a veniturilor. Dupa ce partile cad de acord, clientul trebuie sa ceara contract autentificat cu stampila cu valoare juridica”, spune Teodor Dragan.

Si aspectul fotografului trebuie luat in seama, felul in care se imbraca. „Sa nu aveti surpriza ca fotograful sa fie imbracat in bermude si tricou la sala, in ziua cea mare…”.

Adrian Popescu subliniaza ca unii fotografi din Romania se specializeaza – „cei care se concentreaza pe nunta si fotografiaza ceea ce se intampla pe parcursul ei, si cei care se concentreaza pe sesiunile foto aranjate inainte de nunta sau dupa nunta”, spune Popescu. Clientul trebuie astfel sa fie constient de competentele si specializarile fotografului in momentul in care alege.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...