Fotbalul din anii ’80 se juca altfel: cu mandrie, pasiune si respect pentru public. Stadioanele erau pline de parinti care se imbracau duminica in costum, isi luau copiii de mana si mergeau impreuna pe stadion, isi aduc aminte cu nostalgie „11 magnifici” ai sportului rege din acele vremuri, care si-au unit fortele pentru a promova fotbalul adevarat.
[quote=Tudorel Stoica, fostul capitan al echipei Steaua]Investitorii si-au format propriile tabere de suporteri, si-au platit galerii ca sa scandeze pentru ei[/quote]
11 foste vedete ale fotbalului romanesc au luat cuvantul joi in conferinta de presa prin care a fost lansata campania Fotbal Adevarat, organizata de Timisoreana, sponsorul principal al Cupei Romaniei.
„La 9 ani, tin minte cum mergeam pe stadion cu tatal meu, care era mereu imbracat la costum. Era o placere sa privesti spectacolul. Se juca fotbal cu un respect incredibil pentru spectatori, cea mai mare mandrie era, pentru noi fotbalistii, sa ii multumim”, spune Costel Orac. Astazi, miza este alta, remarca fostul campion.
„Lumea vine din ce in ce mai putin la meciuri. De ce? Nu se mai joaca fotbal de calitate, altele sunt acum interesele patronilor. Sper sa tragem un semnal de alarma prin campania asta in care ne-am implicat. Mi-as dori ca macar numarul copiilor care practica fotbalul sa creasca, sunt atat de putini care mai vin la cluburi…”, spune Orac.
Interesele patronilor din fotbalul romanesc se invart in principal in jurul potului de 14-15 milioane de euro, cat incaseaza castigatoarea campionatului national din participarea in Liga Campionilor.
Aurel Beldeanu observa si el un fenomen pe care in anii ’80 nu il intalneai.
„Lipsa de educatie dauneaza fotbalului incredibil de mult. Sunt foarte multi indivizi care vin la meciuri ca sa faca orice altceva, numai nu pentru ce se intampla pe teren. Sper ca autoritatile in masura sa faca ceva, orice, numai sa opreasca huliganismul”, afirma Beldeanu.
Lipsa spectacolului ramane o problema spinoasa, remarcata de toti cei 11 fosti fotbalisti.
„Inainte se punea pasiunea inaintea oricarui interes. Ne daruiam sportului. Cea mai mare frica pentru noi era sa nu ne facem de rusine in fata suporterilor”, spune si Ionel Augustin.
Patronii de cluburi si investitorii sunt, in opinia tuturor celor 11 „legende”, principalii responsabili pentru decaderea acestui sport in Romania.
„Patronii vor sa apara, si chiar apar la televizor, mai mult decat jucatorii. Fac declaratii incendiare care inflameaza suporterii, echipele. Investitorii si-au format propriile tabere de suporteri, si-au platit galerii ca sa scandeze pentru ei. Oamenii au ajuns sa vina pe stadioane pentru a se rafui cu cei pe care nu ii suporta”, declara Tudorel Stoica.
Miodrag Belodedici are o alta durere, spinoasa pentru fostul campion. Belodedici este directorul centrelor de copii si juniori din cadrul FRF.
„Nu avem grija de copiii nostri. Cei cu bani si putere de decizie nu au niciun interes pentru cei mici, nici in fotbal, dar nici in societate, in general. Nu exista competitii serioase pentru juniori”, afirma Belodedici.
„Ce face Gica Hagi la Constanta cu centrul pentru copii este admirabil, dar e o initiativa particulara. Rezultatele pe care le avem noi cu juniorii sunt zero. Exista judete in Romania care nu exista pe harta fotbalului pentru copii. Nu avem nicio perspectiva pentru juniorii din cluburi”, mai spune Belo.
Cei 11 jucatori implicati in campania Fotbal Adevarat sunt Lung, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu, Augustin, Beldeanu, Stoica, Orac, Camataru, Cartu.