DailyBusiness
: In 2009 doriti update-uri ambitioase in ceea ce priveste eRepublik – infiintarea de noi tari, noi modele de publicitate sau traducerea jocului in mai multe limbi. Cum veti sustine aceste planuri?
George Lemnaru:Marele avantaj pe care il vom avea in 2009 il reprezinta experienta acumulata in 2008. In plus, numarul de angajati a crescut pe parcursul anului trecut de la 10 la 24. Acestea sunt premisele cu care incepem noul an astfel incat ne putem propune lucruri mai ambitioase decat in 2008.
Desi in jur ploua cu disponibilizari noi planuim ca echipa sa-si continue cresterea si in 2009. Consider ca intr-un start-up esti afectat mai putin de o criza economica atat timp cat stii sa te concentrezi pe scopurile importante si astfel sa obtii rezultate rapid. Avem in vedere si dezvoltarea in continuare a biroului deschis in 2008 la Madrid.
DB: Care dintre modificari si update-uri considerati ca vor fi cele mai bine primite de catre utilizatorii eRepublik si de ce?
GL: Modulul eAPI va reprezenta una dintre lansarile cele mai importante pentru eRepublik, din punctul meu de vedere. Acesta va permite dezvoltarea proiectului, independent, direct de catre „cetatenii” sai. Avem deja utilizatori care au cunostinte de programare si care lucreaza la crearea de banci, burse, loterii si alte aplicatii care vor influenta viata cetatenilor eRepublik prin intermediul eAPI-ului.
[quote]Trebuie ca pana la finele lui 2009 sa depasim 100.000 de jucatori activi[/quote]
DB: Cati editori regionali (oameni ce se vor ocupa de comunitatile de jucatori din alte tari – n.r. ) veti angaja in 2009 si in ce regiuni?
GL: Numarul editorilor regionali va depinde de mai multi factori: dezvoltarea respectivei tari in eRepublik, potentialul de dezvoltare al tarii si evidentierea printre cetatenii tarii a unor potentiali moderatori. Spun asta pentru ca toti moderatorii si testerii din echipa eRepublik in acest moment au fost selectati dintre utilizatorii site-ului. Avem onoarea de a avea printre noi fosti parlamentari, primari, mercenari, directori de companii si chiar presedinti de tara. Evident, titluri obtinute in eRepublik.com.
DB: Cati jucatori aveti inscrisi in prezent si care este tinta pana la finele anului?
GL: In momentul de fata sunt peste 58.000 de cetateni activi. Numarul de utilizatori va depinde mult de viteza si eficienta cu care vom implementa update-uri si noi facilitati. Oricum, trebuie neaparat ca pana la finele anului sa depasim 100.000 de jucatori
Profitul nu va veni anul acesta
DB:Ce venituri estimati ca veti atrage in 2009 din eRepublik si care va fi sursa principala? Aveti in plan si deschiderea unui magazin online – care estimati ca va fi impactul acestuia?
GL: Principala sursa de venituri in 2009, ca si in 2008, va fi vanzarea de eRepublik Gold (moneda din cadrul jocului – n.r.). Magazinul virtual va reprezenta o modalitate pentru cetatenii eRepublik de a comanda produse de merchandising eRepublik. De exemplu, pana acum am primit multe cereri pentru tricouri eRepublik.
[quote]In 2009 va fi dificil sa atragem fonduri suplimentare[/quote]
DB: In prezent, sunteti pe profit?
GL: Nu. Prioritatea noastra anul acesta nu este profitul, ci consolidarea si perfectionarea lumii virtuale si, evident, atragerea de noi jucatori. Deci 2009 nu va fi anul in care vom intra pe profit.
DB: In 2008 ati primit o infuzie de 550.000 euro (de la francezul Alexis Bonte – n.r.) si ati anuntat ca anul acesta, dupa iesirea din beta, urmariti sa mai atrageti si alte fonduri. Ce fonduri vizati si ce suma considerati potrivita?
GL: 2009 va fi un an destul de greu pentru a atrage fonduri, din cauza crizei financiare internationale. Nu reprezinta o prioritate pentru noi. Dupa cum am spus, important pentru noi pentru 2009 este ca numarul de jucatori activi sa creasca.
DB: In afara de eRepublik, ce alte proiecte aveti in plan in 2009?
GL: In 2009 ne vom concentra 100% pe eRepublik. Proiectul reprezinta o oportunitate foarte mare, astfel incat ne concentram toata energia pe dezvoltarea sa.
DB: Ce parere aveti despre evolutia proiectelor pe Internet din Romania si cum considerati ca se va modifica „peisajul” autohton online in acest an?
GL: Am speranta, care se transforma din ce in ce mai mult in convingere, ca firmele din Internetul romanesc vor incepe sa se concentreze mai mult pe piata internationala. Acest lucru se va materializa pe termen mediu si lung in obtinerea unei experiente online mult mai puternice, deoarece competitia intr-o astfel de piata este mult mai puternica, dar si in pastrarea in tara a talentelor si facilitarea accesului la fonduri.
DB: Care este media de varsta a angajatilor?
GL: Media de varsta a angajatilor este sub 24 de ani. In ultimul timp ne-am specializat in team-building-uri extreme – rafting, condus ATV-uri pe munte si, poate si mai periculos, karaoke. Mos Craciun ne-a adus de sarbatori o masa de foosball astfel incat in timpul zilei sau dupa program ne putem relaxa la un meci de fotbal de masa.
DB: Cate ore pe zi lucrati, in medie?
GL: Eu lucrez aproximativ 10 ore pe zi si fac tot posibilul ca seara, dupa program, sa ajung si la sala. Consider ca este foarte important sa mentii un echilibru intre efortul intelectual si cel fizic.