Conform unui acord pregatit de cele doua organizatii, NSA va ajuta Google sa analizeze un atac amplu de spionaj corporativ asupra retelelor companiei, originar din China, au declarat surse din domeniul securitatii informatice pentru The Washington Post, citat de Mediafax.
Obiectivul aliantei dintre Google si NSA este de a proteja compania si clientii de noi atacuri.
Reprezentantii Google si NSA au refuzat sa comenteze informatiile, insa surse apropiate discutiilor au afirmat, sub protectia anonimatului, ca alianta este structurata in asa fel incat sa permita celor doua organizatii sa faca schimb de informatii de importanta critica fara a incalca regulamentele interne ale companiei si legislatia americana din domeniul vietii private si caracterului intim al comunicatiilor.
Aceleasi surse sustin ca acordul nu va oferi NSA acces la cautarile sau conturile de email ale utilizatorilor, sau ca Google va pune la dispozitia agentiei informatii private.
Google a anuntat pe 12 ianuarie ca retelele companiei au fost atacate informatic prin mai multe intruziuni, incepand din luna decembrie a anului trecut. Compania a tinut sa sublinieze gravitatea atacurilor amenintand ca va inchide divizia chineza daca autoritatile locale nu vor permite ca motorul de cautare al Google sa nu mai fie cenzurat.
Google a cerut ajutorul NSA la scurt timp dupa atacuri, potrivit surselor citate, insa semnarea unui acord ar mai putea dura cateva saptamani. Atingerea unui echilibru intre securitatea nationala si dreptul cetatenilor la o viata privata a devenit un subiect extrem de sensibil in SUA odata cu dezvoltarea fulminanta a internetului si a comunicatiilor in general.
Alianta ar marca primul acord de impartasire de informatii incheiat de Google cu NSA, potrivit surselor amintite, dupa ce compania a refuzat in repetate randuri sa iar parte la programul de supraveghere a teroristilor derulat de agentie.
Surse care cunosc detaliile acordului afirma ca scopul intelegerii nu este identificarea atacatorilor, care ar fi aproape imposibila dupa incheierea atacurilor, ci construirea unui sistem de aparare imbunatatit pentru retelele Google.
Experti din domeniul securitatii informatice sustin ca atacurile au avut ca tinta codul sursa al sistemelor Google – limbajul de programare care sta la baza aplicatiilor – si au vizat peste 30 de alte mari companii din tehnologie, aparare, energie, industria financiara si media.