Spre exemplu, dezvoltatorul de mall-uri Sonae Sierra a apelat la solutia mall-urilor tematice, fiind totodata primul dezvoltator imobiliar european care a integrat componenta de spatiu de relaxare in mediul de retail. Iar dezvoltatorul israelian GTC a anuntat recent ca planuieste sa monteze placute cu numele propriu in fata ansamblurilor rezidentiale dezvoltate. Ce inseamna acest lucru pentru conturarea culturii de brand?
Stefan Liute, directorul de strategie al agentiei de branding Grapefruit, a explicat ca aceste strategii sunt „palnii” de transfer a valorii de brand de la un proiect la altul.
„Proiectele unui dezvoltator sunt diferite intre ele si atunci ai nevoie de o palnie de transfer a valorii, care se face prin brandul dezvoltatorului”, a spus Stefan Liute.
Actiunile care creeaza cultura de brand tin de comportament, sunt gesturi mici, care nu aduc venituri, dar care transmit valoarea brandului consumatorului.
„Va pot da ca exemplu sistemul de securitate al unui proiect rezidential. Dezvoltatorul ca gestionar al brandului poate sa aleaga ca reprezentant al sistemului de securitate al unei cladiri un gardian, sau poate sa aleaga un receptionist. Aceasta alegere este foarte importanta in crearea culturii de brand”, a adaugat Liute.
Analistii explica faptul ca aceste detalii se inscriu in crearea unei culturi de brand, adica asocierea brandului cu anumite atribute calitative.
Concurenta mare din ultima perioada a determinat companiile imobiliare sa investeasca mai multi bani in publicitate, insa de la publicitate la cultura de brand este un pas mare. O cultura de brand se poate crea doar pe termen lung, iar in prezent pe piata romaneasca se gaseste undeva la o faza intermediara, miscandu-se incet spre crearea brandului.
„Sigur ca instinctiv dezvoltatorii fac gesturi de cultura de brand, insa este cu totul altceva sa faci asta constient fiind”, a mai spus Liute.
[quote= Stefan Liute, director de strategie Grapefruit]Ai valoare de brand atunci cand un client este dispus sa plateasca mai mult pentru un produs, in cazul de fata a pentru o locuinta, doar pentru marca[/quote]
„Dezechilibrul dintre cerere si oferta de pe piata imobiliara a determinat companiile sa nu se preocupe de managementul brandului. Pana acum dezvoltatorii imobiliari construiau apartamente si le vindeau imediat, acum situatia in piata s-a schimbat si sunt nevoiti sa investeasca in promovare. Incet, dezvoltatorii incep sa lucreze la conturarea unei culturi de brand, insa acolo se ajunge pe termen lung”, a spus Stefan Liute, director de strategie al agentiei de branding Grapefruit.
Totusi, pe piata romaneasca au intrat companii cu o cultura de brand puternica pe pietele externe, iar acest import s-ar putea sa determine si alti dezvoltatori de pe piata sa investeasca in branding, a explicat el.
In Romania sunt prezenti dezvoltatori straini de cativa ani, insa in mare parte acestia au fost atrasi de marjele de profit si nu au investit in brand, alegand ca model de afaceri sa infiinteze o firma noua pentru fiecare proiect dezvoltat.
Lipsa culturii de brand are si parti bune pentru dezvoltatori. Este unul din principalele motive ale faptului ca in ciuda scandalurilor in care au fost implicati unii dintre dezvoltatorii imobiliari din Romania, acestia nu au avut probleme de imagine grave si pe termen lung. Practic, scandalurile s-au consumat fara ca oamenii sa le „lipeasca” mental de numele unui dezvoltator sau al altuia.
„Probleme de imagine nu exista deoarece nu exista o cultura de brand a dezvoltatorilor imobiliari din Romania. Iar concurenta s-a rezumat pana de curand la cateva companii din Israel si Grecia. Abia in ultima perioada au aparut in acest business nume cu adevarat sonore”, a spus si Adrian Ghimpau, expansion manager la compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker.