- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bordei, CBRE-Eurisko: Din stagnarea pietei imobiliare pierde cumparatorul

11 Mar, 00:01 • elena.olteanu
Ionut Bordei, directorul departamentului Rezidential al companiei CBRE-Eurisko, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness despre evolutia costurilor de constructie pentru proiectele de lux si clasa medie, stagnarea preturilor locuintelor si efectele acestei situatii.
Bordei, CBRE-Eurisko: Din stagnarea pietei imobiliare pierde cumparatorul

DailyBusiness

: Cu cat au crescut costurile de constructii in 2007 fata de 2006, pentru proiectele rezidentiale de clasa medie?
Ionut Bordei: In 2007 s-a observat o crestere de circa 20% a costurilor de constructii, o crestere destul de mare. Insa nu vor mai creste foarte mult in 2008, vorbim de maxim 10%.

DB: De ce aceasta franare?
IB: Deoarece piata se diversifica si tot mai multi au inceput sa gaseasca solutii integrate. Pana acum, se lucra foarte mult cu importatori din Romania si materialele treceau prin mai multe maini, deci costurile cresteau mult, dar in viitor foarte multe produse vor fi aduse direct din afara.

DB: In cazul terenurilor, care a fost trendul de crestere in 2007?
IB: Trendul ascendent s-a mentinut la pretul terenurilor, care au urcat cu procente cuprinse intre 50-100%, in 2007. Pe piata imobiliara, cu cat un proiect este mai mare cu atat este mai greu sa ajungi in faza de planuri si autorizatii, iar cel care cumpara un teren isi blocheaza banii pe o perioada mai lunga de timp, si banul blocat inseamna costuri.

DB: In ceea ce priveste proiectele de lux, cum estimati ca vor evolua costurile de constructie anul acesta?
IB: Dat fiind faptul ca nu prea s-au realizat proiectele de lux in Romania pana acum, preturile vor inregistra o crestere mare, mai intai pentru ca se creeaza un nou produs, si apoi din cauza cresterii pietei. Proiectele de lux de pana acum au fost foarte putine, izolate si nu toate au fost scoase la vanzare.

DB: De ce?
IB: Au fost destul de micute, iar oamenii (dezvoltatorii – n.r.) au preferat sa le pastreze, sa inchirieze cateva si sa vanda foarte putine. Cand vorbim de proiecte de lux, nu ne referim la marile proiecte ce se tot lanseaza pe piata, ci de blocuri micute in zone izolate, pentru ca un proiect de lux inseamna in primul rand o pozitie unicat, iar pentru aceste pozitii nu poti gasi terenuri atat de mari. Cel mai mare proiect de lux cred ca e Washington Residence, singurul loc unde s-a gasit un teren atat de mare (peste 11.000 mp – n.r.).

DB: Care sunt costurile de constructie pentru proiectele de lux?
IB: In prezent, costurile de constructie sunt de 1.500 de euro plus TVA pe metrul patrat, la care se adauga costul terenului, utilitatile si altele.

DB: In cazul cresterii costurilor de constructie, credeti ca oferta sau cererea vor fi afectate?
IB: Oferta nu va fi afectata. Ceea ce se intampla in momentul de fata in Romania pe piata imobiliara este o oarecare stagnare a preturilor, dar nu din cauza ca nu sunt cumparatori, ci pentru ca acestia asteapta sa vada ce se intampla cu piata.

DB: Care vor fi efectele acestei stagnari?
IB: Acest tip de stagnare va dauna mereu cumparatorului, in contextul raportului actual dintre cerere si oferta, deoarece daca intr-un interval de cateva luni nu se mai cumpara, se aduna mai multi clienti, iar preturile vor creste foarte mult, cererea fiind imensa. Astfel, in loc sa avem o vanzare de 500 de apartamente pe luna avem 100, iar la un interval de 3-4 luni avem 1.000 de clienti in plus si in acest caz preturile cresc si mai mult.

DB: Cum se impart dezvoltarile rezidentiale din punct de vedere al target-ului?
IB: Pana acum, 90% dintre dezvoltarile rezidentiale au fost destinate clasei medii, 9% – proiecte low-cost si 1% – de lux.

DB: Care sunt randamentele pentru dezvoltatorii proiectelor de lux?
IB: De la an la an, randamentele au scazut. Modalitatea de a calcula randamentele nu e cea utilizata in piata. Randamentul se calculeaza la aportul propriu, deoarece costul de constructie este finantat, iar randamentul poate sa creasca daca ai o finantare buna. Foarte multi gandesc ca o marja de profit de 20% este un castig foarte bun, insa pentru altii ar insemna foarte putin, deoarece pentru un proiect in derulare, 3-4 ani inseamna 5% profit pe an la costul de constructie.

DB: Pana in prezent, investitorii au preferat sa achizitioneze locuinte din proiecte destinate mai degraba clasei medii sau celei de lux?
IB: Investitorii au preferat proiectele de clasa medie, deoarece proiectele de lux nu au abundat si evident ca puterea de negociere cu dezvoltatorul pentru un prêt bun scade. In plus, in cazul proiectelor destinate clasei medii, investitorii au un numar mare de clienti, in cazul in care doresc sa le revanda sau sa le inchirieze.

DB: Spre ce tip de proiecte estimati ca se vor orienta investitorii in 2008?
IB: In viitor, cei mai multi investitori se vor orienta tot spre locuintele de clasa medie. Vor fi insa si unii care vor miza pe locuinte de lux, depinde daca sunt persoane care lucreaza cu propriii bani sau daca sunt fonduri de investitii, dar in general, mai toata lumea merge spre investitiile de clasa medie.

DB: Cate locuinte estimati ca au fost cumparate de investitori, in 2007?
IB: Investitorii nu au cumparat mai mult de 20% din totalul locuintelor tranzactionate anul trecut. Intr-adevar, au fost investitori care au achizitionat 50%, chiar 90% dintr-un proiect, dar facand o medie, pentru investitii nu s-a cumparat mai mult de 20%. Cand vorbim de investitii, ne referim la cei care s-au declarat de la inceput investitori si nu persoanele fizice care achizitioneaza o locuinta si in timp se decid sa vanda sau sa inchirieze.

DB: Care va fi ponderea locuintelor cumparate de investitori, in 2008?
IB: Consider ca se va mentine tot la acest nivel de 20%, pentru ca investitiile cresc, dar in acelasi timp si numarul proiectelor rezidentiale creste.

DB: Considerati ca sunt avantajati dezvoltatorii care au deja subsidiare cu domeniu de activitate constructiile?
IB: In Romania, toti cei care au in subsidiar firme de constructii le folosesc, dar pentru dezvoltatorii straini, daca nu dezvolta multe proiecte deodata, nu prea renteaza sa iti aduci firma de afara.

DB: De ce?
IB: Sunt doua metode de a aduce firma de constructie, si anume sa aduci un nume si sa lucreze cu subcontractori din Romania, sau sa-ti aduci o firma cu tot cu subcontractori si totul este de afara. Dar daca ai un proiect mic, nu renteaza sa aduci 500 de oameni si utilajele necesare, ar costa mai mult decat proiectul in sine.

DB: Considerati ca fimele de constructie straine vor gasi interesanta piata romaneasca si vom avea noi intrari pe aceasta piata?
IB: Momentan avem multi straini antreprenori generali, dar toata lumea lucreaza cu subantreprenori – firme de constructii specializate din Romania. Totusi, in 2008 sunt cel putin 3-4 firme vor veni in tara cu tot cu subantreprenori de afara, pentru a avea forta de munca mai ieftina.

DB: Asta va duce la o stabilizare?
IB: Vom asista la o stabilizare a acestei piete, insa abia in urmatorii 2-3 ani, deoarece deschiderea unei firme de productie proprie dureaza minim 1 an si abia apoi se poate vorbi de productivitate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...